Kültürazzi

Güncelleme Tarihi:

Kültürazzi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2009 00:00

Haberin Devamı

İhsan Oktay Anar zeytin bahçesinde ortaya çıktı

Birbirinden güzel romanlarıyla binlerce insanın gönlünü fethedip kalabalıkları mest etse de ortalıkta pek gözükmeyen bir yazar İhsan Oktay Anar.
Bunda merkezin dışında, İzmir’de yaşamasının etkisi olduğunu düşünmüyorum.
Bilinçli bir tercih bu. Kalabalıkların içinde olmayı sevmiyor.
Hatta herhangi bir haberde kullanmak isteseniz, fotoğrafını bile bulmak oldukça güçtür. Düşünün bir, kaç tane İhsan Oktay Anar fotoğrafı hatırlıyorsunuz?
İşte bu yüzden, benim için büyük sürpriz oldu bu ayın National Geographic Türkiye dergisini karıştırırken kendisiyle karşılaşmak.
Derginin kapak konusu zeytin. İhsan Oktay da kayınpederi ve kayınvalidesinin zeytin bahçesinde poz vermiş. Tire’de yaşadıkları zeytin hasadı ritüelini ve ailesinin hikâyesini anlatmış.
Yazıyı Anar sevenler okuyacaktır ama benim burada asıl kutlamak istediğim kişi, derginin editörü Nesibe Bat.
İhsan Oktay’ı yazıyı yazmaktan çok fotoğrafının çekilmesine razı ettiği için. Gerçi yazıyı yazmaya ikna etme süresi de iki yılı bulmuş ama olsun.
Romanlarında yazı konusunda nasıl da titiz davrandığı bellidir İhsan Oktay’ın. Dergi yazısında da aynı titizliği gösterdiğini söylüyor editörü: “Sözleştiğimiz tarihte yazı elimizdeydi. Açıkçası dergicilikte gelen makalede edit etme ve tasarım süreçlerinde yazının artması ve kısa kalması gibi endişelere İhsan Bey ile çalışırken hiç kapılmadık. Çünkü verdiğimiz vuruş sayısında bir yazı gönderdi, ne bir eksik ne bir fazla...”
Evet, artık zeytin bahçesinde Tolga Zezin’in çektiği fotoğraflarıyla da tamamlanacak okurunun zihnindeki İhsan Oktay Anar imajı.

Haberin Devamı

Kitap kapakları nasıl pişti oldu


Dün başlayan TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı, yayın dünyasını haftalar öncesinden hayli hareketlendirdi. Kitap yayın sayfaları arttı, yeni baskılar yapıldı, yabancı yazarlar davet edildi.
Her davet edilen yazar için söyleşiler, imza günleri düzenleniyor ve kitaplarının basımları yapılıyor.
Yıllardır Amerika’da yaşayan ve Doğu’yu konu alan kitaplarıyla büyük ilgi gören Alev Aksoy Croutier de bu yıl fuarın konuklarından.
Croutier’i meşhur eden Harem-Gizemli Dünya kitabı da bu arada Remzi Kitabevi tarafından Türkçeye çevrilerek yayımlandı.
Kitabı görünce adeta bir dejavu yaşadım. Ben bu kapağı bir yerden tanıyorum. Ama kitabın künyesine bakıyorum, “Birinci basım, Ekim 2009” yazıyor.
Sonra anladım niye bunu yaşadığımı.
Ann Chamberlin’in Safiye Sultan kitabının kapağıydı benim hatırladığım. Safiye Sultan serisinin ilk kitabı Hadım Edilmiş Bir Aşk’ın kapağı. Solmaz Kamuran’ın çevirdiği kitap büyük bir ilgi görmüş ve aylarca bestseller listelerinde kalmıştı.
İki kitabın da kapağında kullanılan görsel, Sir Frank Dicksee’nin 1892 tarihli Leyla tablosu.
Remzi Kitabevi yetkilileri büyük bir ihtimalle farkında olmadan Safiye Sultan’dan sonra aynı görseli bu kitapta kullanmışlar.
İki kitap kapağı pişti oldu anlayacağınız. Böylesine ilgi gören bir kitabın kapağını nasıl hatırlamadı Remziciler anlayamadım doğrusu.
Durun, gariplik burada da bitmiyor.
Bu yıl fuara Safiye Sultan’ın yazarı Ann Chamberlin de katılıyor. Solmaz Kamuran kitabını çevirdiği Chamberlin ile dostu Alev Aksoy Croutier’nin arasında kalmış durumda. İkisiyle de fuarda söyleşilere katılacak.
Üç kadın tek kitap kapağında buluşmuş oldu bu şekilde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!