Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, turizmcilerle bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Kültür ve Turizm Bakanı  Avcı, turizmcilerle bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2017 12:47

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, turizmcilerle bir araya geldi

Haberin Devamı

 

 



Özgür ALTUNCU -Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, (DHA) KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "(Tarihi yarımada) Buraların ziyaret edilmesinin insanlara neler kazandıracağını yeterince anlatamıyoruz. Bizim de sıkıntılarımız var. Hanutçulukla ilgili, ulaşımla ilgili sıkıntılarımız var. Biz İstanbul'u kapasitenin çok altında değerlendiriyoruz. Kapalıçarşı'yı gerçek potansiyeline ulaştıramıyoruz, kendi hatalarımızla" dedi.

 Kültür ve Turizm Bakanı  Avcı, "Kültür ve Turizmin Geleceği ve Tarihi Yarımada'nın Yeri" konulu toplantıda konuştu. Turizm sektörünün 2016 yılında dar boğazdan geçtiğini söyleyen Avcı, "Biz 2016 da yaşadığımız sıkıntılardan da ders çıkararak, zaten 2-3 yıldır yürürlüğe koymakta olduğumuz yeni tanıtım stratejimize önem verdik" dedi.

SİZ İYİ OLURSANIZ TÜRKİYE İYİ OLUR

Kendisini dinleyen turizmcilere "Siz iyi olursanız Türkiye turizmi iyidir. Siz sıkıntıya girerseniz Türkiye sıkıntıda demektir" diyen Avcı, "Turizm sektörü benden daha iyi bildiğiniz gibi aynı zamanda bir algı yönetimi sektörü. Meşhur Murphy Kanunları tersine çevrilmiş şekli turizmde işliyor. İyi dedikçe iyi oluyor. Kötü dedikçe, kötüymüş gibi yaptıkça kötü oluyor. İnsanlar güvenlikli yerlere giderler. Bizzat ev sahiplerinin olumsuz mesajlar yaydığı yerlere biz de gitmek istemeyiz. Biz 2016' da yaşadığımız sıkıntılardan da ders çıkararak, zaten 2-3 yıldır yürürlüğe koymakta olduğumuz yeni tanıtım stratejimize önem verdik. Türkiye uzun yıllar, rahmetli Özal döneminden başlayarak, Türkiye'yi deniz, kum, güneş cenneti olarak takdim ettik. Tamam. Buna uygun olarak da deniz, kum, güneş müşterisi de Rusya, Almanya, İngiltere'den geldi. Başlangıçta buna ihtiyacımız vardı. Sadece 'deniz, güneş, kum' diyerek Türkiye dünyanın 6. destinasyonu haline geldi. Ama Türkiye bundan ibaret değil. Türkiye bütün turizm alanlarında potansiyeli var .Eğitim, spor, dini vs. aklınıza gelebilecek bütün turizm Türlerinde olağanüstü bir potansiyele sahip" diye konuştu.

KIŞ TURİZMİ

Kayak federasyonuyla çok kapsamlı araştırma yaptıklarını açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Türkiye dağları, Avrupa dağlarının toplamından daha fazla kayak turizm potansiyeline sahip. Bu aynı zamanda turizm mevsiminin bütün bir yıla yayılması demektir. Deniz turizminde 420 bayrakla ön sıralardayız. Ama yazla sınırlı. Aynı zamanda pazarımızı genişleteceğiz. Japonların denizle ilgili bir talepleri yok. Kültür turizmine ilgililer. Bugüne kadar bunları pek değerlendirmemişiz. Gerisine fazlaca yüklenmemişiz" dedi.

TÜRKİYE RAKİPSİZ

2017 ve sonraki yıllar için ümitli olduğunu söyleyen Bakan Avcı, Batı'da yapılan bir araştırmayı buna örnek olarak gösterdi.

Avcı, "Bizim değil, Thomas Cook'un yaptığı bir araştırma, 2016'dan önce Türkiye'ye gelmiş ama 2016'daki sebepler nedeniyle Türkiye'ye değil de başka yerlere gitmiş turistler arasında bir araştırma yaptılar. Sordukları soru şu; Türkiye gittiniz daha önce, bu yıl gittiğiniz yerlerle karşılaştırır mısınız? Yanıt, 'Evet bu vesileyle Türkiye'yi diğer ülkelerle karşılaştırma fırsatımız oldu' .'Gördük ki Türkiye rakipsizdir'. 'Önümüzdeki yıllarda Türkiye'ye gideceğiz'. Bu bizim yaptırdığımız bir araştırma değil. Yaptırsak ancak bunu söyletirdik" şeklinde konuştu.

GERÇEK POTANSİYELİNE ULAŞTIRAMIYORUZ

Tarihi yarımadayı yeterince tanıtamadıklarını eleştirisinde bulunan Bakan Avcı, "Buraların ziyaret edilmesinin insanlara neler kazandıracağını yeterince anlatamıyoruz. Bizim de sıkıntılarımız var. Hanutçulukla ilgili, ulaşımla ilgili sıkıntılarımız var. Biz İstanbul'u kapasitenin çok altında değerlendiriyoruz. Kapalıçarşı'yı gerçek potansiyeline ulaştıramıyoruz, kendi hatalarımızla. Bunlar çözülemeyecek sorunlar değil" dedi. 

TÜRKİYE AÇIK HAVA MÜZESİ

İlk yurtdışı görevini Danimarka'da yaptığını, Kopenhag'ın Türkiye'nin herhangi bir beldesi kadar Turizm potansiyeline sahip olmadığı halde elindeki 3 küçük eseri paketleyip satabildiğini örnek olarak anlatan Avcı, " Türkiye baştan başa açık hava müzesi. İnşallah önümüzdeki dönem, bütün bunların farkına varmış olarak el birliği ile ilk ilk üçe hızlı bir şekilde gireceğimizden şüphem yok" diye konuştu.

"TEK ŞART İSTİKRAR"

Türkiye'nin turizm destinasyonları arasında ilk 3'e girmesinin tek şartının istikrar olduğunu söyleyen Avcı," Bunun tek şartı var istikrar. İnsanlar birbiriyle didişen toplumlara gitmek istemiyorlar. Biz önümüzdeki dönemi istikrar haline alacak bir birliktelik içinde olmalıyız" dedi.

15 TEMMUZ'DA YAŞANANLAR...

Geçtiğimiz 12 Temmuz'da uzun çabaları sonucunda UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin toplantısını Türkiye'de toplamayı başardıklarını anlatan Bakan Avcı, "1500 katılımcı, 120 farklı ülkeden. Nefis bir birliktelik. İstanbul'a da hayran kaldılar. Bizim derdimiz ne ? Onlara İstanbul'u tanıtmak. Ayın 17'sinde bildiri okunacak. İstanbul bildirisi adıyla literatüre girecek. Toplantı bittikten sonra 'sizi istediğiniz yerde misafir edelim 'dedik. Derdimiz Türkiye'yi de tanıtmak. Herkes çok memnun. Üç gün sonra 15 Temmuz'da ortalık toz duman oldu. 16 Temmuz sabahı gitmek istediler. O gece gerekenleri söyledik. 'Endişe etmeyin' dedi.16 Temmuz sabahı dediler ki, 'biz gitmek zorundayız. Yönetmelik bunu gerektiriyor'. 'Evet anlıyoruz siz duruma hakimsiniz ama gitmek zorundayız'. Paris'te açıklayacağız dediler. Bizim aylarca uğraştığımız bildiri, Paris bildirisi olarak okundu. Buna rağmen çok şükür hala o dünya miras komitesine gelen bakanlardan çok olumlu dönüşler alıyoruz. Türkiye bütün bunları geçti, geçiyor. Bundan sonrası çok daha iyi olacak" şeklinde konuştu. 

BAKAN KAPIDA TEK TEK UĞURLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı toplantının sonunda salon kapısına geçerek katılımcı turizm işletmecilerini kapıda tek tek uğurladı.
(FOTOĞRAF) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!