'Su'yun Türkiye prömiyeri yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Suyun Türkiye prömiyeri yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2013 14:32

Piyanist- besteci Fazıl Say’ın sanat yönetmenliğinde 14’üncü kez müzikseverlerle buluşacak

Haberin Devamı

Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde Say, dünya prömiyerini İsviçre’de yaptığı yeni eseri ’Water- Su’yu ilk kez Türkiye’de seslendirecek. Festival 14’üncü yaşında Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen ’Anadolu’dan Sahneler’in dünya prömiyerine de sahne olacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Volkswagen’in ana, Hürriyet Gazetesi’nin de medya sponsorluğunda düzenlenen 14’üncü Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yarın akşam Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) saat 20.00’de Fazlı Say konseriyle başlıyor. ’Şehirde müzik var’ sloganıyla dünyaca ünlü sanatçıları ve grupları Antalya’da bir araya getiren festival 30 Kasım’a kadar devam edecek.

Grammy ödüllü sanatçı Michel Camilo, Vladimir Spivakov, Aziza Mustafa Zadeh gibi önemli isimleri ağırlayacak festivalin basın toplantısı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın ve piyanist-besteci Fazıl Say’ın katılımıyla gerçekleşti. AKM’de düzenlenen basın toplantısında Başkan Akaydın, bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin sanat kalitesi ve zengin program içeriğiyle her yıl binlerce sanatseveri Antalya’da buluşturduğunu söyledi.

Haberin Devamı

’MUHTEŞEM GELİŞME’

Festivalin sadece Türkiye’de değil, kendi kategorisindeki festivallerle değerlendirdiği zaman dünyanın sayılı festivalleri arasında yer aldığını kaydeden Başkan Akaydın, "Türkiye’de sanatın kalesi neredeyse İstanbul sayılırken Antalya’da bir klasik müzik festivalinin 14 senedir, ’Muhteşem’ diye yorum yapılabileceği bir gelişmeyle yoluna devam ediyor olması bence büyük bir anlam taşıyor" diye konuştu.

BİR DÜNYA İKİ TÜRKİYE PROMİYERİ

Başkan Akaydın, festivalin bu yıl bir dünya prömiyeri ile birlikte iki Türkiye prömiyerine de sahne olacağını kaydetti. 22 Kasım’da Kheops Ensemble’nin sahne alacağı gecede dünyada ilk kez Antalya’da seslendirilmesi için sipariş edilen ve Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen ’Anadolu’dan Sahneler’in dünya prömiyeri yapılacak. Festivalde ayrıca Fazıl Say’ın ’Water-Su’ isimli piyano konçertosu ve Latin caz piyanisti ve besteci Michel Camilo’nun ’Piyano Konçertosu No: 1’ isimli eseri de şef Gürel Aykal ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Türkiye’de ilk kez seslendirilecek.

Haberin Devamı

ŞEHİR PİYANOLARI

Başkan Akaydın, şehirdeki herkesin klasik müzikle tanışmasını ve sınırsızca piyano çalmasını amaçlayan ilki geçen yıl gerçekleştirilen şehir piyanolarının da bu yıl kentin farklı noktalarına yerleştirildiğini kaydetti. Başkan Akaydın, etkinlik kapsamında nostalji tramvayına, alışveriş merkezlerine ve havalimanı gibi birçok yere piyanolar konulduğunu söyledi.

KEŞKE SAYISI ARTSA

Festival Genel Sanat Yönetmeni Fazıl Say, kısa bir teşekkür konuşması yaptığı toplantıda 14 yılın bir festivalin ömrü için uzun ve güzel bir süre olduğunu belirterek, "Keşke Anadolumuzun çeşitli şehirlerinde de bu festivaller olsa, çok mutlu olurduk" dedi. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yarın Antalya Kültür Merkezi’nde Fazlı Say konseriyle başlayacak. AKM’de saat 20.00’de başlayacak konserde sanatçının, dünya prömiyeri İsviçre’de yapılan yeni eseri ’Water-Su’ ilk kez seslendirilecek. Sanatçıya piyano ve orkestra için bestelediği eserin prömiyerinde, şef Naci Özgüç yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Fazıl Say’ın açılış konserleri Cumartesi akşamı da tekrarlanacak.

Haberin Devamı

FESTİVAL PROGRAMI

Açılış konserlerinin ardından, Antalya Piyano Festivali’nde döneminin en parlak isimleri arasında yer alan Macar piyanist Gergely Boganyi ve trompetin dahi ismi Gabor Boldozcki, 12 Kasım gecesi birlikte sahne alacak. 30 Kasım’a kadar devam edecek müzik ayında Türkiye’nin yetiştirdiği önemli virtüözler arasında yer alan ve müzikal yorumuyla dünya çapında beğeni toplayan Meral Güneyman 14 Kasım’da, piyanonun yetenekli ikizleri Ferhan ve Ferzan Önder ve Borusan Quartet 16 Kasım gecesi AKM’de müzikseverlerle buluşacak. Önder kardeşlerin vereceği konserin sürprizi ise tüm dünyada klasik müzik komedyeni ve keman sanatçısı olarak bilinen Aleksey Igudesman’ın bestelediği ’Edirne’den Kars’a adlı eserin seslendirilmesi olacak.

Haberin Devamı

VİRTÜÖZLER GELENEĞİ BOZDU

Antalya Piyano Festivali’nin daimi orkestrası olan ve her yıl festivalin kapanış konserini gerçekleştiren Moskova Virtüözleri, bu yıl geleneği bozarak festivalin en hareketli döneminde sanatseverlerle buluşuyor. Şef Vladimir Spivakov’un yöneteceği orkestra 18 Kasım Pazartesi günü sahne alacak.

ZADEH ANTALYA SAHNESİNDE

Heyecanlı yorumu ve farklı tarzıyla dikkat çeken İsviçreli piyanist Werner B?rtschi’nin konseri 20 Kasım Çarşamba günü, 22 Kasım’da gerçekleştirilecek Andante Gecesi’nde ise Kheops Ensemble sahnede olacak. Festivalin merakla beklenen konseri Aziza Mustafa Zadeh Caz Trio ise 24 Kasım Pazar gecesi sahne alacak. Azeri sanatçıya, konserde basta Ralf Cetto ve vurmalılarda Simon Zimbardo eşlik edecek. İtalyan sanatçı Andrea Lucchesini konseri ise 26 Kasım gecesi gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

CAMİLO İLE FESTİVALE VEDA

Piyanoda Rosa Torres Pardo ve vokalde Rocio Marquez Limon’dan oluşan Suite Espanola 28 Kasım Perşembe günü izleyiciyle buluşacak. Festival Grammy Ödüllü Michel Camilo ile sona erecek. Türkiye’de ilk kez bir orkestrayla birlikte sahne alacak Camilo’la gecede şef Gürer Aykal yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Konser 30 Kasım Cumartesi günü saat 20.00’de AKM’de gerçekleşecek.

FESTİVAL KLASİĞİ GENÇ YETENEKLER

Bir festival klasiği olan Türkiye’nin genç ve başarılı yeteneklerini sahnesinde ağırlama geleneği festivalin 14’üncü yılında da devam edecek. Genç Yetenekler konserinde, Varvara Kutuzova, İzem Gürer, Elif Işıl Karakaş ve Beste Tanağardıgil sahne alacak. Festivalin genç yetenekleri, 17 Kasım Pazar günü saat 14.30’da AKM’de olacak.

HALK KONSERLERİ

’Şehirde müzik var’ sloganıyla yola çıkan festival programında bu yıl ücretsiz olarak düzenlenecek üç halk konseri yer alıyor. Festivalin Sanat Yönetmeni olan Fazıl Say konseri 9 Kasım’da Manavgat’ta, Meral Güneyman 13 Kasım’da Kepez’de, Ferhan ve Ferzan Önder ise 15 Kasım’da Akdeniz Üniversitesi’nde konser verecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!