'Kim olduğumu unutmadım'

Güncelleme Tarihi:

Kim olduğumu unutmadım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 15:28

Müzik endüstrisinin listelere hükmeden yıldızlarını üreten yarışmalardan American Idol’da jüri soruyor; “ Bir hikayen var mı?” Eğer cevap “evet”se ve yaşam öyküsü ne kadar acıklıysa izleyenlerden o kadar fazla puan alıyor.

Haberin Devamı

Charles Bradley’in amacı bu değildi. Küçük yaşlarda evsiz kalmak, ölümcül hastalıklardan kurtulmak ve ağabeyinin ölümüne şahit olması iyi puan kazandırırdı ancak soğuk savaş öncesi arkadaşlarıyla sahne almasaydı ve Daptone şirketi keşfetmeseydi biz 62 yaşındaki büyük yeteneği duyamayacaktık.

James Brown ile benzerliği hala konuşulan Funk’ın tarih kitabı İstanbul’a geliyor. 26 Ekim gecesi Babylon’da sahne alacak Bradley’i tanımayanlara, onunla konuşarak yardımcı olmak istedim.


Otoriteler sizin yaşayan bir efsane olduğunuzu söylüyorlar. Bu yorumlar sizi rahatsız ediyor mu? Bunları hakkettiğinizi düşünüyor musunuz ?

Uzun zaman önce zor zamanları atlatmaya çalışan bir insan vardı. Dürüstlüğüm, sevgim ve doğrulumu gösterdim ve insanlar bu dürüstlüğe çok önem veriyorlar. En zor zamanlarımda bile dürüstlüğümden vazgeçmedim. Bu alanda da dürüst insanları istiyorlar ve onlarla çalışmak istiyorlar.

Haberin Devamı

Hayatınız boyunca zor deneyimler yaşamak zorunda kaldınız ama her zaman bu zorlukları aşmanın bir yolunu buldunuz. Müziğin hayatınızı tedavi ettiğini söyleyebilir miyiz?

Hayatım boyunca amcam, anneannem bana çok dürüst ve alçakgönüllü bir insan olduğumu söylediler. Bu şekilde olması gerektiğini öğrendim ve yaptığım her şeyi dürüstlüğümü ve alçakgönüllülüğümü koruyarak yaptım bir çok dürüst olmayan insanın aksine bu özelliğimle devam ettim yoluma. Yozlaşmış, yozlaşmakta olan çok fazla şey gördüm ama ben hep bildiğim şekilde dürüstlüğümü sevgimi korudum ve işime devam etmekten, planlar yapmaktan vazgeçmedim. 16 yaşımdan beri müzikle uğraşıyorum, çok fazla zorlukla karşılaştım ama hiçbir zaman vazgeçmedim karşıma çıkan fırsatları önümde çok fazla engel olduğu halde değerlendirmeye ve mücadeleyi bırakmadan yaşamaya çalıştım. Kim olduğumu hiçbir zaman unutmadan…

James Brown sizin kahramanınız gibi ve James Brown gibi olabilmek inanılmaz. Onun gibi olmaya ya da onun gibi şarkı söylemeye çalıştınız mi hiç?

James Brown`u çok seviyorum. İnsanlar beni James Brown`a benzetiyorlar ama ben James Brown`u kesinlikle taklit etmiyorum ve dünyanın da bunu bildiğini biliyorum. Ben James Brown ile ilgili olan şeyleri seviyorum. James Brown da cok zor şeyler yaşamış çok genç yaşta çok fazla şeyle karşı karşıya gelmek zorunda kalmış. James Brown`a benzetiliyor olmamın en büyük sebeplerinden birisi de benzer bir geçmişe sahip olmamız bence. Ben de çok küçük yaşlarda tek başıma yaşamla tek başıma mücadele verdim, sokaklarda kaldim, evsiz yasadim. İkimiz de gençlik yıllarımızda bir başımızaydık. James Brown da dürüstlüğe çok önem veren bir insan. James Brown gibi ben de mücadeleye devam ettim vazgeçmeden. James Brown`un yaşadığı şeylerin çoğunu ben de yaşadım ve ne kadar zor ve acı verici olduklarını çok iyi biliyorum tüm bu yaşananların. Bu yüzden James Brown`u çok seviyorum.

Haberin Devamı

Motown ve funk müzik türleri müzik tarihinin olmazsa olmazlarıydı ama bügünlerde genç nesil bu müzik türleri hakkında çok fazla bilgiye sahip değiller. Eğer şansınız olsaydı genç nesillere bu müzikler hakkında ne söylemek isterdiniz ?

Bugünlerde 17 – 18 ve 19 yaşlarında çocuklar görüyorum, bu işin içinde olan oldukça fazla hem de. Onların, ne yaptıklarını ve yaptıkları işi ne için yaptıklarını anlamaları gerekiyor. Kim olduklarını, nasıl bir insan olduklarını unutmamalılar. Dürüst olmak, alçakgönüllü olmak bence en önemli erdemlerden birtanesi. Doğru olmamalılar, bu hayatın en önemli vazgeçilme kuralı. Hayatın ve İncil’in olmazsa olmazı. Kim olduğunuzun, nerede yaşadığınızın ne olduğunuzun hiçbir önemi yok aslında, benim için bu hayattaki her şey için geçerli olan bir kural bu. Yaptığınız her şey hayatta bir şekilde size geri dönüyor ve hayatın bu kuralından nerede nasıl bir insan olursanız olun kurtulma şansınız yok.

Haberin Devamı

Müzik dünyasında bir hikayeniz olması güzel bir şey ama bu hikayeleri deneyimlemiş olmak oldukça zor. Günümüzün müzik anlayışı ve yaklaşımı doğal ve gerçek olanından gittikçe uzaklaşıp farklılaşıyor. R&B sanatçıları dahi DJ’lerle birlikte şarkılarını düzenlemek istiyorlar. Müziğe olan bu yaklaşımla ilgili ne düşünüyorsunuz ?

Yaşadığım zamana ve inandığım şeylere uyarlıyorum şarkılarımı. Bunu yapabilmek çok mümkün ama tüm bu değişimleri ve uyarlamaları yaparken yaptığımız şeylerin bir derinliğe ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekir ve çok dikkatli olmalıyız. Dünyaya bakma ve baktığımız şeyleri görebilmek gerekiyor. Günümüz değişiyor ve insanlığın tüm güzelliğine ve çevremizdeki tüm güzelliklere rağmen kim olduğumuzu unutuyoruz. Herkes telefonlarö televizyon günümüze uyarlanmış teknoloji dolu bir ortamla ve yaşam biçimiyle çevrilmiş bir düzeni tercih ediyor hayatın altın kuralını unutarak yani insanlığın özüne olan saygıyı.

Haberin Devamı

Biraz da Soul of America`yla ilgili konuşalım. Bu belgesel tam olarak neleri kapsıyor ve siz bu belgeselin icinde nerede duruyorsunuz ?

Soul of Amerika… Orada oynadığım kişinin kim olduğunu ve ismini biliyorum. Kendimle yaptığım mücadele ve kendimi tanımakla ilgili. Kişiliğimde değişimler oldu. Kendimin, kapasitemin, dürüstlüğümün ve tüm bunların insanlar için ne demek olduğunun bilincindeyim. Benzerlikleri görebilmek ve annemi anlayabilmek. En sevdiğim ama beni hayatta yalnız bırakan insanı. Gözlerinin içine bakıp neler yaşadığımı ve ne yaptığını görebiliyorum ama affetmek zorundayım. Hayat devam ediyor ve ben de hayatıma devam edebilmeliyim.

Haberin Devamı

İki yıl önce ilk albümünüz yayınlandı şimdiyse ikincisi. Bu albümlerin isimlerinin arkasında yatan hikayelerden biraz bahsetmek ister misiniz?

Karanlıktan aydınlığa yolculuk yapan bir insanın hikayesi. Karanlıkta yaşamış bir insan olarak benim kim olduğumun dünya tarafından anlaşılabilmesinin bir yolu. Her zaman en çok istediğim şeydi bu. Kendimi ve hissettiklerimi bir şeyler yaratarak ortaya koymak. Bu sayede müziğimi, şarkı sözlerimi yaratabilme şansı buldum ruhumden geldiği şekilde. Müziğim hayatın içinde bu şekilde kendini var etti.

Charles Bradley kısa kısa

1. 1948 doğumlu Amerika’lı funk, soul ve R&B türünün günümüz yaşayan efsanenesi olarak nitelendiriliyor Charles Bradley.

2. Florida’da doğmuş olan Bradley 8 Yaşında Brooklyn’e taşınmış ve yaşamaya orada devam etti.

3. 62 yaşında keşfedilmiş olan Charles Bradley sesiyle olduğu kadar çok zorlu geçen hayatı ve hikayesiyle de insanları büyüledi.

4. Charles Bradley ilk sahne deneyimi Job Corps’ta çalıştığı dönemlerde olmuş olsa da bu deneyimi Soğuk Savaş yüzünden 62 yaşına kadar yaşayabilme fırsatını elde edemedi.

5. Daptone Records tarafından profesyonel anlamda müzik hayatına kazandırılmış olan Charles Bradley Thomas Brenneck ile çalışıyor.

6. James Brown; Charles Bradley’nin gitmiş olduğu ilk konser. Bu konseri hayatını değiştiren bir anı olarak nitelendiriyor Bradley.

7. Charles Bradley’nin Daptone Records tarafından 2011 yılında çıkartılmış ilk albümü “No Time For Dreaming”’

8. Charles Bradley’nin son albümü Daptone Records tarafından 2013 yılında çıkartılmış olan “Victim of Love”

9. Charles Bradley’nin hayatını anlatan Soul of America adlı bir belgesel çekilmiştir. Bu belgesel dinleyicileri için olduğu kadar Charles Bradley için de çok büyük bir önem taşıyor.

10. Charles Bradley şarkılarının oluşum sürecini doğallık ve doğaçlamalar bütünü olarak tanımlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!