Heybeliada Ruhban Okulu'nda Türk-Yunan Dostluk Konseri

Güncelleme Tarihi:

Heybeliada Ruhban Okulunda Türk-Yunan Dostluk Konseri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 21:14

Heybeliada Ruhban Okulu'nda Türk-Yunan Dostluk Konseri'ne Fener Rum Patriği Bartolomeos ve Bulgaristan Patriği Neofitos katıldı. Bartolomeos, "Demokratikleşme Paketi kapsamında okulumuzun tekrar açılacağı yönündeki ümidimizin arttığı bir dönemdeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Heybeliada Ruhban Okulunda gerçekleştirilen ilk Türk-Yunan Dostluk Konseri'nde seçkin davetliler yanında Fener Rum Patriği Bartolomeos, Bulgaristan Patriği Neofitos ile Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ile vekili Raffi Hermon ve Yunanistan'dan gelen parlamenterlerle özel davetiler hazır bulundu. Açılış konuşmasını yapan Ruhban Okulu Başrahibi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis “Aya Triada Manastırı'na hoş geldiniz. Hoş geldiniz Ruhban Okulu'na, inşallah bu konser okulumuzun yeniden açılması için bir ön kutlama olur” dedi.


Lambriniadis “Bugün Ruhban Okulu'nun bahçeleri seçkin sanatçılarımızın seçkin notalarıyla dolacak. Türk ve Rum sanatçılar bizleri, yani Rumlar, Türkler, Ermeniler, Bulgarlar ve diğer halkları bir araya getirdi. Bu akşam okulumuzun yaşadığı onur büyüktür çünkü Ruhani Pederimiz, Patriğimiz Bartholomeos hazretleri bizi huzurlarıyla onurlandırıyor. Aynı onuru bizlere Bulgaristan Patriği Neofitas hazretleri de bağışladı. Kendileri dünyaca bilinmiş bir müzisyen ve muhteşem sesi ile Hristiyan dünyasını hayran bırakan bir din adamıdır. Yani seçilmiş bir Patrik olarak da ilk ziyaretlerini İstanbul Rum Patrikliği'ne gerçekleştirmiştir. Ruhban Okulu bahçesinde gerçekleştirilen bu dostluk gecesi konseri; Eleni Tsaligopoulou, Kostas Thomaidis, Mustafa Doğan Dikmen, Engin Arslan, Vasiliki Papageorgiou ve diğer sanatçılar ile çok üyeli orkestra tarafından verildi. Türkiye Garanti Bankası ve Yunanistan Milli Bankası, konseri düzenlememiz için bize destek olurken Adalar Belediyesi ile Patras Belediyesi ve Eyüp Musiki Vakfı önemli katkılarda bulundu”.

Heybeliada Ruhban Okulunda Türk-Yunan Dostluk Konseri

Haberin Devamı


"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ÜMİDİMİZİ ARTIRDI"

Heybeliada Ruhban Okulunda Türk-Yunan Dostluk Konseri


Türk-Yunan Dostluk Konseri nedeniyle “İstanbul Rum Patriği Bartholomeos’un konuşması” notuyla basına dağıtılan yazılı metinde “Pek Muhterem Bulgaristan Patriği Neofitos Hazretleri, resmi ziyaretleri ile Patrikliğimizi onurlandırdı. Tanrı katında kardeşimiz Neofitas Hazretleri'ni Ruhban Okulu'nda ağırlamaktan mutluluk duyduk. Şehirlerin Kraliçesi şehrimize hoş geldiniz Patrik Hazretleri” sözlerine yer verildi.

Bartholomeos konuşmasının “Türk-Yunan dostluğu”na vurgu yaptığı bölümünde şu görüşlere yer verdi. “Demokratikleşme Paketi kapsamında okulumuzun tekrar açılacağı yönündeki, ümidimizin arttığı bir dönemde, ümit tepesinde (Heybeliada’da Ruhban okulunun olduğu tepe) sizlerle birlikte olmayı çok anlamlı bulmaktayız. Türk-Yunan dostluğu Patriklik makamına seçildiğimiz günden itibaren üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve teşvik ettiğimiz bir konudur. Bizler, ülkeler arası sağlıklı ilişkilerin sadece hükümetler tarafından yukarıdan aşağıya doğru değil aynı zamanda sanatçılar, aydınlar, bilim insanları ve basın mensupları tarafında da aşağıdan yukarıya doğru inşa edilmesi gerektiğine inandık. İnsanların tanışmalarını birlikte başarılı işlere imza atmalarını arzuladık. Bu konser işte böyle başarılı övgüye layık bir iştir. Patrikliğimiz dostluk ve barışın tesisi amacıyla yapılan her türlü girişimi desteklemekte ve Ege’nin iki yakasını birbirine bağlayan, müziğin ipek ipliklerinin güzel bir kumaşa dönüşmesi için dua etmekteyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!