Nedim Gürsel Fransız Akdeniz Roman Ödülü'nü alırken Gezi direnişçilerine selam gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Nedim Gürsel Fransız Akdeniz Roman Ödülünü alırken Gezi direnişçilerine selam gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 14:16

Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan yazar Nedim Gürsel, "Şeytan, Melek ve Komünist" romanının Fransızca çevirisiyle layık görüldüğü Fransız Akdeniz Roman Ödülü'nü aldı. Törende konuşan yazar, "Bu ödül gününde bile aklım Türkiye’de. Buradan Gezi direnişine selamlarımı gönderiyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

Gürsel için Paris’in en tanınmış mekanlarından olan, aynı zamanda dünyadan pek çok yazar ve edebiyatçıya ev sahipliği yapan ‘La Closerie des Lilas’da ödül töreni düzenlendi.


"DİRENİŞE SELAM"

 

Burada konuşan Gürsel, “Daha önce Yaşar Kemal, Orhan Pamuk bu ödüle değer bulunmuş. La Closerie des Lilas da edebiyat için çok önemli. Çok edebiyatçı buradan gelip geçmiş. Biraz önce Yahya Kemal’in adının yazılı olduğu masadaydım. Hemen yanında Paul Eluard’ın ismi kazınmıştı. Bu ödülün bu mekandan duyurulması çok hoş. Bu ödül gününde bile aklım Türkiye’de. Orada olup bitenlere yabancı değiliz. Buradan Gezi direnişine selamlarımı gönderiyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

NEDİM GÜRSEL OKSİJEN'E KONUK OLDU / HÜRRİYET TV



Yazar Gürsel daha sonra Orhan Veli’nin “Rakı şişesinde balık olmak” dizelerini okudu. Toplantıya Lübnanlı ünlü yazar Amin Maalouf “Akdeniz ödülleri, felsefesi önemli bir ödül. Nedim Gürsel’in de bu kültüre katkısı büyük” dedi.

 

"UĞURLU" ÖDÜL

 

Akdeniz Edebiyatçılar Ödülleri Genel Sekreteri Andre Bonet ise “Daha önce bu ödülü Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk aldı. Orhan Pamuk’a, Nobel ödülünden birkaç gün önce, sizin oturduğunuz bu sandalyede ödülünü verdik. Yani biz uğurlu geliyoruz. Umarım size de uğurlu geliriz” diye konuştu.

 

Yazarın, Nazım Hikmet'in hayatını merkeze aldığı romanı geçen yıl Seuil Yayınevi tarafından “L'ange Rouge” (Kızıl Melek) adıyla Fransızcaya çevrilmişti. Jean Descat'ın Fransızcaya kazandırdığı ve Türkiye'de de büyük bir beğeniyle okunan roman, yolları Berlin'de kesişen, yirminci yüzyılın büyük yıkımlarını yaşamış üç kişi etrafında geçiyor. Siyaset ve şiddeti sorgulayan romanın, bilinmeyen yönleriyle Nazım Hikmet'in hayat hikayesi ve yirminci yüzyıl tarihiyle bir hesaplaşma olarak da okunabileceği belirtiliyor.

NEDİM GÜRSEL

 

Haberin Devamı

İlk yazısı 1966 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanan Nedim Gürsel, çok sayıda edebiyat dergisinde, öykülerinin yanı sıra çağdaş düşün ve edebiyat akımları üzerine kaleme aldığı yazılarıyla tanınıyor.

 

Galatasaray Lisesi ve Sorbonne Üniversitesi'nden mezun olan Gürsel'in öykü, roman ve incelemeleri, başta Fransızca olmak üzere on iki dile çevrildi. Eserleri, Boğaziçi, Sorbonne ve Nanterre üniversitelerinde yapılmış çok sayıda doktora tezine konu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!