Ayasofya efsanelerinin gizemi çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya efsanelerinin gizemi çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2013 02:01

‘Ayasofya’nın Derinliklerinde’ belgeselinin fotoğrafları, İstanbul’daki Pero Art Cafe Galata’da sergilenmeye başladı. Göksel Gülensu’nun yönettiği proje, 1500 yıllık tarihe sahip Ayasofya’ya dair pek çok efsanenin gizemini çözüyor.

Haberin Devamı


DÜNYANIN en eski yapılarından biri olan Ayasofya’nın altındaki tünellerde 15 yıl boyunca inceleme yapan yönetmen Göksel Gülensu ve ekibinin çektiği ‘Ayasofya’nın Derinliklerinde’ adlı belgeselin fotoğrafları sergilendi. Beyoğlu’ndaki Pero Art Cafe Galata’da açılan ‘Ayasofya’nın Derinliklerinde’ sergisinde, Mehmet Cevizli ve Kamil Ercüment Atak’ın Ayasofya’nın sarnıç, kuyu ve dehlizlerinde çektiği 26 fotoğraf yer alıyor.
Yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilen Ayasofya’yla ilgili efsanelerden yola çıktıklarını belirten yönetmen Göksel Gülensu, “1998 yılında çalışmalarımız başladı. 488 metre tüneli bulduk ve görüntüledik. İki odaya ulaştık. Bunlar Roma ve Bizans döneminde kullanılan mezar odaları. Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin ilk keşif belgeselini tamamladık. 2014 başında belgesel sinemada seyirciyle buluşacak” dedi. 15 yıl süren çalışma sürecinin ardından ortaya çıkan ‘Ayasofya’nın Derinliklerinde’ belgeseli, önümüzdeki mayıs ayında yurtdışında da gösterime girecek.

Haberin Devamı

Senarist Kutsi Akıllı Altında mezarlar bulduk

“Ayasofya’ya dair Kınalıada’ya kadar uzanan tüneller, İstanbul’un altını dolaşan tüneller, altında kalyonun gezebileceği geniş bir sarnıç olduğu, oradaki kuyulara kuşatma sırasında atılan mücevherler, gizli yazışmaların yapıldığı odalar olduğu söylenceleri vardı. Efsanelerin gerçek olup olmadığını araştırdık ve bulduk. Cevaplanması gereken sorular da bulduk. En önemlisi Ayasofya’nın altında herhangi birinin gömülü olup olmadığı konusunda hiçbir bilgi yoktu. Biz orada mezarlar bulduk.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!