Noel Baba Kilisesi açığa çıktı

Güncelleme Tarihi:

Noel Baba Kilisesi açığa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2013 21:42

Antalya Demre’deki Myra antik kentinde çamurların altından çıkan ve 2009 yılından bu yana kazı çalışmaları devam eden Bizans dönemine ait 700 yıllık ‘Noel Baba Kilisesi’ New York Times gazetesine konu oldu.

Haberin Devamı

ABD’nin etkili gazetesi New York Times, Antalya Demre’deki Myra antik kentinde çamurların altından çıkan Bizans dönemine ait 700 yıllık ‘Noel Baba Kilisesi’ni yazdı. Tam 800 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu’nun önde gelen hac merkezlerinden biri olarak kalan; ancak daha sonra Myra Çayı’nın (Demre Çayı) azgın sularının etkisiyle yaklaşık beş buçuk metre yerin altına gömülen bu tarihi alan, 700 yıl sonra yeniden keşfedilmişti. 2009 yılında başlatılan çalışmayla etrafındaki alüvyonlar temizlenen Noel Baba Kilisesi ve Roma döneminden kalma amfitiyatronun bir kısmıyla bazı mezarlar şimdi yeniden ortaya çıktı.

SAĞLAM KALMASI BÜYÜK SÜRPRİZ

Kazı çalışmalarını yöneten Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Nevzat Çevik, sitedeki şapelin yapısal bütünlüğünün büyük ölçüde korunmuş olmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Yani aynı Pompei gibi orijinal kente ulaşmamız mümkün” dedi. Çalışmalarda bulunmamasına rağmen bölgeyi iyi bilen Newcastle Üniversitesi arkeoloğu Mark Jackson ise, “Bu kadar kalın bir çamur tabakası altında olmasına rağmen bu kadar sağlam kalması, gerçekten çok iyi korunan bir enformasyon arşivinin varlığını muştuluyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KEMİKLER ÇALINMIŞTI

Asırlar boyu Bizans için önemli bir dini merkez olan Myra, aynı zamanda işgal kuvvetleri için de her zaman dikkat çekici bir alan olmuştu. Yedinci ve dokuzuncu yüzyılda Arapların saldırısına uğrayan Myra, 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri’nin eline geçmiş, Aziz Nikola’ya (Noel Baba) ait olduğu düşünülen kemiklerse, kendisini “Papa tarafından gönderildik” diye savunan İtalyan tüccarlarca Bari’ye kaçırılmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!