Boşnaklar'ın göç acısı belgesel oluyor

Güncelleme Tarihi:

Boşnakların göç acısı belgesel oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 14:14

İzmirli Boşnaklar Derneği'nin "Nesiller Buluşuyor" projesiyle, Balkanlar'dan Türkiye'ye göç eden ilk kuşak Boşnakların yaşadıkları, çekilecek belgeselle yeni kuşaklara aktarılacak.

Haberin Devamı

Balkanlar'dan Anadolu'ya göç etmek zorunda kalan ve İzmir'e yerleşen Boşnaklarca kurulan dernekte, düzenli olarak haftada iki gün yapılan üye buluşmaları, Türkiye'ye göç eden ilk kuşak Boşnakların yaşadıkları acıları, karşılaştıkları zorlukları, yeni kuşaklara anlatacak belgesel projesini ortaya çıkardı.

İzmirli Boşnaklar Derneği Başkanı Hamza Yavuz, belgesel çekimleri için röportajların yapıldığı dernek binasında, Türkiye'de doğan yeni neslin, göç sırasından yaşanan acıları hiç bilmediğini ifade ederek, bu eksikliği “Nesiller Buluşuyor” projesi adı altında hazırlanacak bir belgeselle giderme fikrinin doğduğunu anlattı.

Belgeselin, hem bugünleri borçlu oldukları atalarına karşı bir vefa borcu olduğunu, hem de geçmişin unutulmaması açısından çok önemli bir işlev göreceğini ifade eden Yavuz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Çok kötü şartlar içerisinde bizi orada bırakmayıp o topraklarda bırakmayan büyüklerimiz, bunu hak ediyor. Onları ölümsüzleştirmek, büyüklerimizi sadece vefat ettikleri zaman bir Fatiha ile anmak yerine, onları anılarıyla birlikte yaşatmak amacıyla projeyi hazırladık. Belgeselde çok önemli hatıralar olacak. Bazen ağlayacağız, bazen güleceğiz. Belgeselde sadece acılar olmayacak çünkü gelen insanların acıları kadar, umutları ve aynı zamanda aşkları da vardı. Çekimlerde çok ders alınacak hikayeler çıkıyor. Belgeselde kültürümüzü tam anlamıyla yansıtmayı arzuluyoruz. Belgeselde, 'sevdalinka' adını verdiğimiz sevda şarkıları, bugün artık Bosna- Hersek'te söylenmeyen türküler ile her türlü belge ve fotoğraf da olacak."

Yönetmenliğini Üzeyir Sever'in üstlendiği belgeselde, göçü yaşayan nesil ve atalarını kaybetmiş Türkiye'de doğan 1'inci nesille röportaj yapılacağını ayrıca konuyla ilgili bilim adamlarının görüşlerini aktaracağını anlatan Yavuz, çekimlerin İzmir ve ilçeleri ile Bosna- Hersek, Karadağ ve Sancak bölgesinde yapılacağını kaydetti.

Bosna- Hersek'te de yayınlanması bekleniyor

Yavuz, Konak Belediyesi'nce desteklenen projenin tamamlanmasının ardından Türkiye ve Bosna- Hersek'te yayınlanmasının planlandığını belirtti. Belgeselin yayını için şimdiden Türkiye ve Bosna- Hersek'teki televizyon kanalları ile uydu üzerinden Balkan ülkeleri genelinde yapan kuruluşlardan teklifler geldiğini, yine Almanya'dan bir televizyon kanalıyla görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Yavuz, “Belgeselimizle ilgili çok büyük heyecan var” dedi.

Türkiye'ye gelmenin mutluluğu

Belgeselde anılarını paylaşan ve ailesiyle birlikte 1958'de Türkiye'ye göç ettiğinde 26 yaşında olan Murat Ok (80), göç öykülerini şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

"Bizim millet, vatanını, milletini sever. Orada komünizm vardı, ne öldürdü ne yaşattı. Babamın 250 dönüm arazisi vardı, Tito, 100 dönümden fazlasını aldı. Biz 4 oğul orada kalsaydık, yaşamamız mümkün değildi. Almanya'ya, Fransa'ya ya da başka ülkelere gitmek zorunda kalacaktık. Oralara gitmektense Türkiye'ye gelmek istedik. Göç için elimizdekilerin tamamını satmamız ve yanımıza bir şey almamamız zorunluydu. 82 yaşındaki dedem, 67 yaşındaki babam ve ben, konuştuk, Türkiye'ye gelmeye karar verdik ve birbirimize sarılarak ağladık. Türkiye'ye geldikten sonra açlıktan birbirimizi yesek yine pişman olmazdık."

Türkiye'ye geldikten sonra dil problemini kısa sürede aştıklarını belirten Ok, “Elhamdülillah, çok güzel karşılandık, çok güzel yaşadık. Allah bu millete, memlekete zeval vermesin” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!