Yaşam hakkını savunan festival

Güncelleme Tarihi:

Yaşam hakkını savunan festival
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2012 10:18

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’, 8- 12 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ana teması ‘yaşam hakkı’ olan festivalde, kısa ve uzun metrajlı olmak üzere 40’ı aşkın film seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

DOCUMENTARIST ekibi tarafından 4 yıldır düzenlenen ‘Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’, İnsan Hakları Haftası’na denk gelen 8-12 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu yılki ana teması ‘yaşam hakkı’ olarak belirlenen festivalin programında ‘barınma hakkı’, ‘hayvan hakları’, ‘cinsel haklar’ gibi konulara ayrılmış yan bölümler de yer alıyor. Festivalde kısa ve uzun metrajlı olmak üzere 40’ı aşkın film seyirciyle buluşacak. Liberya’dan Honduras’a, Bosna’dan Hırvatistan’a, Meksika’dan Irak’a, Filistin’den Kamboçya ve Türkiye’ye varan geniş bir coğrafyadan yaşam hakkı ihlaline ve buna karşı verilen mücadelelere dair hikâyeler bir araya gelecek.

Ümit Kıvanç’ın Roboski katliamı üzerine gerçekleştirdiği ‘Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim’ adlı belgeselin ilk festival gösterimi, yönetmenin katılımıyla ‘Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’ kapsamında gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Festivalde ayrıca Roboskili kurban yakınlarının da katılacağı ‘Roboski, 1 Yıl Sonra’ başlıklı bir panel düzenlenecek. Veysi Altay’ın 90’lı yıllarda Cizre’de gerçekleşen cinayetleri konu alan ‘Faili Dewlet’, Rezan Yeşilbaş’ın Cannes başta olmak üzere pek çok festivalden ödülle dönen kısa filmi ‘Sessiz’, Türkiye seçkisinin öne çıkan filmleri arasında bulunuyor. Festivalin uluslararası bölümlerindeyse son yıllarda Filistin üzerine yapılmış en etkili filmlerden ‘Beş Kırık Kamera’, Leningrad Kuşatması’na dair üretilen resmi mitleri yerle bir eden ‘900 Gün’, 70’lerin dünyayı kasıp kavuran devrim rüzgârlarında iki kadın kahramanın ve çocuklarının hikâyesi ‘Devrimin Çocukları’, Kamboçya’da Kızıl Kmer dönemini sağ atlatan insanların bu travmayla baş etme çabalarını konu alan ‘Bilmek İstiyoruz’, ABD’de 70’lerde şaşaalı bir tanıtım kampanyasıyla lanse edilen TOKİ tarzı bir toplu konut projesinin nasıl hüsranla sonuçlandığını anlatan ‘Pruit-Igoe Efsanesi: Kentsel Bir Hikâye’ gibi önemli belgeseller yer alıyor.

Festival filmlerinin gösterim ve etkinlikleri SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Salonu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu’nda ücretsiz olarak gerçekleşecek.
www.hihff.org

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!