Müşfik Kenter'i kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Müşfik Kenteri kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 16:55

Efsane tiyatrocu Müşfik Kenter tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayatını kaybetti… Kenter'in Cuma günü saat 10:00'da Kenter Tiyatrosu'nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos aile mezarlığında toprağa verilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen  akciğer enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alınan tiyatro sanatçısı Müşfik  Kenter 7 Ağustos Salı günü yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmıştı.

Kenter'in tedavi gördüğü hastaneden yapılan yazılı açıklamada Kenter'in solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: 7 Ağustos 2012 tarihinde Akciğer kanseri ve buna bağlı gelişien akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanemizde Prof.Dr. Günseli Kılınç tarafından tedavi altına alınan ülkemizin değerli sanatçılarından Müşfik Kenter tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde solunum ve dolaşım yetersizliği nedeniyle saat 16.20'de hayatını kaybetmiştir"

Haberin Devamı

Kenter'in Cuma günü saat 10:00'da Kenter Tiyatrosu'nda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos aile mezarlığında toprağa verilmesi bekleniyor.

MÜŞFİK KENTER'İN SESİNDEN EFSANE ŞİİR / WEB TV

KENTER "ANLATAMIYORUM" ŞİİRİNİ OKUDU / WEB TV

BÜYÜK ÜSTAD ORHAN VELİ ŞİİRLERİNİ BÖYLE YORUMLAMIŞTI / WEB TV

MÜŞFİK KENTER'İN SESİNDEN UNUTULMAZ ŞİİRLER / WEB TV

TAZİYE MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Her zaman saygıyla anılacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Müşfik Kenter’in hayıtını kaybetmesiyle ilgili yayımladığı mesajda, Türk tiyatrosunun saygın ismi Kenter’in vefatından derin üzüntü duyduğunu belirtti. Gül, mesajında şunları kaydetti:

“Ömrünü tiyatroya adayan, kültür ve sanat hayatımıza önemli hizmetlerde bulunan Müşfik Kenter, sesi, yeteneği, örnek sanatçı kişiliği ve oynadığı rollerle halkımızın büyük beğenisini kazanmıştır. Sanat dünyamız ve ülkemiz için büyük bir kayıp olan Müşfik Kenter, her zaman sevgiyle, saygıyla ve takdirle hatırlanacaktır. Usta oyuncu Müşfik Kenter’e Allah’tan rahmet, Kenter ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

Başbakan Erdoğan

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tiyatrocu  Müşfik Kenter'in vefatı nedeniyle kardeşi Yıldız Kenter'e başsağlığı mesajı  gönderdi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın  Türk tiyatrosuna verdiği üstün hizmetler ve örnek kişiliği ile Türkiye'nin  yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Kenter'in vefatı nedeniyle Yıldız  Kenter'e başsağlığı mesajı gönderdiği ifade edildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek

Sanat dünyamızın usta oyuncusunun vefatından büyük üzüntü duydum. 80 yıllık ömrünün tamamına yakınını sanata vakfeden, yetiştirdiği sanatçılarla sanat dünyamızı zenginleştiren usta sanatçımızı her zaman hatırlayacağız.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Türk tiyatrosunun başı sağolsun

Türkiye için çok önemli bir ismi kaybettik. Çok üzgünüm. Bu sene içinde 26 mart’ta Adana’da birlikte oldum kendisiyle. Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim etme şansım olmuştu. Benim üniversite yıllarından bu yan izlediğim çok büyük bir sanatçıydı. Gerçek bir hoca ve bir ekoldü. Müşfik Kenter ismini bilmeyen duymayan bir okur yazar yoktur herhalde Türkiye’de Tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyorum.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Müşfik Kenter'in yaşamını yitirmesi üzerine bir mesaj yayınladı.

Haberin Devamı

Kenter'in vefatından dolayı duyduğu üzüntünün derin olduğunu ifade eden  Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti:

“Müşfik Kenter gibi sanatçıların ölümü, sadece aileleri ve yakınları  için değil, ülkemiz ve ulusumuz için de bir kayıptır. Çünkü onlar halk için ve  kültürümüz için gerçek birer değerdir. Yerini doldurmak kolay olmasa da Müşfik  Kenter'in hafızalarımızdaki yeri uzun zaman silinmeyecek ve bu ülkenin insanları onu unutmayacaktır. Türk tiyatrosu, büyük sanatçının ölümüne üzülmekten çok Müşfik Kenter gibi bir sanatçı yetiştirmiş olmakla gurur duymaktır. Öyle olduğuna da şüphemiz yoktur. Ustamıza Allah'tan rahmet, ailesi ve tüm tiyatro camiamıza  başsağlığı diliyorum.”

Haberin Devamı

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül

Çok önemli bir ustamızdı. Kah güldürdü kah ağlattı. Cuma namazının ardından Kilyos'taki Aile Mezarlığı'na defnedilecek.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk tiyatrosuna ve sinemasına  büyük hizmetler veren, sanatçı Müşfik Kenter'in kaybından büyük üzüntü duyduğunu  belirterek, “1947'de başladığı tiyatro yaşamı boyunca gerek yurt içi gerek yurt  dışında, yüzün üzerinde oyun sergileyen ve yöneten Müşfik Kenter, herkesin  hayranlığını kazanmış, yeteneğini çalışma azmi ile birleştiren Türkiye'nin büyük  sanatçılarındandı” ifadelerini kullandı.

Kenter'in performansı ve kişiliğinin genç kuşaklar için daima örnek  alınacak bir başarı öyküsü ve rol model olarak kalacağını belirten  Hisarcıklıoğlu, ailesine yakınlarına ve bütün sevdiklerine başsağlığı dilediğini  kaydetti.

SANAT DÜNYASI YASTA

Doğan Hızlan: Yeri dolmaz

Müşfik Kenter büyük bir aktördü... Bence bu söz onun kişiliğini, sanatçılığını tanımlamada yeterli değil. Çünkü Orhan Veli yorumunda ve diğer sanatçının edebiyatçının sahneye getirdiği yorumlarıyla o oynadığının arkasındaki kişiyi tanıdığını okuduğunu gösterirdi. Onun gibi iyi ve büyük sanatçılar metinlerin arkasındaki değerleri ve derin anlamı da keşfederler.

Haberin Devamı

Ali Poyrazoğlu

Dostumu, arkadaşımı, ustamı kaybettim. Aydınlıktan yana, dünyanın geleceği için derin kaygılar yaşayan çok hassas, çok duygulu biriydi. Türkiye için olduğu kadar, insanlık ve tiyatro tarihi için de çok büyük bir kayıp.

Haldun Dormen

Büyük kayıp. Sevdiğim ve saydığım bir arkadaşımdı. 6 ay aynı çatı altında çalıştık, bir kere olsun birbirimize sesimizi yükseltmedik... Yeri doldurulamayacak bir insandı.

Can Gürzap

Türk tiyatrosunun en büyük aktörlerinden biridir. Kendisini ilk seyretmeye başladığım andan itibaren hayrandım. Oyundaki müthiş yorumuna ve sahneye aktarmasına gıptayla bakardım.

Müjdat Gezen

Çok sevdiğim bir ağabeyim, ustamdı. Aktörlüğü kadar önemli bir yanı da çok iyi bir insan olmasıydı. Sabahleyin Yıldız Hoca’yla telefonda konuştuk. O ağlayınca ben de ağlamaya başladım. Çok iyi ustaydı, çok iyi bir aktördü, iyi bir tiyatro adamıydı. Ben diyorum ki, sadece tiyatroseverlerin değil, insanlığın başı sağolsun.

Gencay Gürün

Müşfik, yalnız Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük aktörlerindendi. Öldüğüne inanmak istemiyorum. Onsuz bir tiyatro düşünemiyorum.

Hülya Koçyiğit

Türk tiyatrosu denince Kenter Tiyatrosu hemen yanında anılır. Hepimiz ona olan hayranlığımızdan belki de bu mesleği seçtik. Yıldız Hanım’a Kadriye Hanım’a Allah sabır versin. Çok büyük bir değeri yitirdik. Haberi alınca bütün vücudum sarsıldı acıyla. Onunla beraber oynamak benim için çok büyük bir kazanım.

Metin Serezli

Çok üzüldüm. Müşfik Kenter, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük aktörlerinden biriydi. Artık onun yerine koyabileceğimiz kimse yok. Dostluğu bambaşkaydı.

Cihan Ünal

Benim değerli dostum ve abimdi. Yıllarca Mimar Sinan Üniversitesi’nde eğitim görevlisi olarak çalıştık. Gelmiş geçmiş en büyük aktörlerden biriydi. Çok üzgünüm.

Nilgün Belgün

Bizler ne şanslıymışız. Tiyatromuzun en verimli yıllarında Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter hocalarımızdı ve biz onların öğrencileriydik. Çok üzgünüm.

Halil Ergün

İçim yandı. Başka türlü ifade edemiyorum. Destansı bir aktörünü kaybetti Türkiye. Benim özel olarak hayran olduğum bir tiyatro adamıydı.

Şebnem Bozoklu

Bir güzel adam geldi geçti buralardan. Huzur içinde yatsın.

Çiçek Dilligil

Şimdi ışığını gökyüzünden yollayacak bize. Daima... Tarifsiz kederler içinde olmak böyle bir şey. Yeri dolmayacak.

Levent Tülek

Ne yazık ki, bundan sonraki kuşaklar onunla çalışamayacak, öğrencisi olamayacaklar.


Müşfik Kenteri kaybettik

YILDIZ KENTER VE MÜŞFİK KENTER

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!