Kanuni'nin mirası sahipsiz kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kanuninin mirası sahipsiz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 11:10

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesine yaptırdığı yaklaşık 500 yıllık cami ve han, restore edilmediği için define avcıları tarafından adeta talan edildi.

Haberin Devamı

İŞTE CAMİDEN FOTOĞRAFLAR

Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel,  Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı yaklaşık 500 yıllık cami ile hanın, define avcıları tarafından talan edildiğini ve caminin girişinde yer alan tarihi kitabenin, kimliği belirsiz kişilerce çalındığını söyledi.
Kanuni'nin 1523'te Bozüyük'ten geçerek Rodos seferine çıktığını, 1525'te tekrar aynı güzergahtan İstanbul'a döndüğünü ifade eden Gencel, “Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne göre, Kanuni, 1523'te Bozüyük'ten geçtiği esnada buraya bir cami ve han yapılmasını istemiş, otağını ise caminin bulunduğu noktaya bir ok atımı mesafeye kurmuş” dedi.

CAMİ VE HANIN TAPUSU VATANDAŞTA

Gencel, beldenin adını da Kanuni Sultan Süleyman'ın koyduğunu belirterek, “Bunu tarihçilerden öğrendik. Bizim önceliğimiz bu tarihi eseri yapıldığı dönemdeki ihtişamlı haline yeniden kavuşturmak. Tapu kayıtlarında yaptığımız incelemede, caminin bulunduğu arazinin tapusunun bir vatandaşa verildiğini ortaya çıkardık” bilgisini verdi.
Arazi sahibinin yakınlarıyla görüşülmesi için belediye encümenine yetki verildiğini anlatan Gencel, “Buranın tapusu şu anda Hacı Salih Saral'ın mirasçılarına ait. Belediyemize ait vakıf arazilerinden biri ile Kanuni'nin yaptırdığı cami ile hanın bulunduğu araziyi takas edip, arazinin tapusunu almayı planlıyoruz. Bu takası mal sahipleri de kabul ettiler. Takas yakında gerçekleşecek. Böylelikle caminin restorasyonunun önündeki en büyük engel olan mülkiyet sorunu çözülmüş olacak” diye konuştu.
Yaşar Gencel, caminin yaklaşık 200 yıldır ibadete kapalı olduğuna işaret ederek, define avcılarının, caminin minberi ile değişik noktalarına çukurlar açtıklarını kaydetti.
Definecilerin caminin temeline kadar indiklerine dikkati çeken Gencel, şunları kaydetti:
“İnsan, definecilerin tarihe saygısızlıklarından utanç duyuyor. Bölgedeki farklı dönemlere ait eserler gibi bu camiye de sahip çıkılmasını ve caminin ilk yapıldığı günlerdeki muhteşem güzelliğine kavuşturulmasını ümit ediyoruz. Defineciler, ayrıca İpek Yolu'nun kavşak noktası olan yaklaşık 1200 yıllık bir köprüyü de define aramak amacıyla adeta parçalamışlar. Uyarılarımıza rağmen köprünün olduğu noktaya çöp ve moloz dökülmüş. Bu eserlerin tarihsel duyarlılık içinde gelecek nesillere taşınması lazım.”

Kanuninin mirası sahipsiz kaldı

Haberin Devamı

KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer de Bozüyük'teki caminin kültürel miras açısından önemli bir eser olduğunu belirterek, “Kanuni tarafından yaptırılan cami ve han, uzun yıllardır terk edilmiş durumda. Eserler 1996 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiş ama sonrasında hiçbir işlem yapılmamış. Restorasyon çalışması yapılabilmesi için öncelikle mülkiyet sorununun çözülmesi lazım. Cami ve han kişi tapusunda gözüküyor” diye konuştu.
Özer, eserler belediyeye geçtikten sonra röleve ve restorasyon projesinin yapılacağını dile getirerek, “Proje, belediye, valilik ve bakanlık ortaklaşa yapılacak. Bu eserlerin restorasyonunun kültürel mirasa önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!