Yerli diziler olmadan asla

Güncelleme Tarihi:

Yerli diziler olmadan asla
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2010 14:26

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından gerçekleştirilen “Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması- 2” adlı kamuoyu araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Haberin Devamı

Araştırma bulgularına göre, kadınların televizyonlarda en çok görmek istedikleri programlar yerli diziler, sağlık programları ve haberler. En beğenmedikleri programlar ise izdivaç, kadın, magazin ve spor programları.

RTÜK tarafından 21 ilde, 18 ve daha yukarı yaştaki toplam 2523 kadının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, kadınların televizyon izleme süreleri, en çok izledikleri kanallar, en beğendikleri program türleri, televizyon programlarıyla ilgili kanaatleri, reklamları ne kadar izledikleri, programlarla ilgili istek ve beklentileri belirlendi.

RTÜK'ün tek kadın üyesi Hülya Alp tarafından araştırmanın sonuçları açıklandı.

TELEVİZYON İZLEME SÜRESİ İLE İZLEME SAATLERİ

Haberin Devamı

Araştırmada kadınların yüzde 60'ının yaklaşık olarak 2 ile 5 saat arasında televizyon izlediği ortaya çıktı. Hafta içi ve hafta sonu televizyon izlenen saat dilimleri incelendiğinde en yüksek izleme oranının yüzde 67.6 ile 21.01-24.00 saatlerinde gerçekleştiği, bundan sonraki en yüksek izleme oranın yüzde 64.0 ile 18.01-21.00 saatlerini kapsadığı gözlendi.

Evli kadınların bekarlardan, ilkokul mezunu kadınların yüksek eğitimlilerden, işsiz kadınların çalışanlardan, metropolde yaşayan kadınların taşrada yaşayanlardan, emeklilerin ve ev hanımlarının çalışan kadınlardan daha çok televizyon izlediği belirlendi.

EN ÇOK İZLENEN KANALLAR

Kadınların en fazla izlediği beş kanalın sırasıyla Kanal D, ATV, Show Tv, Star Tv ve STV şeklinde olduğu, Kanal D ile ATV'nin en fazla dizilerinden dolayı tercih edildiği anlaşıldı.

En çok izlenen televizyon kanalları sıralamasında 8. sırada olan TRT'nin, “yalnızca bir televizyon kanalı seyredilebilse, tercih edilecek kanallar” sıralamasında 3. sırada olması dikkati çekti.

Kadın izleyiciler tarafından TRT'nin tercih edilme nedeninin ise “aile değerlerine uygun, seviyeli ve ahlaki; yayın yapması” olarak belirtildi.

Haberin Devamı

Yerli diziler olmadan asla
  

PROGRAMLARIN İZLENDİĞİ KANALLAR

Kadınların yerli diziler, haberler, sağlık programları, güldürü, talk show programlar, yerli ve yabancı filmler, açık oturum ve tartışma programları ile magazin programları için Kanal D'yi, dini programlar için en fazla Kanal 7'yi, müzik programları için Kral TV'yi ve belgeseller ile kültür, sanat ve tarih programları için TRT'yi tercih ettikleri belirlendi.

Yarışma programları Show TV'den, gerçek hayat hikayeleri STV'den izlenirken, izdivaç programları ile kadın kuşak programlarının yoğunluklu izlendiği kanalın ATV olduğu ortaya çıktı.

Spor programlarının izlenmesinde tercih edilen kanal ise NTV olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

Yerli diziler olmadan asla
Yerli diziler olmadan asla

EN ÇOK İZLENEN VE İSTENEN PROGRAMLAR

Kadın izleyicilerin en fazla izlediği programların Doktorum, Yaprak Dökümü, Aşk-ı Memnu, Beyaz Şov, Canım Ailem olduğu belirtildi.

Kadın izleyicilerin program türlerini izleme sıklıklarına bakıldığında, yerli dizi izleyenlerin oranı yaklaşık olarak yüzde 78, haberleri izleyenler yüzde 76, sağlık programlarını izleyenler yüzde 49, dini programları izleyenler yüzde 42, müzik/eğlence programlarını izleyenlerin oranı ise yaklaşık olarak yüzde 36 düzeyinde oldu.

Kadınların televizyonlarda en çok görmek istediği beş program türü ise sırasıyla yerli diziler, sağlık programları, haberler, dinsel programlar ve belgeseller oldu.

Haberin Devamı

KADINLARIN EN BEĞENDİKLERİ ÜÇ PROGRAM

Televizyonda kadınlara yönelik hazırlanmış programlar içerisinde kadınlar tarafından en beğenilen üç programın Deryalı Günler (yüzde 22.4), Doktorum (yüzde 19.8) ve Müge Anlı İle Tatlı Sert (yüzde 13.4) olduğu ortaya çıktı.

Kadınlar “Deryalı Günler”i bilgilendirici, eğitici ve eğlenceli, “Doktorum” programını bilgilendirici, eğitici ve yararlı, “Müge Anlı İle Tatlı Sert”i ise bilgilendirici, eğitici ve gerçekçi buluyor, programın kaybolanları bulup, ayrılanları kavuşturduğunu düşünüyor.

KADINLAR, KADIN PROGRAMLARINDA NE İSTİYOR

Araştırma sonuçlarına göre, kadınların kendilerine yönelik televizyon programlarında yer almasını istedikleri konuların başında sağlık geliyor.

Haberin Devamı

Eğitim, dinle ilgili konular, çocuk bakımı, yemek bilgileri, örgü/el işi ise kadınların programlarda en çok yer almasını istedikleri diğer konular arasında yer alıyor.

Kadınlara yönelik programlarda en az yer alması istenen konular ise gerçek hayat, siyaset ve yarışma.

YERLİ DİZİLERDE VE REKLAMLARDA KADININ ROLÜ

Araştırmada yerli dizilerde ve reklamlarda kadının temsiline yönelik sorular da soruldu.

“Yerli dizilerde kadın en çok hangi rolde yer almaktadır” sorusuna ankete katılan kadınların yüzde 57'si anne, yüzde 22.97u cinsel nesne, yüzde 18.6'sı şiddet gören, ezilen kadın, yüzde 9.9'u iş hayatındaki kadın yanıtını verdi.

“Reklamlarda kadın en çok hangi rolde yer almaktadır” sorusuna ise kadınların yüzde 58'i anne, yüzde 22.2'si cinsel nesne, yüzde 11.9'i iş hayatındaki kadın, yüzde 8.8'i eş olarak kadın yanıtını verdi.

BEĞENİLMEYEN PROGRAMLAR

Araştırma bulgularına göre kadınların en fazla izdivaç, magazin, kadın kuşağı, spor ve şiddet/korku içeren programlardan rahatsız oldukları ortaya çıktı.

Bunun başlıca nedenleri sorulduğunda, “aile değerlerinin zedelenmesi”, “evliliğin şova dönüştürülmesi”, “katılanların özel hayata ilişkin konuşmaları”, “sunucuların laubali konuşmaları” olduğu belirlendi.

Kadın izleyicilerin en çok fiziksel şiddet ve cinsellik içeren görüntülerden rahatsız oldukları; tecavüze uğrayanlara ilişkin görüntüler ile cinayet görüntülerinin de yüksek oranlarda rahatsızlık veren konuları oluşturduğu görüldü.

Araştırma bulgularına göre kadınların yüzde 45'i, reklamlar yayınlandığı zaman kanal değiştiriyor. “Reklamların tümünü izlerim” diyen kadınların oranı ise yüzde 17 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!