Doğduğu köye müze açtı

Güncelleme Tarihi:

Doğduğu köye müze açtı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 09:51

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın, doğduğu köy olan Bayburt merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar Köyü’nde kurduğu “Baksı Müzesi” Temmuz ayında açılıyor. Köy halkının ilk başlarda Rusya'yı gözetlemek için kurulmuş bir üs olarak zannettiği müzenin İstanbul’daki tanıtım kokteyline Aydın Doğan, Yaşar Kemal, Oya Eczacıbaşı gibi çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

MÜZEDEN VE AÇILIŞ KOKTEYLİNDEN FOTOĞRAFLAR

 

MÜZE AÇILIŞINDAN GÖRÜNTÜLER - WEB TV

 

Ressam ve eğitimci Prof. Dr. Hüsamettin Koçan doğduğu köy olan Bayburt'a bağlı Bayraktar Köyü'nde çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları yan yana sergileneceği bir müze kurdu. Temmuz ayında açılacak olan müzenin adı Baksı Müzesi. Doğduğu Bayraktar Köyü'nün eski adı Baksı, Kırgız dilinde "şaman" anlamına geliyor.

/images/100/0x0/55ead89ef018fbb8f89a7588

Doğu Karadeniz’in bakir doğasının tam ortasına kurulmuş olan müze, bir tarafında dağlar ve ovalarla bir diğer tarafında ise Çoruh nehrinin coşkun sularıyla çevrili. Farklı mimarisiyle dikkat çeken müze Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü. 2000 yılında filizlenen proje  Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüşen Baksı Müzesi 10 yıllık zorlu bir serüvenin sonunda tamamlandı; Temmuz 2010'da da büyük bir şenlikle kapılarını ardına kadar sanata ve yaşama açacak. Müzenin açılışı için 20 sanatçı ve tasarımcının eserlerinden oluşan bir sergi de hazırlandı.

 

Haberin Devamı

KÖY HALK GÖZETLEME ÜSSÜ ZANNETTİ

 

Tam adı ile "Baksı Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi" olan müzenin mimarisi Hüsamettin Koçan ve kardeşi Metin Koçan'a ait. Uygulamayı ise mimar Sinan Genim yapmış. Müze binasının farklı mimarisi köylülerin hayli ilgisini çekimiş başlarda, hatta buranın Rusya'yı gözetlemek için kurulmuş bir üs olduğu dedikoduları bile çıkmış.

 

 

Doğduğu köye müze açtı
Doğduğu köye müze açtı

 

Haberin Devamı

BAKSI MÜZESİ İSTANBUL'DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

 

İstanbul’da görücüye çıkan müzenin tanıtım kokteyline Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Yaşar Kemal, İçişleri eski Bakanı Ülkü Güney, Bedri Baykam, Filiz Akın, Emre Kongar, Günseli Kato, Oya Eczacıbaşı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

Baksı Müzesi’nin tanıtım kokteyli İstanbul Modern’de yapıldı. Müzenin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, "Orada doğdum. Öğrendiklerimi ve düşündüklerimi doğduğum yere taşımak istiyorum" dedi. Prof. Koçan müzenin amacını, "Baksı Müzesi, her şeyin merkeze sürüklenmesine karşı durarak, merkezin çevreden algılanmasını öneriyor. Geleneğin yok olmasına, insanlığın öyküsündeki kopukluğa direnecek bir kültürel odak noktası olmayı hedefliyor" diyerek açıkladı.

Haberin Devamı

 

Kokteylde, müzenin oluşmasında katkıda bulunanlara plaketleri, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan tarafından verildi. Bayburt Valisi Kerem Al ise teşekkür plaketini Yaşar Kemal’a verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!