Büyük tarihi eser kaçakçılığı

Güncelleme Tarihi:

Büyük tarihi eser kaçakçılığı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 17:08

Anadolu'dan topladıkları çeşitli dönemlere ait tarihi eserleri Gaziantep-İstanbul-Bulgaristan güzergahını kullanarak Almanya'daki müzayede evlerine götüren ve aralarında müze sahibi ile uzman çavuşun da bulunduğu 2'si yabancı uyruklu 32 kişi yakalandı. Operasyon kapsamında sikkeden heykele, en ucuzu 40 bin TL değerinde olan 1185 parça tarihi eser ele geçirildi.

Haberin Devamı

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Anadolu'dan getirilen tarihi eserlerin İstanbul üzerinden Bulgaristan uyruklu bir kurye aracılığıyla Avrupa'ya gönderildiği bilgisine ulaştı. 8 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından uluslararası tarihi eser şebekesinin yapısı ortaya çıkarıldı.

Polis, projeli çalışmasının ardından Gaziantep-İstanbul-Bulgaristan-Almanya arasında gerçekleştirilen uluslararası tarihi eser kaçakçılığını bir şema halinde çizdi. Edinilen bilgiye göre 2'si yabancı uyruklu şebeke şu şekilde çalışıyordu. Anadolu'nun çeşitli illerinden toplanan tarihi eserler Gaziantep'teki Cam Müze'ye götürülüyor. Cam Müze'nin sahibi olduğu belirtilen K.İ., eserleri İstanbul'a gönderiyor. Eserler İstanbul'da şebekenin elebaşılığını yapan A.T.'ye teslim ediliyor.

Haberin Devamı

Büyük tarihi eser kaçakçılığı
Â
Büyük tarihi eser kaçakçılığı

Amcası E.T. de aynı suçtan sabıkalı olan A.T., malzemeleri Bulgaristan uyruklu P.D.V ile eşine teslim ediyor. Aile görüntüsüyle şüphe çekmeden seyahat eden P.D.V, cipine doldurduğu eserleri Edirne'de bulunan Astsubay Başçavuş L.B.'nin yardımıyla yurtdışına çıkarıyor. Tarihi eserler Bulgaristan'dan sonra havayoluyla Almanya'daki Numismatik Lanz München Müzayede Evi ve Gorny Müzayede Evi'ne götürülüyor. Burada düzenlenen müzayede de alıcıların karşısında görücüye çıkarılıyor.

Şebekeyi ve çalışma şeklini belirleyen polis, 7 Haziran 2010'da İstanbul, Muğla, Gaziantep, Edirne, Manisa, Kocaeli ve Aydın'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda 2'si yabancı uyruklu 32 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin arasında şebeke elebaşısı A.T., müze sahibi K.İ., Bulgaristan uyruklu kurye P.D.V, Başçavuş L.B. de bulunuyor.

Büyük tarihi eser kaçakçılığı
Â
Büyük tarihi eser kaçakçılığı

Baskınlarda yapılan aramada ise aralarında 779 sikke, 216 toprak ve cam eser, 17 tasvir, 5 heykel, 2 Kuran'ı Kerim, 1 mühürün de bulunduğu 1185 parça tarihi eser ele geçirildi. Eserlerin İran, Roma, Bizans ve Helenistik dönemlere ait olduğu en ucuzunun 40 bin TL değerinde olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!