Bu piyanodan bir tek onda var

Güncelleme Tarihi:

Bu piyanodan bir tek onda var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Dünyaca ünlü piyano sanatçımız Kerem Görsev, geçen ay evindeki iki piyanoyu ve hayatındaki pek çok şeyi feda edip Japonya’da yeni üretilen Yamaha “CF-IIIS” model bir piyano satın aldı.

Haberin Devamı

119 bin Euro değerindeki piyanodan dünyada üç, Türkiye’de ise sadece bir tane var. O da Kerem Görsev’de. Piyanonun özelliğini ne mi? Aşağıda okuyun...

Kerem Görsev, konser piyanolarını çok seviyor. CRR, İş Sanat, ENKA ya da İKSV’de bulunan iki metre 75 santim boyundaki konser piyanolarından Steinway’in 80 yaşındaki bir modelini evde de kullanıyordu. Ama gözü hep Chick Korea, Fazıl Say gibi isimlerin de kullandığı Yamaha’nın “CF - III” modelindeydi. Onunla bir konser sırasında tanıştıktan sonra çok beğenmiş, kendisinde de olmasını istemişti. Bunun için Yamaha Türkiye Genel Distribütörü Derya Özyürek’le görüştü. Bu dönemde Yamaha’nın Orta Doğu ve Türkiye sorumlusu, Görsev’in bir albüm kaydını dinledi ve “Sakın piyano almakta acele etme, ekim ayında yeni, çok özel br seri çıkacak” dedi.

Bunun üzerine Görsev, almak için çok heveslense, “S” serisinin çok farklı olacağına inanmasa da bir süre daha bekledi. Sonunda ekim ayında Japonya’da üç tane üretilen Yamaha “CF-IIIS” ile Hamburg’daki merkezde buluştu: “Kocaman bir test salonunda karşımda üç tane muhteşem piyano duruyordu. Hemen birer dakika hepsini çaldım. Tam ortadaki benim için üretilmiş gibiydi. Her birinin boyu ve rengi aynı olsa da onun tınısı, dokusu, karakteri, müzikal rengi çok farklıydı. Tonu çok pastel ve kapalıydı. Ciyak ciyak bağırmıyordu. Çok duygusaldı. Kasım ayında da teslim ettiler.” Kerem Görsev bu piyanoya aşık olmuştu ama 119 bin Euro olan fiyatı, bütçesini fazlasıyla aşıyordu. Bunun için evindeki iki piyanoyu da feda etti. Tabii özel hayatında yaptığı pek çok şeyi de...

Kerem Görsev şu sıralar yeni piyanosuyla flört ettiğini ve daha şimdiden kendisine iki hediye verdiğini söylüyor: “Evin içinde adeta sihirli notalar uçuyor. O kadar güzel bir flört dönemimiz var ki bana iki hediye verdi bile. Eski bir Osmanlı semti olan Emirgan’da oturuyorum. Çınarlı Kahve’ye inerim her zaman. Yine orada otururken piyanonun sesi aklıma geldi, bir anda bir şeyler mırıldanmaya başlayınca hemen eve dönüp besteyi yaptım. “Emirgan Çınarlı Kahve” adlı bir parti yazdım. Yeni albümümde kullanacağım. Bir diğeri de “V8” isminde. Amerikan arabalarına çok düşkünümdür. Piyanonun pes sesleri, kalın sesleri öyle bir ses çıkarıyor ki eski Amerikan arabaları gibi. Bunun için ismi V8.”

Haberin Devamı

Bu piyanodan bir tek onda var

Haberin Devamı

Dokuz ülkeden 39 yazarla Lacan

Geçtiğimiz yıl yayımlanan 400 küsur romana rağmen, cennet vatanımızın kültür sanat ortamı, dergileri yaşatmak konusunda nedense çok fazla başarılı değildir. Söz gelişi, ‘kitap dergisi’ Virgül’ün kapanması bunun somut göstergelerinden birisi. Keza Roll’un kapanması da öyle. Halbuki, 400 küsur roman yazan, yazmakla kalmayı bunları yayınlayacak yayıncı bulan arkadaşlar okusa bu dergileri, yaşayıp gidecekler. Yazanların okumadığı tuhaf bir ülke görüntüsü, kimseyi rahatsız etmiyor ne yazık ki.
Ancak, bunlara aldırmayıp yollarında yürüyenler de var. ‘Mono Kurgusuz Labirent’ sloganıyla yayın hayatını sürdüren Monokl Dergisi, bu durumun çarpıcı bir örneği. Öyle bir Lacan sayısı yapmışlar ki, Lacan’ın kendisi görse fena halde etkilenirdi herhalde. Çünkü, “Neden Lacan?” sorusuna, Editör şu cevabı veriyor:
“Yüzlerce nedenden ‘bir’ tanesi: Çünkü felsefeden bilime, edebiyattan cinselliğe, arkeolojiden psikolojiye, mitolojiden matematiğe, dinler tarihinden eleştirel teoriye, sinemadan dilbilime, pratikten teoriye uzanan geniş bir alanda derinlikli bir bakışı sunmuş bir düşünür: psikanalizin filozofu, felsefenin psikanalisti.” (Yazışma adresi: Bereketzâde Mah. Galata Kulesi Sok. 29/7 Beyoğlu, İstanbul)

Haberin Devamı

Şems-i Tebrizi Sempozyumu başladı

İLK bölümü İstanbul’da düzenlenen “Güneşle Aydınlananlar” Uluslararası Şems-i Tebrizi Sempozyumunun ikinci ayağı Konya’da başladı. Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, Mevlana’nın 736’ncı Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Töreni etkinlikleri kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlediği sempozyumun açılış konuşmasını Mevlana’nın 21’inci kuşaktan torunu Ahmed Selahaddin Çelebi Hidayetoğlu adına kızı Banu Hidayetoğlu ve Mevlana’nın 22’nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru yaptı. 20 akademisyen ve bilim insanının katılımıyla düzenlenen sempozyum yarın sona eriyor.

 

GÜNÜN AJANDASI

Form’un transferi

Güneydoğu Avrupa ülkeleri Sanat üniversiteleri ve akademilerinin işbirliğiyle ilginç, ilginç olduğu kadar da çarpıcı bir işbirliği bu: “Değişim”, “değişmek”, “geçiş”, “sınır”, “sınır-ötesi” gibi kavramlar yeni bir form kazanır belki de. Belki de eski formlar transfer edilir günümüze. Sanat Eğitiminde Trans-Form. 15 Aralık 2009 – 15 Ocak 2010 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.

/images/100/0x0/55eb4beef018fbb8f8b81a13
Aşk öldürür mü

İzmir Devlet Tiyatrosu’nun yeni oyunu “Aşk Öldürür” bugün sahnelenmeye başlıyor. Vladimir Volkoff’un yazdığı ve Barış Eren’in yönettiği oyunda bir ruh doktoru olan Octave Landru, dört kez evlenmiş ve dört karısını da öldürmüştür. Oyun, Octave Landru’nun öldürdüğü dört karısı ile Araf’ta hesaplaşması ve yüzleşmesini anlatıyor. Bugün, 17-18-19-20 Aralık’ta Konak Melek Ökte Sahnesi’nde izleyebilirsiniz.

 

 

Tanrı ile Buluşmak

Gazetecİlİk, yazı-çizi işine en uygun ve en yakışan meslek olarak bilinir. Bu nedenle, gazetecilerin bir süre sonra ‘yazar’ payesini almaları yadırganmaz pek fazla. Nurgün Erdinç de Elif’in hikâyesini anlatırken, gazetecilik tecrübesini konuşturuyor işte. Sonra? dediği gibi Edip Cansever’in, ‘Ne zaman göz göze gelsek, ansızın bir infilâk...’ Nokta Kitap.0212 3431023

 

/images/100/0x0/55eb4beef018fbb8f8b81a15
İlk solo albümü

Şimdiye kadar pek çok sanatçının albümüne eşlik eden önemli trompet sanatçılarımızdan İmer Demirer, kariyerinin ilk solo albümü “You, Me & Char” çıktı. Akbank’ın katkılarıyla Pozitif Müzik Yapım etiketiyle yayımlanan albümde dört bestesi bulunuyor. Kendisine Emin Fındıkoğlu ve Ali Perret eşlik ediyor.


 

40. sanat yılı

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb4beef018fbb8f8b81a17
RESSAM Balkan Naci İslimyeli, 40. sanat yılını ‘’Hava-Su-Toprak-Ateş ve İstanbul’’ adlı sergisiyle kutlayacak. İslimyeli’nin eserleri, sanatseverlerle 17 Aralıkta İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde buluşacak. Sanatçının, ‘’Benim en büyük hocam’’ biçiminde nitelediği İstanbul’un verdiği esinle yarattığı ‘’Hava-Su-Toprak-Ateş ve İstanbul’’ adlı sergi, 5 bölümden oluşuyor. İslimyeli’nin Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a armağanı niteliğindeki sergide, sanatçının son 1,5 yılda ürettiği tuvaller, fotoğraflar, video, baskı, heykel ve enstalasyonlardan oluşan 200 parçalık zengin bir koleksiyon yer alacak.

Haberin Devamı

Beethoven yorumları

PİYANİST Jerfi Aji, 21 Aralık’ta İTÜ Maçka Kampusu’nda klasik müzikseverlere piyano resitali sunacak. Aji konserde, Ludwig van Beethoven, Alexander Scriabin, Robert Schumann ve Fazıl Say’ın eserlerini yorumlayacak. İTÜ lisans öğrencilerinin ücretsiz olarak izleyebileceği konserden elde edilecek gelirin tamamı İTÜ Vakfı Burs Fonu’na aktarılacak.

Hayattan Renkler

EMEL Turan’ın ‘Hayattan Renkler’ adlı resim sergisi 31 Aralık’a kadar İstanbul’daki Beşiktaş Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir. 50’yi aşkın yağlıboya tablodan oluşan sergide Turan, tramvaylar, balolar gibi şehir hayatının nostaljik öğelerini tuvaline yansıtıyor. Nispetiye Caddesi’ndeki galeri pazar hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arası açık.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!