Sultan Reşad imzalı satılık idam fermanı

Güncelleme Tarihi:

Sultan Reşad imzalı satılık idam fermanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 11:04

Dünyada ilk kez bir idam fermanı açık artırmaya çıkıyor. Sultan Reşad'ın çetecilerle işbirliği yapan Rum Nikola için hazırlattığı ferman satılıyor.

Haberin Devamı

Sultan V. Mehmed Reşad'ın, 1912 yılında Yunan çetecilerle işbirliği yaparak bir Türk ailesini katleden Rum aşçı için çıkardığı idam fermanı açık artırmayla satılacak. Alif Art Antikacılık tarafından 13 Aralık'ta Esma Sultan Yalısı'nda müzayedeye çıkacak olan belge, dünyada 'açık artırmaya sunulan ilk idam fermanı' olma özelliğini taşıyor.

TÜRK AİLEYİ KATLEDEN RUM'A

/images/100/0x0/55eb18d0f018fbb8f8aad5a4
Akşam gazetesinin haberine göre bugüne kadar resmi arşivlerde, yurtiçi ve yurtdışı müzayedelerde ve benzeri koleksiyonlarda başka bir idam fermanının bulunmadığını belirten yetkililer, tarihi belgenin açılış fiyatının 8 bin TL olacağını söyledi.

Tuğra iş mürekkebi ile çekilmiş, yine is mürekkebi ile ferman kağıdı üzerine 6 satır divan” hatla kaleme alınmış eser, Sultan V. Mehmed Reşad tarafından İzmir Kuvva-i Mürettebe Kumandanlığı'na hitaben yazılmış. Ferman, Helvacı Ahmet Efendi ve karısını öldüren Rum asıllı aşçı Mihailoğlu Tireli Nikola'nın idam emrini içeriyor.
'Osmanlı ve Karma Sanat 'Resul-ü Pürkerem' (Çokça cömert olan Peygamber)' adlı müzayedede dikkati çeken bir başka eser ise 29 Osmanlı padişahını tasvir eden 'Tasvir-i Hümayun Koleksiyonu'...
Osman Gazi'den, Sultan II. Mahmud'a kadar 29 padişahın kağıt üzerine suluboya ve altın yaldız kullanılarak yapılan tabloları 220 bin TL'den açık artırmaya çıkacak. Müzayedede ayrıca 'peygamberler silsilesini içeren şecere', 'Rifai Tarikatı icazetnamesi', 'minyatür Hilye-i Şerif' gibi 450 lot eser koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb18d0f018fbb8f8aad5a6
450 binden açılacak
SULTAN II. Bayezid dönemine ait vakfiye, müzayedenin en pahalı açılış fiyatına sahip eseri. 1503 tarihli, 168 satırlık vakfiye İstanbul ve Edirne'deki birçok arsa, gayrimenkul, cami, çeşme, mektep gibi yapının sınırından idaresine kadar birçok bilgi içeriyor.

Haberin Devamı

9 YIL TAHTTA KALDI
SULTAN V. Mehmed Reşad, 1909 yılında 65 yaşındayken İttihat ve Terakkicilerin desteğiyle tahta çıktı. Sultan II. Abdülhamid'in padişahlığı sırasında Dolmabahçe'deki Veliaht Dairesi'nde 'dünyadan uzak' bir hayat sürdü. Tahta çıktığında 'iktidar' kurmakta zorluk çekti. İttihat ve Terakki Partisi'nin ileri gelenlerinden Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa'nın gölgesinde kaldı. Saltanatı 9 yıl sürdü. 3 Temmuz 1918 tarihinde kalp yetmezliğinden vefat etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!