Kültür Girişimi'nden tiyatro yasağına tepki

Güncelleme Tarihi:

Kültür Girişiminden tiyatro yasağına tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

KÜLTÜR Girişimi Grubu, Haldun Taner'in 'Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım' adlı oyununun Kozanlı'da, Kaymakam Osman Ebiloğlu tarafından yasaklanmasını bir bildiri yayımlayarak kınadı.

İsmail Cem, Şakir Eczacıbaşı, Ufuk Esin, Nilüfer Göle, Bozkurt Güvenç, Talat Halman, Hüsrev Hatemi, Doğan Hızlan, Ekmeleddin İhsanoğlu, Emre Kongar, Ioanna Kuçuradi, Metin Sözen, Hıfzı Topuz, Stefanos Yerasimos ve Tahsin Yücel imzalı bildiride şöyle deniliyor:

‘‘Kültür Girişimi, Atatürk'ün bir 'Kültür Devrimi' olarak tanımladığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 76 yıl sonra Türk Edebiyatı'nın ve Türk Tiyatrosu'nun nitelikli ve saygın yazarı Haldun Taner'in 'Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım' oyununun Kozanlı'da, Kaymakan Osman Ebiloğlu tarafından yasaklanmasını büyük bir üzüntü ve kaygıyla karşılamıştır.

Yeni bir bin yıla girerken, Birleşmiş Milletler 2000 yılını 'Barış Kültürü Yılı'ilan etmişken, tiyatroya yaklaşımın uygarlık ölçülerinden biri sayıldığı dünyada, tiyatronun bir eğitim kkurumu olarak Türkiye'nin her ilçesine ulaşabilmesi için ömrünü vermiş Muhsin Ertuğrul gibi bir tiyatro adamının yaşamış bulunduğu bir ülkede, Orta Çağ'dan kalma 'cadı kazanları' kaynatmaya kalkan Sayın Kaymakam'ın bu girişiminin bir an önce önlenmesini görevlilerden bekliyoruz.

Tiyatro ve bütün sanatlar en özgür ortamlarda gelişir. Sanatçılar, insan düşüncesine, insan yaratıcılığına karşı engellerin konulmadığı, yasakların, baskıların uygulanmadığı yörelerde yeteneklerini ortaya koyabilirler. Hiçbir kurum ya da kişi kendini sanatın üstünde göremez, sanatı denetleyemez. Kültür Girişimi, bu düşüncenin artık ülkemizde de yerleşmesi için tüm sivil toplum örgütlerini sanata karşı saldırıları duyarlılıkla izlemeye çağırıyor.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!