Kulislere göre sadece şimdilik Tiryaki’nin yeri sağlam

2004 yerel seçimlerinden büyük bir zaferle ayrılan ve Çankaya hariç tüm büyük belediyeleri kazanan AKP’de seçimlere altı ay kala aday adayı patlaması yaşanıyor. AKP’nin 2004’te açık ara farkla kazandığı metropol ilçelerde aday olmak isteyen AKP’liler şimdiden genel merkez kapısını aşındırmaya başladı.

AKP’li aday adaylarının Başkent’in dev ilçelerine aday olabilmek için hummalı çalışmalarının altında kuşkusuz 2004 yerel seçimlerinde kazanılan zafer ve "Nasıl olsa kazanırız" düşüncesi yatıyor. Ancak sanıldığının aksine AKP’nin işi Mart 2009’da o kadar da kolay olmayacak.

Kulislere sızan bilgilere göre AKP’nin Ankara adayları arasında yeri garanti tek isim Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki. Tiryaki, Altındağ’da bir dönem daha belediye başkanı olmak için aday olmaya sıcak baktığını söylemişti. Başta başkanlıkta 15. yıllarını deviren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ve bir türlü yıldızının barışmadığı "alternatifi" Turgut Altınok’un tekrar aday yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmazken; AKP’li belediyeler Yenimahalle, Mamak, Etimesgut, Sincan’da da belirsizlik hakim.

Bayram boyunca Ankara’nın yerel yöneticileri Ankara Hürriyet’in konuğu oldu. AKP’li tüm belediye başkanları tekrar aday olmak istediklerini bir şekilde dile getirdi. Özellikle tekrar aday gösterilmeyecek başkanlar da AKP’nin başını ağrıtacak gibi görünüyor. Aday gösterilmeyecek aday adaylarının kırgınlıklarının giderilmesi için, teşkilatlarda ve farklı yerlerde bir takım görevler teklif edilmesi olası. Ancak belediye başkanlığının yanında bu görevler ne kadar tatmin edici olur bu da büyük bir soru işareti.

"Sanıldığının aksine AKP’nin işi Mart 2009’da o kadar da kolay olmayacak" demiştik. Burada MHP’nin de yerel seçimlere güçlü hazırlanması AKP’nin işini bir kat daha zorlaştıracak.

Her ne kadar AKP İl Başkanı Halis Bilge geçtiğimiz haftalarda yaptığımız söyleşide ’Kasım ayı içinde adaylar açıklanmaya başlar’ dese de aralık hatta ocak ayından önce özellikle Büyükşehir ve metropol ilçelerde adaylar açıklanmayacak gibi görünüyor.

"Geç açıklanacak" savının iki önemli dayanağından birincisi, değişiklik yapılacak ilçelerdeki başkanı küstürmemek ve seçim sürecine tam destek vermesini sağlamak. Daha da önemlisi tekrar aday gösterilmeyecek başkanların partiye ve yerine gösterilecek adaya zarar vermesini engellemek.

HAFTANIN OLAYI

Sincan’da gergin iftar

"Şeker mi Ramazan mı" tartışmalarının ardından bir bayram daha geride kaldı. Bu ay içinde Ankara ’bürokratik’ yoğun kulislere sahne oldu. Ramazan ayının yerel seçimlere yakın bir döneme rastlaması en çok siyasilerin işine geldi. Yeniden adaylık peşinde koşan başkanlar, ’Beni de bir yerden aday yaparlar mı?’ rüyasını yaşayan aday adayları, iftar iftar dolaşarak kulis yapmaya çabaladılar.

Genellikle sakin geçen iftarların aksine, geçtiğimiz günlerde verilen son iftarlardan birisi oldukça gergindi. Sincan’da, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yanı sıra Sincan Belediye Başkanı Hasan Altın’ın ve Sincan Belediyesi’ne talip olduğunu açıklayan Rıza Gezer’in de hazır bulunduğu iftarda, bir yerel gazetenin haberi gerginlik yarattı.

İftarda dağıtılan gazetede Sincan’daki bazı projelere dokundurmalar yapan Gezer’in röportajını gören Gökçek’in çok sinirlendiği gözlendi. Gökçek’in, "Bazıları diyor ki, ’Bunlara gerek yok, lüzumsuz.’ Onların aklı ermez bu tür işlere" sözleri üzerine masadakilerin bakışları Gezer’e çevrildi. Bu tür eleştirileri sevmeyen ve sonuna kadar karşı eleştirilerini yapmaktan kaçınmayan Gökçek iftar sebebiyle olacak, gerginliği uzatmadı ve olay böylece kapanmış oldu. Bu olayın yansımalarını önümüzdeki günler gösterecek.

Yok onlardan bir farkımız

ALDEM Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri, "İlköğretim Haftası Etkinlikleri" çerçevesinde, Atatürk Kültür Merkezi’nde bir gösteri sundu. Türkiye Özürlüler Konfederasyonu’nun da destek verdiği etkinlikte, çocukların halk oyunları gösterisi, ailelerinden ve izleyenlerden büyük alkış aldı. Türkiye Özürlüler Konfederasyonu Genel Sekreteri Yıldıray Çınar, gösteri öncesi yaptığı konuşmada, "Özürlülere toplum olarak farklı bir gözle bakmaktan vazgeçmeliyiz. Onlara bizlerden farklı olmadıklarını hissettirmeliyiz. Bu şekilde çok daha iyi bir iletişim kurabiliriz" dedi.

ALDEM Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, gösterinin ardından öğrenci velileri ile Konya-Mevlana’ya özel bir gezi düzenledi. Merkezin Müdüresi Gülçin Küçükkayalar, "Bu tür soysal etkinlikleri her yıl düzenliyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Çocuklarımız ve velileri, değişik ortamları birlikte görme fırsatı buluyor" diye konuştu.
Yazarın Tüm Yazıları