Külfet-nimet dengelendi

‘BİZ Ankara ve İstanbul'un çöpçüsü değiliz... Bizler kan ağlarken, belediyeler ihya oluyordu... Hükümetin dağılımı nüfusa göre yapması önemli bir haksızlığı düzeltti, adaleti sağladı...’’

Bunlar Ali Müfit Gürtuna ve Melik Gökçek'in, Büyükşehir Belediyelerinin kaynakları ile ilgili yapılan yasal düzenlemeye karşı gösterdikleri tepkiye diğer 14 büyükşehir belediye başkanının gösterdiği karşı tepkiler.

3216 belediyenin asıl kaynağı, devlet gelirlerinden İller Bankası'na verilen paradan nüfuslarına göre %6 pay... Büyükşehirler ise, kendi merkezlerinde toplanan vergilerin %5'ini alıyorlardı; şimdi ise bu kaynak havuzda toplanıp nüfus oranlarına göre dağıtılacak.

Durak'a göre, 1997 nüfus sayımına göre (2000 daha resmen uygulamaya girmedi) 1.033 nüfuslu Adana 8.141 nüfuslu İstanbul'dan 8 misli küçük olmasına karşın İstanbul 686.4; Adana ise 17.4 trilyon alıyor. Bu durumda iki kent arasında gelirin boyutu 40 misline çıkıyor. ‘‘İşte Derviş'in Meclis'ten geçirtip Sezer'in onayına sunulan bu kanunla külfet ve nimet dengelenmiş oluyor. Sabancı Adana'da üretecek, vergisini İstanbul'da ödediği için İstanbul faydalanacak; bu büyük haksızlıktı...’’

KİM NE ALACAK

Durak'
ın başkanı olduğu Türk Belediyeler Birliği, 2001'in 11 aylık döneminde %5 Büyükşehir paylarının bugünkü ve yeni sisteme göre dağılımını şöyle hesapladı.

Büyükşehir Eski Yeni Fark

İSTANBUL 686.4 580.1 -106.2

ANKARA 332.2 242.4 -89.8

İZMİT 24.0 17.2 -6.8

ADANA 17.4 45.7 +28.3

İZMİR 87.9 112.4 +24,5

ANTALYA 12.6 24.1 +11.5

BURSA 27.4 50.5 +23.1

DİYARBAKIR 2.8 19.9 +17.1

ERZURUM 2.4 12.2 +9.7

ESKİŞEHİR 8.5 20.3 +11.7

GAZİANTEP 6.8 29.0 +22,2

KAYSERİ 8.8 21.9 +13.1

KONYA 7.9 26.1 +18.1

MERSİN 21.1 27.1 +6.0

SAKARYA 3.1 12.9 +9.7

SAMSUN 8.2 15.7 +7.4

Durmuş’un vakfına dava


MÜLKİYETİ Sağlık Bakanlığı'na ait olan Yalova Termal Kaplıca Tesisleri'nin, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un kurup başkanı olduğu TÜRKSEV adlı vakfa devrinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Bursa Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne dava açmış bulunmaktayız. Bu aşamada davacılar olarak Bursa Çevre Komisyonu üyesi TMMOB Mimarlar, Ziraat, Makine, Şehir Plancıları ve Diş Hekimleri Odaları; Bursa Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ile Bursa ve Yalova'dan yurttaşlar olarak bizler bulunmaktayız.

Başta Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan olmak üzere DSP Yalova Milletvekili Hasan Suna, Belediye Başkanı Yakup Koçal, Baro Başkanı İhsan Yıldız, siyasi parti başkanları, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Behçet Kaplan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfullah Akıncı, öteki tüm oda ve sendika başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcilerini ve vatandaşlarımızı müdahil olmaya çağırıyoruz.

Muharrem İNCE-Yalova

Çok mu özlemişler


ECEVİT'in Amerikalı gezisi aklavalı ve tavlalı başlamış. Ne gariptir ki, IMF'ye karşı olanlar, hükümeti küçük düşürenler de heyette. 5'er bin dolar ödemişler. Sanayiciler gitsin de tüccarların ne işi var orada? Bayram Meral, Haluk Ulusoy da gitseydi bari. Amerika'yı çok mu özlediler dersiniz? M.H.-İSTANBUL


Çantada keklik


HÜKÜMETİN, TBMM'ye 'çantada keklik' gözüyle bakması ve maalesef TBMM'nin de bu saygısızlığı sineye çekmesi, sivil siyasetin işlevselliğinin de, rejimin işlerlik ve verimliliğinin de temelden sorgulanmasına neden olabilecek son derece sakıncalı bir tablo oluşturmaktadır. Bu bağlamda son bir örnek olarak 'bankacılık sektörünü güçlendirme' gerekçesine dayandırılan yasa tasarısının kanunlaşma süresinde Meclis çatısı altında fütursuzca sahnelenen 'oldu bitti'nin halk ile siyaset kurumu arasındaki kopukluğun daha da tehlikeli bir noktaya ilerlemesine neden olacağından kaygı duyuyorum. Bu millet, ‘‘Bu parlanmento, bu milletvekilleri ne işe yararlar’’ diye soracağı noktaya itilmemelidir. Öyle ümit ediyorum ki, Sayın Cumhurbaşkanımız, onaylarına sunulan metni Meclis'e iade ederek konunun hak ettiği dikkat ve özenle incelenebilmesi için hükümetin esirgediği süreyi milletvekillerine sağlayacak; TBMM'ye kendi eliyle bir kez daha zedelediği saygınlığını onarma imkánını bu kez de verecektir.

M.Ali İRTEMÇELİK-İstanbul Bağımsız Milletvekili

MGV’nin oyunu


KONYA'da öğrencilere ev vermeyenlerin bulunduğu doğrudur. Ancak bunun sebebi, basının yazdığı şekilde değildir. Konya'da, Türkiye genelindeki tüm şubeleri kapatılan Milli Gençlik Vakfı oldukça güçlüdür. Bu vakıf öğrencilerin kendi yurtlarında barınması amacıyla halkın öğrencilere ev vermemesini istemektedir. Kendi yandaşlarına ve temiz kalplilere psikolojik baskı yaparak, öğrencilere ev verirseniz bu kişilerin işleyeceği günahlara da ortak olursunuz demektedir. Bu propagandaya kananlar dışındaki Konyalılar, öğrencilere evlerini kiralamaktadır. Benim öğrendiğim kadarıyla Konya merkezinde 1000'e yakın ev öğrenciler tarafından kiralık olarak kullanılmaktadır.

Konya'daki gerçek bu şekildedir.

Ercan ULUÇAY-Avukat-KONYA

Diyanet: 112 bin imza topladık


DİYANET İşleri Başkanlığı, dünkü ‘‘Faziletliler hiç konuşmasın’’ yazısında Başkan M. Nuri Yılmaz'ın adının geçmesi üzerine şu açıklamayı yaptı:

Ecyad Kalesi: Başkanlığımızın S.Arabistan Krallığı ile ilişkileri hac organizasyonu ile sınırlıdır. Bu nedenle başkanlığımızın, Ecyad Kalesi hakkında bu ülkenin yetkili makamlarına bir yazı yazması görev alanı açısından mümkün değildir. Bununla birlikte başkanlığımız, 2001 yılı hac organizasyonu esnasında Ecyad Kalesi'nin yıkılacağı bilgisi üzerine Türk hacıları arasında açılan kampanya sonunda 112 bin imza toplayarak S.Arabistan Krallığı yetkili makamlarına iletilmek üzere Cidde Başkonsolosluğu'na teslim etmiştir.

Sultan Murat Türbesi: 2001 Şubatı'nda yapılan toplantıda Kosova'daki Sultan 1. Murat Hüdavendigar Türbesi ve Müştemilatı'nın aslına uygun olarak restore ettirilmesi görevi başkanlığımıza verilmiştir. Rolöve projesi için üç kişilik teknik bir heyet 2001 Temmuzu'nda Kosova'ya giderek üç klasörden oluşan bir proje hazırlanmıştır. Proje, Kosova Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca tasdik edilmek üzere 28.12.2001'de adı geçen ülkeye gönderilmiştir. Onaydan sonra restorasyon projesi hazırlanarak çalışmalara başlanacaktır. UNMİK (BM Kosova Heyeti) tarafından yönetilen Kosova'da, bu işin yapılabilmesi için gerekli olan çalışmalar, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile yürütülmektedir.

MESAJ


ÖĞRENCİYİM ve lisanslı basketbolcuyum. Benim kamuoyuna duyurmak istediğim konu; ‘spor haberleri’ başlığı aldında sadece futbol haberlerinin verilmesi, tarafsız olması gereken basını taraflı kılıyor. Bu hata düzeltilmeli, ya diğer spor dallarına da yer verilmeli ya da ismi ‘spor haberleri’ değil de ‘futbol haberleri’ olmalı.

Hatice KUNİ-ADANA

'AVRUPA Gösteri' organizasyonun hazırladığı Kazak Koro Grubu'nun Aya İrini'deki 6 Ocak’taki konseri iptal edildiği halde bilet paralarını geri vermemek için telefonlara (0533 640 93 85) cevap vermiyor. Biletlerin satıldığı Mudo görevlileri de sorumluluk almaktan kaçınıyor. Güçbirliği yapmak isterim.

Leyla YENİSEY, Faks 0216 368 57 37
Yazarın Tüm Yazıları