Kuleye çarparak düştü alev topu oldu

Güncelleme Tarihi:

Kuleye çarparak düştü alev topu oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 23:22

Atatürk Havalimanı’ndan Bilecik’e gitmek üzere havalanan Eczacıbaşı Grubu’na ait Sikorsky helikopter Beylikdüzü’ndeki TV kulesine çarparak düştü. D-100 karayolunun kenarına düşen helikopter alev topuna dönerken 2 pilot ile 5 yolcu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İşletmesi Kuğu Havacılık tarafından yapılan TC-HEZ kuyruk numaralı Sikorsky S-76C-2 tipi çift motorlu helikopter, dün saat 11.16’da İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’ndan kalktı. Kalkıştan 5 dakika sonra saat 11.21’de helikopter, yoğun sisin olduğu Beylikdüzü tarafında uçarken kontrolden çıkıp televizyon kulesine çarptı. D-100 karayolunun kenarına düşen helikopterin parçaları, TÜYAP Fuar merkezi ile Büyükçekmece Mezarlığı’nın yakınlarına saçıldı.

Yere çakılan helikopter alev topuna dönerken yükselen dumanlar uzaklardan görüldü. Trafikte giden bazı araçlar helikopter parçalarının üzerine düşmesi sonucu hasar aldı. Bölgeye hemen ambulans ve itfaiye araçları sevk edildi. Düşen helikopterin parçalarının geniş bir alana yayılması nedeniyle karayolu çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

MİSAFİR RUS İŞADAMLARI
Eczacıbaşı Holding yaptığı açıklamada Eczacıbaşı Havacılık AŞ’ye ait olan helikopterde Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Rusya Direktörü Salim Özen, Rusya’daki bölge satış yöneticisi Aleksandr Vanin, Rus misafirler Igor Kochergin, Luidmina Churova ve Elena Badraga ile pilotlar Alaattin Nacar ve Ahmet Bulut’un bulunduğunu belirtti. Salim Özen ve 4 Rus’un Bilecik’te saat 12.00’deki toplantıya gitmek için İstanbul’dan havalandıkları bildirildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da kazayla ilgili açıklamada “Helikopter, saat 11.20’de bir TV kulesine çarparak E-5 karayoluna düşmüştür. Kalkış esnasında hava şartlarının normal olduğu bildirilirken, helikopterde 2 pilot, 4’ü yabancı uyruklu 5 yolcu olmak üzere 7 kişinin seyahat ettiği bildirilmiştir. Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu uzmanları, söz konusu kazaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere kaza yerine gönderilmiştir” denildi.

Kazanın duyulmasının ardından önce Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün olay yerine intikal etti. Daha sonra İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve diğer yetkililerle olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Vali Şahin, helikopterin henüz belirlenemeyen bir şekilde düştüğünü söyledi. Şahin, “Başsavcımız ve başsavcılıkta görevli diğer arkadaşlarla kaza kırım ekibi gerekli incelemeleri yapıyorlar. İncelemelerden sonra daha kesin bir şekilde açıklama yapacağız. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum”dedi.

Kuleye çarparak düştü alev topu oldu


NEDEN BURADAN UÇTU?
S-76 tipi helikopter, Atatürk Havalimanı’ndan kalktıktan sonra yolcu uçaklarının iniş-kalkış hattının dışına çıkmak için bu bölgeye geldi. Helikopter oradan Yalova-Bilecik rotasını izleyerek Bozüyük’teki Eczacıbaşı fabrikasına uçacaktı. Uçuş haritalarında Beylikdüzü’ndeki kule 247 metre yüksekliği ile ‘mania’ olarak bildiriliyor. Bunun haritada yer almasına rağmen pilotların neden bu rotayı kullandığı ise bilinmiyor. Havacılık uzmanları, helikopter veya görerek uçuş yapan uçakların pilotlarının bölgeyi çok sık kullandığı, kulenin nerede olduğunu çok iyi bildiklerine dikkat çekiyor.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATTI:

Kuleye çarparak düştü alev topu oldu


SİSTEN KULE GÖRÜNMÜYORDU
TÜYAP’ta servisçilik yapan Mehmet Kalkan olayı şu sözlerle anlattı: “Olay anında çok sis vardı. Kule tam olarak görünmüyordu. Birden kulenin üst tarafından bir çarpma sesi geldi. Bir parça benim beklediğim yerin önüne düştü. Kuleye doğru baktığımda bir alev topu gördüm. Havada 4-5 parçaya bölündü alev topu. Helikopterin pervanesi çarpmış kuleye. Kulenin üzerinde anten vardı, oraya çarptığını düşünüyorum. Çünkü anten daha uzundu.”
Görgü tanıklarından Eyüp Polat ise “Kulenin dibindeki otoparkta duruyordum. Bir çarpma ve patlama sesi duydum. Kafamı kaldırdığımda sisten görünmeyen kulenin etrafı birden parladı. Sonra parçalar yerlere düştü. Olay yerine gittiğimde parçalanmış cesetler vardı. Her şey saniyeler içerisinde oldu” dedi.

'ÜZERİMİZE DÜŞEBİLİRDİ'
Düşen helikopterin çarptığı TV kulesinin güvenlik görevlisi Emrullah Kuru olay anını anlattı: “Yatağımın üzerinde uzanıyordum. Önce helikopterin sesini duydum. Kısa bir süre sonra büyük bir gürültü duyduk. Helikopter önce kuleye çarptı sonra da yola düştü. Bizim yattığımız yer ile kule arasında 50 ila 60 metre mesafe var. Bizi Allah korudu. Bizim üzerimize de düşebilirdi” dedi.

Kuleye çarparak düştü alev topu oldu


BÜLENT ECZACIBAŞI: TAM DONANIMLI HELİKOPTERDİ
Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı olay yerinde yetkililerle görüşüp kaza hakkında bilgi aldı. Çok üzgün olduğu gözlenen Eczacıbaşı şunları söyledi: “Kaza nasıl oldu? Neden ortaya çıktı, şu anda bilmiyoruz. Bir yöneticimiz vardı. Ayrıca Rus konuklarımız, müşterilerimiz vardı. UNICERA Fuarı nedeniyle davet ettiğimiz 4 misafirimiz vardı. Tam donanımlı bir helikopterdi. Rutin bakımları yapılmıştı.”

KULE 9 YILDIR KULLANILMIYOR
Endem TV Kulesi’nin yapımına, 1998 yılında başlandı ve 2008 yılında kaba inşaatı biterek kullanıma hazır hale geldi. Analog frekans tahsis edilmemesi nedeniyle kullanılmayan kulenin beton şaftının yüksekliği 163, döner lokantanın olduğu çelik kısmının yüksekliği 54 ve anteninin uzunluğu ise 30 metre. 247 metrelik kulenin 112. metresinde bulunan 400 kişi kapasiteli döner restoranın çapı 30 metre. Büyükçekmece Belediyesi ile Endem İnşaat AŞ tarafından inşa edildi. 55 milyon dolara mal oldu.

 

Haberin Devamı



BAKMADAN GEÇME!