Kula'da kurtuluş coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Kulada kurtuluş coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2018 12:16

Kula'da kurtuluş coşkusu

Haberin Devamı

MANİSA'nın Kula ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kula'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılı kapsamında 'Kula'nın Kurtuluşu ve Şehitleri Anma Günü' etkinliği düzenlendi. Bu kapsamda, Kula Şehit Ömer Halisdemir ve Yunus Emre Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtları'na çelenk konulup, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı'nın okundu. Ardından 'Kurtuluş Yürüyüşü' yapıldı. Yürüyüşe Kula Kaymakam Vekili Mehmet Can İrdelp, MHP'li Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Kula Askerlik Şube Başkan Vekili Asteğmen Emre Aydoğmuş, Kula İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen İhsan Serin, Kula İlçe Emniyet Müdür Vekili Mustafa Yıldırım, Kula İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Sümen, siyasi partilerin Kula ilçe başkanları, Manisa Büyükşehir ve Kula Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, gaziler, yarenler ve Kula Belediyesi Spor Okulları'nın sporcuları ile  vatandaşlar katıldı.

Hisarkapı Mevkii'nden başlayan yürüyüş, Şehit Ömer Halisdemir ve Yunus Emre Kent Meydanı'na son buldu. Yürüyüş boyunca protokol üyeleri vatandaşları selamladı, Kula Askerlik Şubesi önünde nöbet tutan askere çiçek verilip, 'Hayırlı tezkereler7 dileğinde bulunuldu.

Meydanda halka seslenerek, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Türk Milleti'nin 96 yıl önce işgalcileri ve hayallerini vatan topraklarından defettiği, Kula'da Kurtuluş meşalesinin yakıldığı günün yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Başkan Tosun, konuşmasına şöyle devam etti:

"15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e giren Yunanların işgalleri belirli bir plan dahilinde Kula'ya kadar dayanmıştı. Kulamız, 28 Haziran 1920 tarihinde 23. Yunan Tümeni tarafından işgal edildi. Atalarımız, işgal altında geçirdiği 786 gün boyunca haysiyetine, şerefine ve namusuna ne pahasına olursa olsun sahip çıkmıştır. Bu süreçte, Kulalı İhsan oğlu Mehmet Efe ve Yabaayak Efe idaresindeki 2 no'lu Akıncı Müfrezesi adını alan Kulalı Efeler, bir direniş cephesi oluşturarak işgalci güçlerle topyekun bir mücadele içine girmiştir. Takvimler 94 yıl önce bugünü gösterdiğinde ise, ordularımız Kula'ya girerek zulme, hıyanete, eziyete ve sömürgeci heveslere karşı büyük bir kahramanlık gösterdi ve Kulamızı işgalden kurtardı. Kulamızın manevi siperleri olan Buruşukoğlu Mehmet Efe'nin, Yabaayak Mehmet Efe'nin, Menyeli Çobanoğlu Halil Efe'nin ve milli mücadelemizde bu toprakları kanlarıyla vatan yapan tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun" dedi.

Etkinlikte öğrenciler kurtuluş gününe dair şiirler okudu. Kurtuluş günü etkinlikleri yarenler ile Kula Belediyesi ekiplerinin halk oyunları, cimnastik ve dans gösterileri ile devam etti.

Hikmet SEET / KULA (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!