Küflü ekmek hayvanlara da zararlı

Bir süre önce ekmek israfının ülke ekonomisine verdiği zarara tekrar dikkat çekilmiş, konuyla ilgili bilinç oluşturmak amacıyla çeşitli kampanyalar başlatılmıştı.

Haberin Devamı

Bayat ekmeklerin çöpe atılmasını önlemek amacıyla pek çok çözüm önerisinde bulunulmuştu.
Ekmeğin doğru saklanmak suretiyle bayatlamasını geciktirmek, bayat ekmeklerin değişik şekillerde tekrar sofralara dönmesini sağlamak ve en önemlisi de tüketeceğimiz kadar ekmek satın almak bu önerilerden bazılarıydı.
Bayat ekmeklerin kutularda toplanarak hayvan yemeği olarak kullanılabileceği de ortaya atılan diğer bir çözüm önerisiydi. Çok da benimsendi aslında bu öneri ve bayat ekmekler toplanarak hayvanlara yedirildi.
Buraya kadar bir aksilik yok gibi görünüyor değil mi? Ancak son yapılan araştırmalar, bayat ekmeğin hayvanların metabolizmasına zarar verdiğini ortaya çıkardı.
Üstelik hayvanlara verilmek üzere kutularda ve çeşitli şekillerde biriktirilen ekmeğin beklemekten dolayı küflendiği ve küflü ekmeğin hayvan sağlığını tehdit ettiği de ispatlandı.
Uzmanlar, ekmeğin insan gıdası olduğunu ve çeşitli önlemler alınarak öyle kalması gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Dört mevsim pilavı

Pirinç yıkanıp kaynar suda en az 40-50 dakika kadar bekletilir ve süzülür. Patlıcan alacalı (çizgili) soyulup uzunlamasına ikiye bölünür ve tavla zarı formunda doğranır. Havuç ve kabak da soyulup tavla zarı formunda küp küp dilimlenir.
Sivribiberlerin sapları kesilip tohumları ayıklanır ve ince halkalar halinde doğranır. Zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılır. Yıkanıp süzülmüş pirinç kızgın yağda, sürekli karıştırılarak 3-4 dakika kavrulur.
Üzerine doğranmış sebzeler ilave edilip karıştırılarak 3-4 dakika daha kavrulur. Soyulup rendelenmiş olan domatesler tencereye aktarılıp tuz, karabiber ve su da eklenip arada bir karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Suyunu iyice çeken sebzeli pilav ocaktan alınır. İstenirse üzerine incecik kıyılmış maydanoz serpiştirilir ve 15-20 dakika dinlendirildikten sonra karıştırılarak servise sunulur.

Malzeme listesi

- 2 su bardağı pirinç
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 adet küçük boy ince patlıcan
(yaklaşık 15 santim uzunluğunda)
- 1 adet küçük boy kabak
- 1 adet küçük boy havuç
- 2 adet orta boy domates
- Yarım demet maydanoz
- 2 adet yeşil sivribiber
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları