Kudüs'ün üç semavi din için önemi nedir? İşte, kısaca Kudüs tarihi

Güncelleme Tarihi:

Kudüsün üç semavi din için önemi nedir İşte, kısaca Kudüs tarihi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 18:32

Kudüs tarihi ve önemi ile son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer aldı. İçerisinde barındırdığı önemli unsurlar dolayısıyla üç semavi din için de önem taşımaktadır. Filistin ve İsrail'in ortasında yer alan Kudüs, her iki ülke tarafından başkent olarak kabul edilmiştir. Peki, ABD Başkanı Donald Trump'un İsrail'in başkenti olarak tanıtmasının ardından merak edilen Kudüs nerede yer almaktadır. İşte, Kudüs'ün harita üzerindeki konumu ve önemine dair detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Kudüs nerede ve neden bu kadar önemli soruları birçok kişi tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından birçok ülke tarafından büyük tepki çekti. Gelen tepkilerin ardından vatandaşlar Kudüs'ün tarihini ve neden bu kadar önemli olduğunu merak etmeye başladılar. İşte, Kudüs'ün tarihi ve haritadaki konumu.

Kudüs'ün tarihi, bilinene göre milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V'in İslamiyet'in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs'ten Miraç'a yükseldiği ve Mescid-i Aksa'nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapıtaşları burada bulunmaktadır. İsa'nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud'un ele geçirmesi ise Kudüs'ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

KUDÜS'TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL



Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. 

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor.

İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.



ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. 

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

Haberin Devamı

KUDÜS NEREDEDİR?

Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin'in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs'ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.

Kudüsün üç semavi din için önemi nedir İşte, kısaca Kudüs tarihi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!