Kudüs için zirve çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kudüs için zirve çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 01:45

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterirken “Ben buradan tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum. Kudüs’ün hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır” dedi ve olağanüstü liderler zirvesi toplanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün Ürdün Kralı İkinci Abdullah’ı, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen resmi törenle karşıladı. Karşılamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Ürdün Kralı İkinci Abdullah’ın eşi Kraliçe Rania da yer aldı. Türkiye ve Ürdün bayrakları önünde gazetecilere görüntü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ürdün Kralı Abdullah, daha sonra baş başa ve heyetlerarası görüşmeler yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra ortak basın toplantısında şunları söyledi:

YENİ ÇATIŞMALARI ATEŞLER
“Kardeşim Kral Abdullah ile bölgemizdeki güncel gelişmeleri ele aldık. Görüşmelerimizin en önemli başlığını Kudüs’teki gelişmeler teşkil ediyor. Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası hususunda Ürdün’le aynı hissiyatı paylaşıyoruz. Ürdün Krallığı’nın Kudüs’teki kutsal mekanların hamisi olarak oynadığı kritik rolü çok önemsiyoruz. Kudüs’ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır. Bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, çatışmaların fitilini ateşleyecektir. Kudüs, tüm Müslümanların göz bebeğidir.

SONU HÜSRAN, FELAKETTİR
Kimden gelirse gelsin bu tarihi hakikati gözardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. Ortadoğu’da istikrar için yegane yol 1967 sınırları dahilinde bağımsız bir Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde vücut bulmasıdır. İİT Dönem Başkanı olarak olağanüstü zirveyi 13 Aralık’ta İstanbul’da liderler zirvesi olarak toplayacağız. Liderler Zirvesi’nin bir gün öncesinde Dışişleri bakanlarımız ön hazırlıkları yapmak suretiyle liderler toplantısında alınacak kararlarla birlikte sonuç bildirgesini tüm dünyaya açıklayacağız. İslam dünyasının Kudüs’ün statüsünün korunması noktasında bir ve beraber hareket etmesi çok önemlidir. Arap Ligi Dönem Başkanlığı’nı üstlenmiş olan kardeşim Kral Abdullah ile bu süreçte yakın diyalog halinde olmaya önem veriyoruz. Ben buradan tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum. Kudüs’ün BM kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderiyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir.”

TELEFON DİPLOMASİSİ
Bu arada Erdoğan, Kudüs konusunda telefon diplomasisi de başlattı. Malezya Başbakanı Necip Rezak, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşen Erdoğan, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişiminin, Ortadoğu’da barış sürecini sekteye uğratacağına dikkati çekti. Erdoğan, bölgede barış ve istikrar için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasının şart olduğunu vurguladı.

KRAL ABDULLAH: TÜRKİYE İLE TAM OLARAK MUTABIKIZ
ÜRDÜN Kralı Abdullah da konuşmasında özetle şunları söyledi:

KUTSAL YER
“Kudüs meselesi önemli husus olarak ortada. İki devletli çözüme alternatif yok. Barış anlaşması söz konusu olacaksa bütün bölgenin istikrarını bu belirleyecek. Dün ben Amerikan Başkanı’na bunu ilettim. Kararlarıyla ilgili endişelerimizi dile getirdim. Hızlı çalışmamız gerekiyor. Filistinliler İsrail’le yan yana kendi bağımsız ülkelerini kurabilmeli. Doğu Kudüs’teki başkentlerinden yararlanacak şekilde. Bu yaklaşımlar terörle mücadeleye destek vermiyor. Kutsiyet arz eden makamların koruyucusu konumundayız. Mescid-i Aksa ve Harem-ül Şerif bizim için çok önemli. Bu konuda Cumhurbaşkanı’nın desteğini aldık. Tam olarak mutabıkız. Suriye halkının güvenliği, toprak bütünlüğü muhafaza edilmeli.”

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!