Kudatgobilik: "Cumhurbaşkanlığını duayen biri yapmalı"

Güncelleme Tarihi:

Kudatgobilik: Cumhurbaşkanlığını duayen biri yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:27

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, ”(Cumhurbaşkanlığı) Bu görev duayen bir kimse tarafından yapılmalıdır. Toplumun hiçbir kesimine arka çıkmayacak bir toplum temsilcisine ihtiyaç vardır” dedi.

Kudatgobilik, TİSK'in Park Fora Restaurant'ta düzenlediği yemekte cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili görüşlerini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığının Türkiye için çok önemli bir mevki olduğunu söyleyen Kudatgobilik, bu mevkinin öneminin, Anayasanın verdiği bazı önemli görevlerin yerine getirilmesi, bazı önemli kurumlara atama yapılması gibi özelliklerden kaynaklandığını ifade etti.

Kudatgobilik, cumhurbaşkanlığı makamına seçilecek kişinin tüm toplumu temsil etmesi gerektiğini vurgularken, “bugüne kadarki cumhurbaşkanlarının geldikleri siyasi partilerin temsilcisi gibi davranmadıkları” görüşünü savundu.
Kudatgobilik, “Cumhurbaşkanlığı objektif bir makamdır. Yani hakemdir. Yanlış bir şey söylememe mükellefiyeti vardır. Toplum vicdanının sesini dile getirir. Cumhurbaşkanlığı başka türlü bir mevkidir” diye konuştu.

Türkiye'deki sistemde cumhurbaşkanlığı makamının önemi nedeniyle telaş ve tansiyonun yükseldiğine işaret eden Kudatgobilik, şunları söyledi:
“Bu görev duayen bir kimse tarafından yapılmalıdır. Toplumun hiçbir kesimine arka çıkmayacak bir toplum temsilcisine ihtiyaç vardır. Hiçbir siyasi partinin başkanı bu görev için saydığım klasmana girmiyor. Cumhurbaşkanı objektif, duayen, danışılan, güvenilen, yarın ülkenin meselelerine en objektif teşhisi koyacak kişi olmalı. Buradaki konsensüs önemli. Türkiye gibi büyük atılım dönemindeki ülkelerdeki yanlış tercihler, zorlamalar fayda getirmez, zarar getirir.”

Kudatgobilik, İhsan Doğramacı, Kamuran İnan, Hikmet Çetin, Bülent Eczacıbaşı gibi isimlerin cumhurbaşkanı olabilecek donanımlara sahip olduğunu belirterek, ”Sakıp Sabancı da hayatta olsaydı cumhurbaşkanlığı görevini yapabilecek donanımdaydı” dedi.

Kudatgobilik, saydığı kriterlere sahip bir kişinin TBMM içerisinde olması halinde, bu kişinin de cumhurbaşkanlığına seçilebileceğini dile getirerek, “Ama yok, varsa yapalım” diye konuştu.

“Niçin bir kadın cumhurbaşkanımız olmasın?” diyen Kudatgobilik, “Kadın cumhurbaşkanı seçerek bir ihtilal yapalım” görüşünü dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olup olmaması konusundaki soruya Kudatgobilik, “Ne Recep Tayyip Erdoğan ismine değindim, ne de o bu işi yapamaz dedim. Bu vasıfları taşıyan herkes bunu yapabilir dedim” yanıtını verdi.

Kudatgobilik, şöyle devam etti:
“Siyaset üstü davranırsa, yarın söylediğim objektif ve Türkiye'nin tamamını kapsayan özellikler edinirse Recep Tayyip Erdoğan dahil herkes cumhurbaşkanı olabilir. Yarın bu özellikleri taşıyabilir. Bugün 52-53 yaşında. Değişime inanıyorum. O yüzden şahsi tahdit koymuyorum.

Türkiye'de korkulan cumhurbaşkanının yalnız bir siyasi partinin görüşlerini hayata geçirip diğerlerine tahdit getirmesidir.”

“SEZER, İYİ BİR CUMHURBAŞKANI OLDU”

Tuğrul Kudatgobilik, “Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in saydığı özellikleri taşıyıp taşımadığı” yönündeki soruyu yanıtlarken, Sezer'in iyi bir cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

Sezer'in, objektif tavrı, üst düzey bir kurumda edindiği devlet tecrübesi ile Anayasayı koruma konusundaki çok ciddi bir tavır ortaya koyduğunu ifade eden Kudatgobilik, “Ama benim gönlümdeki cumhurbaşkanının daha da üstün vasıflara sahip olmasıdır. Çift doktorası olan, 3 lisan bilen, dünyanın her yerinde üstün şekilde temsil eden birinin cumhurbaşkanı olmasını istemek benim vatandaşlık hakkımdır” dedi.

“AKP'Yİ ALKIŞLIYORUM”

Türkiye'ye “ara rejim” yakıştırması yapılmasını asla doğru bulmadığını vurgulayan Kudatgobilik, Türkiye'de buna evet dedirtecek bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Halktan görüş almış bir iktidarın 5 yıl sonuna kadar görevde kalmasını doğru bulduğunu ifade eden Kudatgobilik, “AKP'yi alkışlıyorum. Bu bir demokrasi çıkışıdır. Erken seçimi temenni edenleri, çare olarak görenleri anlamıyorum. Seçimin zamanında yapılması kararını müspet görüp alkışladık” diye konuştu.

“BAŞI AÇIK, KAPALI...”

Kudatgobilik, bir soru üzerine, bir işçinin başının açık ya da kapalı olmasının kendileri açısından önemli olmadığını, bir işçinin iyi çalışıp çalışmadığını önemsediklerini söyledi.

Kudatgobilik, “Söylediğim kıstaslara sahip bir cumhurbaşkanının eşinin başının kapalı ya da açık olması bizi ilgilendirmez. Eşinin tarikat üyesi olup olmaması da bizi ilgilendirmez” dedi.

Tuğrul Kudatgobilik, tüm diğer kıstasları taşıyan bir kişiye, dini düşüncesi ve tercihleri bakımından “cumhurbaşkanılığına uygun değildir” denilmesini uygun bulmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!