Küçük SUV’da Türkiye savaşı

Güncelleme Tarihi:

Küçük SUV’da Türkiye savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2016 22:02

Toyota’nın ardından Koreli Hyundai de Türkiye’de küçük SUV üretmek için düğmeye bastı. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “2 ay içinde nihai karar verilecek. İzmit’te üretilecek 3. modelin kompakt SUV olma ihtimali çok yüksek” dedi.

Haberin Devamı

JAPON otomotiv devi Toyota’nın 450 milyon dolar yatırımla Adapazarı’nda Türkiye’nin ilk SUV modeli C-HR’yi üretmesine Koreli rakibi Hyundai sessiz kalmadı. Türkiye’de 1.5 milyar TL yatırımla i20 ve i10 modellerini üreten ve son dönemde kapasitesini hızla arttıran Hyundai de İzmit’te kompakt SUV üretmek istediğinin sinyalini verdi. Cenevre fuarında görüştüğümüz Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, İzmit’te yeniden kapasite arttırımı için düğmeye bastıklarını belirterek, “Şu anda kapasite 245 bin adede yükseldi. Korelilerle görüşüyoruz ve kapasiteyi daha da artırmak istiyorlar. 2 ay içinde bunun kesin kararı verilecek. Bunun için yaklaşık 150 milyon dolarlık ek bir yatırım söz konusu olur” dedi.

300 BİN ADEDİ AŞAR

 

Haberin Devamı

Küçük SUV’da Türkiye savaşı

Kapasitenin artması halinde 3’üncü modelin devreye gireceğini söyleyen Kibar şöyle konuştu: “Hyundai, i20 ve i10’un başarısının ardından Türkiye’de 3. bir model daha üretmek istiyor. Bu modelin kompakt SUV olma ihtimali çok yüksek. Bunun için görüşmeler sürüyor ama ben önümüzdeki günlerde resmi açıklamanın yapılacağını düşünüyorum. Bu yeni modelle birlikte mevcut alanda kapasite 300 bin adedin üzerine çıkacaktır. Koreli Hyundai Türkiye’ye inaniyor ve yatırımlara devam etmek istiyor. 2 ay sonra Hyundai Başkan Yardımcısı Türkiye’ye gelecek ve yeni yatırıma ilişkin nihai karar o zaman verilecek. Benim tahminim kompakt SUV’u kısa sürede üretmeye başlarız. İzmit fabrikamız bunun için hazır. Zaten i20 ile aynı platformda olacağı için düğmeye çabuk basılıp hızlı yol alınır. Hyundai, Avrupa’da büyüyen kompakt SUV pazarında yer almak istiyor. Bu yüzden en büyük silahı olan Türkiye’yi kullanacaktır.”

YENİ ZELANDA’YA GİDİYOR

İzmit’te üretilen i20 modelinin bugün Avrupa’da en çok tercih edilen otomobillerden biri olduğunu da sözlerine ekleyen Kibar, “Hyundai kıyasıya rekabetin yaşandığı B segmentinde bugüne kadar 1 milyondan fazla satış yaparak tüm dikkatleri üzerine çekti. Bunda 2015’te Avrupa’da satışlarının yüzde 12 arttıran i20’nin etkisi büyük. Bugün İzmit’te üretilen bu araç Hyundai’nin Avrupa satışlarının yüzde 20’sini oluşturmuş durumda. İşte bu başarı yeni model yatırım için önümüzü açıyor. Büyüyen kompakt SUV pazarında da Koreliler yer almak istiyor” dedi. İzmit’ten bugün 40 ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlatan Kibar, kısa sürede içinde Yeni Zelanda ve Hong Kong’a da Türkiye’den araç göndereceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye’de her 100 otodan 15’i SUV

Avrupa’da crossover pazarındaki tablonun benzeri Türkiye’de görülüyor. Mini SUV’lara olan ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle hemen hemen her markanın vergi avantajlı 1.6 litre hacimli kompakt crossover’ları piyasaya sunması, şehiriçi trafiğine uygun olmaları, hafif yüksek tasarım, fonksiyonel iç mekan ve dev 4x4’lere göre düşük yakıt tüketimi satışların patlamasına neden oldu. 2016’da 20 bin adetlik satışla otomobil pazarından yüzde 5.5 pay alan crossover’lar, satışlarını 5’e katladı. 2015’te ülkemizde SUV’ların satışı yüzde 31 artarak, 106 bin 369 bin adede yükseldi. Oto pazarından aldıkları pay da yüzde 14.6’ya çıktı. B ve C sınıfı SUV’ların satışı 78 bin 332 adedi buldu. Bir başka deyişle SUV satışlarındaki payı yüzde 73 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

2.2 milyon adede koşuyor

TOYOTA’nın 450 milyon dolar yatırımla kompakt SUV modeli C-HR’yi Adapazarı fabrikasında üreteceğini açıklaması, gözlerin Avrupa’nın en hızlı büyüyen segmentine yeniden çevrilmesine neden oldu. Toyota büyük rekabetin yaşandığı mini SUV pazarına Avrupa’da sadece Türkiye’de üretilecek yeni aracıyla 2016 sonunda girmeye hazırlanıyor. Japonların bu hamlesine Koreli Hyundai de cevap vererek, Türkiye’de benzer araç üretebileceğinin sinyalini verdi. Peki Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa pazarlarında çığ gibi büyüyen kompakt SUV’lar nereye doğru gidiyor? AB’de 2010’da sadece 270 bin adet seviyesinde olan crossover pazarı, yeni modellerin yollara çıkmasıyla birlikte 2015’te yüzde 46 büyüyerek 1 milyon 99 bin adetlik satışa ulaştı. Mini SUV’da ilk kez 1 milyonluk sınır geçilerek rekor kırıldı. IHS Automotive’in yaptığı araştırmaya göre, crossover satışları her yıl minimum 200 bin adet artarak, 2020’de 2.2 milyona ulaşacak. Yani pazar 5 yıl içinde ikiye katlanacak. Kısa süre önce yollara çıkan ve önümüzdeki dönemde tüketicilerin beğenisine sunulacak yeni modeller adeta bunun habercisi... Baştan aşağıya yenilenen Volkswagen Tiguan ile Kia Sportage, ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenen Toyota C-HR, yine Avrupa prömiyeri Cenevre’de gerçekleşen Seat’in ilk SUV’u Ateca ile Skoda’nın VisionS konseptiyle ipuçları vereceği yeni modeli, Kia’nın yeni küçük SUV’u Niro, Ford Vignale, Opel Mokka’nın yeni versiyonu ‘X’, Peugeot’yu atağa kalkıdaracak yeni crossover’ı piyasaya çıkacak yeni modellerden bazıları.

Haberin Devamı

Sportage’ye kardeş

Kia’nın fuarda tanıttığı düşük emisyonlu hibrit crossover modeli Niro, markanın ilk özel çevreci platformu. Niro’nun 1.6 litre GDI direkt benzin enjeksiyonlu motoru, lityum-iron polimer pil takımı, 32 kW elektrikli motor ve altı kademeli çift debriyajlı vitesten oluşan hibrit güç aktarımı sistemiyle 89 g/km CO2 emisyonu hedefleniyor.

En küçük Q

Audi, fuarda en yeni SUV modeli olan Q2’yi tanıttı. Q serisinin en küçüğü olan Q2’de, serinin üst modellerindeki sanal kokpit ve Head-up display’in yanı sıra, araçta bazı sürücü destek sistemleri standart. Araç önündeki trafiği veya yayayı/engeli kontrol ederek koruma sistemlerini etkinleştiren ve fren yapan pre sense Front, Active Line Assist, trafik işareti tanımı, otopark veya trafikte çarpraz ve arka kısımdaki engelleri fark eden Side Assist bunlardan bazıları. Araç üçüncü çeyrekte ülkemizde satışa sunulacak.

Haberin Devamı

7 KİŞİLİK SKODA

Tüm dünyada satış rekorları kıran Skoda, Cenevre’de yeni SUV modelinin çizgilerini taşıyan VisionS konseptiyle gövde gösterisi yaptı. Kaslı hatlarıyla öne çıkan VisinoS, 2017 yılında pazara sunulacak. 7 kişilik tasarlanan SUV, Avrupa ile aynı anda ülkemizde satışa çıkacak. Skoda’nın yeni SUV modelinde 156 beygir güç üreten 1.4 litre TSI benzinli motor ve 6 ileri DSG otomatik şanzıman yer alacak.

1 ŞANSLI TÜRK BİNECEK

Ferrari bu kez dört koltuklu ve dört çekerli modeliyle şov yaptı. ‘FF’ modeli üzerine geliştirilen GTC4 Lusso, 690 beygirlik motorla 0’dan 100 km/s hıza 3.4 saniyede ulaşıyor. Fer-Mas Müdürü Sinan Saip Bel, yeni modeli Ekim ayı itibarıyla Türkiye’de satışa sunacaklarını ve yaklaşık 700 bin Euro’luk modelden ülkemize sadece 1 tane getireceklerini ifade etti.

Maserati SUV’a 17 sipariş

Maserati, Cenevre’de ilk SUV modeli Levante’yi tanıttı. Estetik tasarımıyla göz dolduran Levante’de 3 litre benzinli ve dizel motorlar yer alacak. Avrupa ile aynı anda Türk tüketicilerin beğenisine sunulacak Levante’ye ülkemizden büyük ilgi var. Maserati, ilkbaharda piyasaya sürülecek araçtan şimdiden 17 adet sipariş aldı. Maserati’nin Türkiye distribütörü Levante ile satışlarını bu yıl 100 adedin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!