“Küçük Orhan”ın büyük ukdesi

Güncelleme Tarihi:

“Küçük Orhan”ın büyük ukdesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2013 12:11

“Küçük Orhan” olarak bilinen Orhan Kaynak, futbolculuk kariyerinde (A) Milli Takım forması giymek dışında tüm hayallerini gerçekleştirdi

Haberin Devamı

Trabzonspor formasıyla 1994 yılında UEFA Kupası 2. tur rövanş maçında İngiliz ekibi Aston Villa'ya deplasmanda 89. dakikada attığı golle hafızalara kazınan ve “Küçük Orhan” olarak bilinen Orhan Kaynak, futbolculuk kariyerinde (A) Milli Takım forması giymek dışında tüm hayallerini gerçekleştirmeyi başardı.

Edinilen bilgiye göre, Orhan Kaynak, Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Soysalı köyünde çiftçi bir ailenin 8. çocuğu olarak dünyaya geldi. Futbola ilgileriyle dikkati çeken ailenin çocuklarından Ayten Menekşe ve Cengiz Kaynak dışında, Orhan, Reşit, Kayhan, İrfan, İlhan ve Ayhan profesyonel futbolu tercih etti. Futbolcu kardeşlerin 6'sı da profesyonel hayata ilk adımı Adanaspor'da attı. Kardeşlerden Reşit, Kayhan ve Orhan, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un da aralarında yer aldığı önemli takımlarda forma giydi.

Reşit ve Kayhan gibi başarılı bir kariyeri geride bırakan Orhan Kaynak, Adanaspor ile başladığı futbolculuk kariyerinde, Samsunspor, Trabzonspor, Beşiktaş, Kocaelispor, Skoda İskeçe, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Kayseri Erciyesspor, Akçaabat Sebatspor, Kocaelispor ve Sarıyer formaları giydi. Kaynak, 6 kez de Ümit Milli takım forması altında mücadele etti. Kariyerinde 500'ü aşkın resmi ve özel maça çıkan Orhan Kaynak, 1'i Ümit Milli Takım formasıyla toplam 191 gole imza attı.

Trabzonspor'da oynadığı dönemde takım kadrosunda bulunan Orhan Çıkırıkçı ile karıştırılmasın diye “Küçük Orhan” diye anılan Orhan Kaynak, Trabzonspor'dan ayrılmasından sonra da futbolculuk kariyerinin sonuna kadar bu isimle anıldı.

Orhan Kaynak özellikle Trabzonspor formasıyla UEFA Kupası 2. tur rövanş maçında İngiliz ekibi Aston Villa'ya 89. dakikada attığı golle hafızalarda yer edindi. Trabzonspor, 1-0 kazandığı maçın rövanşında Villa Park'ta rakibine 2-1 yenilmesine rağmen Orhan'ın golü turu getirmişti.

Futbolcu aile

Orhan Kaynak, yaptığı açıklamada, 7 erkek kardeşten 6'sının profesyonel futbolcu olduğunu, sadece 1'inin köyde babasının yanında kaldığını söyledi. Ağabeyleri gibi futbola Adanaspor'da başladığını anlatan Orhan Kaynak, “Küçük Orhan” olarak anılmaktan rahatsızlık duymadığını belirterek, “İnsanlarımız küçük olunca daha bir sevgiyle bakıyorlar. 0 yüzden çok avantajlıydım. Trabzonspor'da küçük Orhan iken çok seviliyordum. Hala biriyle konuşurken 'Küçük Orhan' diyorlar. O şekilde hafızlarda yer edindik” dedi.

Orhan Kaynak, futbolculuk kariyerinde unutamadığı çok fazla anısının bulunduğunu, Adanaspor'da oynadığı dönemde şampiyonluk turu attıkları Erzincan maçının bunlardan biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Beni kariyer olarak bir yere taşıyan Trabzonspor-Aston Villa maçı oldu. Hem buradaki hem de oradaki maçta attığım goller. Beşiktaş forması giyerken Legia Varşova'ya attığım goller. Trabzon'da oynarken Galatasaray'a Türkiye Kupası finalinde attığım gol. Çok güzel goller atıyordum. Çok fazla gol atmıyordum aslında. Hep 'golcü' diye anarlar ama hep önemli ve zamanında goller geliyordu.”

Özellikle Aston Villa maçında attığı golün kariyerinde sıçrama tahtası olduğunu aktaran Kaynak, “O benim kariyerimde önemli. Hem manevi açıdan hem de Trabzonspor yönetimi, hocası hepsi istifa etmişti. O turu geçmemiz Trabzon'da birçok şeyin üstünü örttü. Herkes hatırlatıyor unutma şansım yok” diye konuştu.

A Milli Takım forması giyememek içinde ukde kaldı

Futbolculuk kariyerinde (A) Milli Takım forması giyememenin kendisinde ukde kaldığını ifade eden Kaynak, şöyle konuştu:

“O dönem, benden iyi forvet yoktu. Mütevazilik yapmayacağım. Trabzonspor'dayken 1994-1995 sezonunda Avrupa Kupası, Türkiye Kupası ve ligde 25 gol attım ancak Milli Takım kampına bir defa gidemedim. 'Trabzonspor'da oynadığımdan' diye düşünüyorum ama bakıyoruz 10 tane oyuncu gidiyordu bir ben gitmiyordum. O zaman başında (Milli Takım) Fatih Terim vardı. Bilmiyorum oyun tarzına uymuyordum herhalde ya da kişisel. Bilmiyorum, hiç düşünmedim, o zaman düşünmüyordum. Şimdi düşündüğüm zaman 'herhalde kişisel sorunu var' diye düşünüyorum. Çünkü o zaman 10 tane Trabzon'dan milli takıma giden oyuncu vardı, bir tek ben gitmiyordum. En başarılı bendim, anlam çıkaramıyorum. O dönemde gençtim, her şey yerindeydi, popülerlik falan. Hiç düşünmedim 'niye milli takıma gitmiyorum?' diye. Ama şimdi düşündüğüm zaman bana da enteresan geliyor. A Milli Takım'da kim oynamak istemez. Şu anda bakıyorsunuz herkes oynuyor.”

Kaynak, 1994-1995 sezonunda lig, kupa ve Avrupa'da 25 gol attığını, Milli Takım'a seçilmeyi hak ettiğini ancak kendisine haksızlık yapıldığını düşündüğünü söyledi. O sezon Trabzonspor forması giyerken Milli Takıma seçilmeyi beklediğini anlatan Kaynak, 'Cengiz Atilla vardı, Altay'dan geldi. Bizde stoper, Milli Takım'da orta saha oynuyordu. Enteresandı, 'sen gitmiyorsun ben nasıl gidiyorum?' diyordu. Çok ilginçti. Tek ulaşamadığım şey A Milli olmak. Ümit milli oldum. Futbola başlamadan önce kurduğum hayallerin hepsini gerçekleştirdim. Çok mutlu bir ailem olsun istedim. Avrupa'da, Milli Takım'da ve 3 büyüklerden birinde oynamak isterdim. A Milli Takım dışında, hepsini gerçekleştirdim” diye konuştu.

Fırsatları değerlendirmek ve tek başına çalışmak istediğini aktaran Kaynak, teknik direktörlük kariyerinde hedef koymadığını söyledi. Kaynak, Süper Lig'de en beğendiği forvetlerin Nijeryalı forvet Michael Eneramo ile Galatasaraylı Umut Bulut ve Burak Yılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!