Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Küçük Kalemlerden Büyük Hikâyeler

Merhabalar sevgili okurlar. İstanbul Beşiktaş İlçesinde bulunan Şair Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu 3C sınıfından 25 öğrencinin yazdığı hikâyelerden oluşan kitap geçtiğimiz Şubat ayında yayın hayatına kazandırıldı. "Küçük Kalemlerden Büyük Hikâyeler" adlı kitabın geliri, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği'ne bağışlanacak.

Haberin Devamı

Engelli Arkadaşa Yardım Eli Toplumsal Duyarlılık kapsamında, engelli arkadaşları için farkındalık yaratmak isteyen 25 minik öğrencinin yazdığı hikâyelerden oluşan kitap, yayına öğrencilerin sınıf öğretmeni Çoşkun İnce tarafından hazırlanmış. Öğrenciler hikâyelerinde ailelerini, rüyalarını veya hülyalarını kaleme almışlar. "Küçük Kalemlerden Büyük Hikâyeler", engelli bireylerin topluma kazandırılması ve çocuklara toplumsal sorumluluk bilinci aşılanması amacıyla yayınlanmış. Kitaptan elde edilecek gelirin Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneğine bağışlanması kararını öğrenciler sınıf öğretmenleri ile birlikte almışlar.

Küçük Kalemlerden Büyük Hikâyeler

Haberin Devamı

Minik kalplerin hikâyelerinin gelirini bağışladıkları Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD), ailelerin ve toplumun bilinçlendirilmesiyle engelli kişilerin toplumsal hayatla bütünleşmiş bireyler olmasında öncülük yapmak amacı ile, 1993 yılında kurulmuş. Ortopedik engellilerin ruhen ve bedenen kendilerine yeterli gücü kazanabilmeleri için eğitici, birleştirici ve tedavi edici çalışmalarda bulunan Dernek; iş alanları ve atölyeler açıp gerekli eğitimi sağlayarak bedensel engellileri tüketici pozisyonundan üretici bireyler konumuna getirmeyi ve topluma kazandırmayı hedefliyor.

Toplumun dikkatini, ilgisini ve özenini engellilerin birey olmalarındaki mücadeleye çekmek Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’nin önde gelen amaçları arasında. Gençlerin engellilerin mücadelelerini eğitim sıralarında tanımalarını sağlamak ve onlara neler yapabilecekleri konusunda yol göstermek de, yine önde gelen amaçlarından.

Şair Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu 3C sınıfı öğrencileri, hikâyelerinin gelirini bu derneğe bağışlayarak çok yararlı bir iş yapmışlar. Bence onlar, engellilere gerçek yardımın ancak onları üretici bireyler konumuna getirerek yapılabileceğini daha şimdiden öğrenmişler.

Yıllar önce bir makale okumuştum. İnsan beyninin üç bölümlü bir bilgisayara benzediği söyleniyordu bu makalede. Birinci bölüm yazılıp da silinmesi mümkün olmayanlar, ikinci bölüm yazılıp da orta vadede silinebilenler, üçüncü bölüm ise yazılıp da hemen silinenler. Yani ilk bölümü çocukluğumuzda ve gençliğimizin ilk yıllarında dolduruyoruz. O dönemde yazılanları istesek bile silemiyoruz. İşte bu yüzden çocuklara doğru şeyler öğretilmesi çok önemli. Şair Mehmet Emin Yurdakul İlkokulu 3C sınıfı öğrencileri, sokakta gördükleri bir engelliye para vermenin engellilere yardım anlamına geldiğini hiçbir zaman düşünmeyecekler. Gerçek yardımın ne olduğu onların pırıl pırıl beyinlerine yazıldı ve hiç silinmeyecek. Bunu sağlayan öğretmenlerine binlerce teşekkürler. Böyle öğretmenlerin çoğalması, ülkemizi daha aydınlık bir geleceğe taşıyacak. Ulu Önder Atatürk’ün 1930 yılında söylediği gibi: “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.”

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları