Krizle başa çıkmak için resmî tatilden vazgeçer misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Krizle başa çıkmak için resmî tatilden vazgeçer misiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2014 15:47

Dinî ve resmî tatilleri azaltmak krize çare olabilir mi? Fransa’nın TÜSİAD’ına göre evet.

Haberin Devamı

Fransız patronlarını bir araya getiren Medef’in iddiasına göre, resmî tatilleri 2 gün azaltarak +1 puan kalkınma hızı yakalamak ve 100.000 kişilik yeni istihdam yaratmak mümkün.

Ancak Fransız istatistik kurumu Insee’nin raporuna göre Fransızlar 2013’te (2011 ve 2012’ye göre) 2 gün daha az, toplam 251 gün mesai yaptılar. Ve bu 2 günün ekonomik büyümeye etkisi %-0,1 puan yani 2 milyar avro kayıp oldu. Bu veriler Medef’in hesaplarının gerçekçi olmadığını gösteriyor.

Bu konu Fransa’da tartışılırken, ‘krizden çıkmak için resmî tatillerden fedakarlık etmek’ yeni bir fikir değil. Bir diğer AB ülkesi Portekiz 2012 yılında, krizle mücadele etmek için, 5 yıl boyunca resmî tatilleri 2 gün azaltma kararı almıştı. Üç yıldır uygulanan bu yöntemin ekonomiye katkısı henüz bilinmiyor. Ekonomik krizle uğraşan bir başka ülke İspanya’da ise farklı bir uygulama yürürlükte: Tek günlük tatiller Salı’ya gelirse Pazartesi’ye çekiliyor, Perşembe’ye gelirse Cuma’ya kaydırılıyor. Yani hafta soruyla birleştiriliyor. Maksat, çalışanların ve şirketlerin ‘köprü’ yaparak tatili uzatmasını önlemek.

Cumartesi-Pazar günlerini de tatil kabul edilirse, yılda ortalama 250 gün mesai yapılan Türkiye’de üretimi ve istihdamı arttırmak için tatil sayısını azaltmak veya tatilleri kaydırmak düşünülmüyor.
2014 yılında resmi ve dini bayramlar ile hafta sonu izinleriyle birlikte Türkiye’de toplam 115 gün tatil yapılacak. Bir önceki yıl ise toplam izinli gün sayısı 117 idi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!