Kritik gün 1 Ekim

SEÇİMİN ertelenmesi çabasıyla başlayıp, seçim barajının yüzde 5'e indirilmesiyle devam eden arayış dün noktalandı.

‘‘Küskünler’’ olarak isimlendirilen hareketin yeni umudu 1 Ekim tarihinde.

Meclis Anayasa gereği 1 Ekim tarihinde, Meclis Başkanı'nın ‘‘Beşinci yasama yılının birinci oturumunu açıyorum’’ sözleriyle çalışmasına başlayacak.

Dolayısıyla, Meclis'i çalıştırmak için 110 imzanın toplanması veya olağanüstü toplantı çağırısındaki konuların görüşülmesi gibi bir engel de kalmayacak.

LOKANTA BOŞALDI

Dolayısıyla Genel Kurul, gündemine hákim olduğu için, bugün tartışılan bazı konular Meclis'e taşınabilecek.

TBMM başkanvekilleri Murat Sökmenoğlu ve Yüksel Yalova ile dün bu konu üzerinde konuştuk.

Her ikisi de aynı cümleyi kullandı:

‘‘1 Ekim tarihine çok dikkat etmeliyiz, çok kritik bir gün...’’

Seçimin 3 Kasım tarihinde yapılması için çaba gösteren Sökmenoğlu, dün gün boyu Meclis'teydi.

‘‘İki gündür Meclis'teki gelişmeleri kontrolle meşguldüm, bugün rahatladım’’ diye söze başladı ve ekledi:

‘‘Olağanüstü toplantı girişimleri dolayısıyla Meclis birkaç gündür hareketliydi. Bugün baktım arkadaşların umudu kalmamış.’’

Sökmenoğlu
, ‘‘1 Ekim'e kadar da bir şey olmaz’’ dedi ve sözlerini şu ilginç gerekçeye dayandırdı:

‘‘İlk kez bugün Meclis lokantası boşaldı...’’

TATİL TAKTİĞİ

Sökmenoğlu,
3 Kasım'ın iptali veya SP'nin gensorusunun gündeme alınması ile ilgili girişimlerin önlenmesi için karşı taktiğin de olduğunu söyledi.

Aktardığına göre, 1 Ekim'de Meclis açıldığında, Meclis Danışma Kurulu ‘‘3 Kasım seçimine kadar tatil kararı’’ almak üzere toplantıya çağırılacak.

Ancak bu kararın alınması için Meclis'te grubu bulunan partilerin hepsinin onay vermesi ve Meclis Genel Kurulu'nda kararın oylanması gerekiyor.

Bir partinin Danışma Kurulu'nda tatil kararına karşı çıkması durumunda, diğer partilerin talebini Genel Kurul'a getirip oylatması lazım.

Dolayısıyla her iki durumda da Genel Kurul toplanacak ve tatil kararı oylanacak.

Sökmenoğlu bu durumu hatırlatarak 3 Kasım'da seçim isteyen partilere şu uyarıda bulundu:

‘‘Nasıl olsa bu iş bitti. 3 Kasım'da seçim olacak diye milletvekilleri 1 Ekim'de Meclis'e gelmezse, büyük bir sürprizle de karşılaşabilirler. Seçimin olmasını isteyen 1 Ekim'de Meclis'e gelir...’’

Her ne kadar 1 Ekim tarihi kritik gün olarak gösterilse de 3 Kasım'da seçimin kaçınılmaz bir şekilde gerçekleşeceği açıkça görülüyor.

Dolayısıyla, 1 Ekim'den itibaren seçimlere 33 gün kalacak.

Böyle bir döneme girildikten sonra, bugünden zor görünen seçim iptalinin, o tarihten sonra gerçekleşmesi ‘‘sürpriz’’ dahi olamaz.

NOT: Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, iki gün önce bu köşenin bir bölümünde yer alan hakkındaki iddia ile ilgili gönderdiği mesajda, ‘‘1993'te DYP Genel Başkanlığı'na adaylığını 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in uygun bulmadığını, bu engeli o dönemde arkadaşlarına da aktardığını’’ açıkladı. Cindoruk, bundan dolayı o dönemde ‘‘Şimdi Çiller seçilsin, olağan kongrede ben aday olurum’’ düşüncesinde olmadığını bildirdi. İddia sahibi eski ANAP'lı, yeni DYP'li kişiye de bu mesajı ilettik.
Yazarın Tüm Yazıları