Kremlin: Erdoğan’ın açıklaması Putin’e iletildi

Güncelleme Tarihi:

Kremlin: Erdoğan’ın açıklaması Putin’e iletildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 20:41

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ile ilgili yaptığı son açıklamasının Putin’e iletildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Rus gazetecilerine düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Rusya arasında gerilen ilişkilere geniş yer ayıran Peskov, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’dan doğalgaz alımlarından vazgeçilebileceği açıklaması elbette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletildi. Bizim Suriye’de yürüttüğümüz terör karşıtı operasyona gelince. Rusya’nın devreye girmesiyle Suriye’nin Türkiye ile olan sınır bölgesi de daha güvenli hale geliyor. Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğünün korunması için çalışıyoruz. Dolayısıyla bizim çabalarımız Türkiye’nin de iyiliğine. Türkiye ile ikili ilişkilere gelince. Biz geleneksel olarak Türkiye’ye büyük önem veriyoruz ve samimi olarak aramızdaki iyi ilişkinin devam etmesini istiyoruz. Beklentimiz ülkelerimiz arasında diyalogun önceden planlandığı biçimde sürmesidir. Ülkelerimizin liderleri Putin ile Erdoğan’ın belirlediği hedeflere ulaşmak istiyoruz. Çünkü aramızda iyi ilişki olması iki ülkenin de çıkarınadır” dedi.

Haberin Devamı

SÜLEYMANİ HABERİNE YALANLAMA

Peskov, Moskova’nın Suriye harekâtını başlatmak için İranlı General Kasım Süleymani ile görüştükten sonra ikna olduğu iddialarını ise yalanladı. Reuters’ın iki gün önce geçtiği haberin asılsız olduğunu söyleyen Peskov, Süleymani ile hiçbir planlama görüşmesi olmadığını belirtti.

RUS BASINI NE DİYOR

RUSYA’daki önde gelen haber ajanslarıyla gazeteler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Rusya yerine doğalgazı başkalarından alabiliriz” açıklamasını “Türkiye bizi doğalgaz ile tehdit ediyor” başlıklarıyla duyurdu. Kremlin’e yandaş olarak bilinen “Vzglad” gazetesi ise iki uzmana krizi analiz ettirdi:

Ortadoğu ve Kafkaslar Enstitüsü yöneticisi Stanislav Tarasov: “Türkiye’nin tavrı yakın zamanda çok farklı olacaktır. Bugünlerde Suriye konusunda devre dışı bırakılmış olmanın dargınlığını yaşıyor. Artı ve eksileri tarttığında ileride Ankara’nın tavrının değişeceğini göreceğiz”.

Rusya Statejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanı Elena Suponina: “Genel olarak Türkiye ve özel olarak Erdoğan, Rusya ile kıyaslanmaz farklı siklette oyuncular. Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin bu yüzden bozulmayacağını düşünüyorum. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!