Kredili sağlık sigortasında gecikme faizine dikkat

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Banka ya da finans kuruluşlarından kredi kullanılarak yaptırılan sağlık sigortalarında, poliçenin askıya alınmaması için günü geçen taksitlerin yatırılması yetmiyor. Temerrüd faizinin de ödenmesi gerekiyor. Aksi taktirde, sigorta şirketi hastane ve ilaç masraflarını karşılamıyor.

ŞAYET sağlık sigortası bankadan alınan kredi karşılığında yapıldıysa taksitlerin ve faizlerinin bankaya zamanında ödenmesi gerekiyor. Aksi taktirde, banka ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşma gereği poliçe askıya alınıyor, hastane ve ilaç masrafları karşılanmıyor.

Kısa bir süre önce adı Koç Allianz olarak değiştirilen Şark Hayat Sigorta, Koç Finans'la orta kampanya düzenleyerek, sigorta yaptırmak isteyenlere kredi imkanı sağlamıştı. Okuyucularımızdan İhsan Kostak da, bu kampanyadan yararlanarak, aile sağlık sigortası yaptırdı. Poliçeyi de Koç Finans kredisi ile taksitle ödemek üzere sözleşme imzaladı.

POLİÇE ASKIYA ALINDI

Ancak, kredi taksitlerinden birini iki gün geç yatırınca, yaptırdığı sigortanın bir anda boşa gittiğini gördü. Geç yatırdığı kredi borcu için ayrıca yüzde 15 oranındaki gecikme faizi de yatırması gerekiyordu. Gecikme faizini yatırmasının gerektiğini düşünemeyince, yaptırdığı aile sağlık sigortası poliçesi askıya alındı.

Böylece, rahatsızlanan eşi için çıkarılan 13 milyon liralık ilaç faturasını sigorta şirketi yerine kendi ödemek zorunda kaldı. Çünkü, ilaçları almak için gittiği eczane, sigorta şirketinin poliçeyi askıya aldıklarını bildirmesi üzerine, ilaçların parasını İhsan Kostak'dan almadan teslim etmedi.

Bunun üzerine Kostak, hemen sigorta şirketini aradı. Ancak, kullandığı kredinin iki günlük gecikme faizini taksidiyle birlikte yatırmadığı için poliçenin askıya alındığını, bunun sonucunda da hastahane, ilaç gibi masrafları kendisinin karşılaması gerektiği söylendi.

FAİZ ÖDEMESİ ZORUNLU

İhsan Kostak'ın şikâyetiyle ilgili olarak arkadaşımız Zeliha Aslan, Koç Allianz ve Koç Finans'la ayrı ayrı görüştü. Koç Allianz yetkilileri, Kostak'ın Koç Finans ile yaptığı sözleşmede, taksit yatırılsa da geç yatırmadan kaynaklanan gecikme faizinin de yatırılması gerektiğini söylediler. Sigorta şirketinin yetkililer, ‘‘Kostak ailesinin poliçe primlerini Koç Finans sözleşmesini imzalayarak, ödemeyi taahhüt ettiler. Ancak, ilk taksidin geç ödenmesi, temmerüd faizi işletilmesine neden oldu. Sigortalılarımız Koç Finans ile yaptıkları anlaşma gereği, taksitlerin geç ödenmesinden kaynaklanan farkları da ödemekle yükümlü. Yani, sadece taksidi yatırmak yeterli değil. Temerrüd faizi ödenmeden poliçenin yeniden uygulamaya girmesi mümkün olmuyor’’ dediler.

Koç Finans yetkilileri ise, taksit ödemelerinin aksadığı ilk günden itibaren aksatan müşterilerin arandığına dikkat çekerek, ‘‘Müşterilerimize taksidini temerrüt faiziyle birlikte ödemesi için gerekli uyarıyı yapıyoruz. Sistemimiz gereği müşteriler, temerrüt faizini bir sonraki taksit tutarı ile birlikte ödeme hakkına sahipler. Ancak bir hizmet kredisi olan Koç Allianz Hayat Tüketici Kredisi kullananlar, borçlarının tamamı ödenene kadar hizmetlerinin durdurulacağı konusunda da uyarılırlar. Bu uygulama iki şirket arasındaki mutabakat sonucunda geçerlilik kazandı. Ağustos ayından itibaren de aylık olan temerrüt faizi günlük olarak işletilmeye başlandı’’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları