Kredi kartı bedeli ödemeyin

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı bedeli ödemeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2010 12:03

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ankara'da, düzenlediği “Türk bankacılık sistemi 2009 yıl sonu genel değerlendirmesi” konulu toplantıda tartışma konusu olan kredi kartı kullanım bedelleri hakkında müşterilerin ne yapması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı



BDDK Başkanı Bilgin, kredi kartı kullanıcıları ile bankalar arasında zaman zaman davalık olan kredi kartı kullanım bedelleri ile ilgili ne yapılması gerektiğini açıkladı. Bilgin, yeni kart almak isteyen vatandaşlara sunduğu önerisinde, kredi kartı sözleşmesini doldurup imzalarken sözleşmenin üzerine "kredi kartı kullanım bedeli ödemeyeceğim" şeklinde not düşmelerini istedi. Bu not düşüldükten sonra eğer banka kredi kartı vermeyi kabul ederse hiç bir kredi kartı bedeli ödenemeyeceğini söyledi. Bilgin, kart kullanım bedeli alan, almaya çalışan bankalarla çalışmayın uyarısında da bulundu.

Bankalar krizde kredileri yüzde 7

Haberin Devamı

Karlarını yüzde 50 artırdı

Bankalar, kriz yılında karlarını yüzde 50 artırırken, kredilerdeki artış oranı sadece yüzde 7’de kaldı. Bankaların patronu Tevfik Bilgin, kriz yılı olan 2009’u 20 milyar 75 milyon lira karla kapatan bankalara ‘dünya bankalarına hava atabilirsiniz’ mesajı verdi. Bazı yabancı bankaların krizde davranışlarını eleştiren Bilgin, ‘günü geldiğinde hatırlamak üzere bunları not ettik’ dedi. Bilgin, “Obama Mean Street’i biz de Büyükdere kadar Eminönü’yü ciddiye alıyoruz” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı beklentilerini bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Kriz yılı olan 2009’da bankaların karı yüzde 49.6 oranında artarak 20 milyar 75 milyon liraya ulaştı.  Ancak kredilerdeki artış karlılıktaki kadar hızlı olmadı. Sektörün 2009 yılında açtığı kredilerdeki artış oranı yüzde 6.9’da kaldı. Böylece sektörün dağıttığı kredi tutarı 393 milyar lira oldu.

Kredileri en fazla artan banka grubu katılım bankaları oldu. Faizsiz bankacılık yapan bu bankaların kredi miktarı 17.6 milyardan 23.6 milyara yükselmesi dikkat çekti. Kamu bankalarının verdiği kredi miktarı yüzde 19.3’lük artışla 85 milyardan 101.2 milyara yükseldi. Ancak özel bankalar krizde kredileri kıstı. Kredi miktarı yüzde 0.4 oranında azalarak 192.2 milyardan 191.5 milyara geriledi. Yabancı bankaların dağıttığı kredi miktarı ise yüzde 2.4 oranında artış gösterdi.

Haberin Devamı

Havanızı atın!

Başkan Bilgin, Türk bankacılık sektörünün G-20 ülkeleri içinde sermaye yeterlilik rasyosunda, aktif karlılığında, özkaynak karlılığında birinci olduğunu belirterek, bankalara, ‘dünya bankalarına havanızı atabilirsiniz’ mesajı gönderdi.

Yabancılara mesaj: Not ettik!

Tevfik Bilgin, bankaların krizde mevcut kredileri koruma ve likit kalma tercihinde bulunduklarını söyledi. Ancak bazı bankaların kredileri hızla geri çağırdığını, vadeleri gelmemiş çekleri tahsile kalkıştığını ve teminatları artırma talebinde bulunduğunu vurguladı. Bu davranışların sektörü de etkilediğine dikkat çeken Bilgin, bu bankaların tavır değişikliğinin bu ülkeye olan inançlarını göstermesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
Bu notların ilgili makamlarla da paylaşıldığını ifade eden Bilgin, günü geldiğinde bu notları hatırlayacaklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

2010’da yüzde 15 büyüme!

2010 yılına ilişkin ihtiyatlı bir iyimserlik içinde olduklarını söyleyen Bilgin,  sektöre ilişkin 2010 büyüme tahminini yüzde 15 olarak açıkladı. Bazı banka yöneticilerinin 2010’da yüzde 20-25 büyüyeceğiz, şeklindeki açıklamalara mesafeli olduklarını belirten Bilgin, bu tür demeçlerin biraz da reklam amaçlı olduğunu vurguladı.

Faiz riskine dikkat!

Bilgin, 2010 yılında bankaları takipteki krediler ve kredi riskine karşı özellikle uyardı. Yine faizlerde hızlı yükseliş sürecinin hızlı bir şekilde gelebileceğine dikkat çekerek, yine bankalara ‘faiz riskine dikkat’ mesajı gönderdi. Bilgin, bu yıl faizlerdeki hızlı düşüş nedeniyle ‘kar’ yazan bankaların; faizlerdeki hızlı yükseliş durumunda ‘zarar’ yazacaklarını anımsattı.

Haberin Devamı

Eminönü Street!

Tevfik Bilgin, Obama’nın Wall Street kadar Mean Street’i yani halkın sesini de ciddiye aldığını belirterek, “Biz de bankaların sıralandığı Büyükdere kadar Eminönü’nü de ciddiye alıyoruz” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!