KRAVAT VE BIYIK TAKAN DÖRT ÜNLÜ KADIN SORUYOR:

Güncelleme Tarihi:

KRAVAT VE BIYIK TAKAN DÖRT ÜNLÜ KADIN SORUYOR:
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2007 00:00

KA-DER üyeleri daha çok kadının TBMM'ye girebilmesi için kampanya düzenleyip bıyık taktı.

Haberin Devamı

KRAVAT VE BIYIK TAKAN DÖRT ÜNLÜ KADININ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN...

"Kadınların seçimle ve atamayla gelinen tüm karar verme mekanizmalarında ve politikada bir an önce etkili ve giderek eşit temsilini sağlamak" amacıyla 1997 yılından bu yana başarılı çalışmalar yapan KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), seçimler öncesi yepyeni bir kampanyaya imza atıyor.

KRAVAT VE BIYIK TAKAN DÖRT ÜNLÜ KADIN SORUYOR:
FotoÄŸraf : Ä°smail AktaÅŸ


"Meclise girmek için erkek olmak şart mı?" diyen dört ünlü kadın, yani işkadını ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümit Boyner, yayıncı, yazar ve artık oyuncu Meral Okay, oyuncular Meltem Cumbul ve Lale Mansur, bundan böyle caddelerde "kravatlı" ve "bıyıklı" pozlarıyla seçmenlere gülümseyecek ve şöyle diyecek:

Haberin Devamı

* Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor.
* Ancak kadınların, 1935 yılından bugüne TBMM'de temsil oranı ortalama yüzde 2.2.
* Türkiye, parlamentoda kadın temsilinde 167 ülke arasında 163. sırada.
* Kadınların eksik temsil edildiği meclisler demokratik çözümler üretemiyor.
Demokrasi için; gerçek ve eşit temsil için siyasette kadınları destekleyin.

/images/100/0x0/55eac639f018fbb8f895dd02


Haydi kadınları seçelim.

"Siyasi parti liderleri, 8 Mart'dan bu yana art arda bu seçimlerde aday listelerinde daha fazla kadına yer vereceklerini açıkladı. KA-DER tüm siyasi partileri bu sözü hayata geçirmeye çağırıyor ve daha çok kadının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girebilmesi için kolları sıvıyor" diyen KA-DER'in kampanyasıyla, kadınlar seçim kampanyasını siyasi partilerden önce açıklamış olacak.

KA-DER 'BU ARTIK DEĞİŞSİN' DİYOR

72 YILDA TBMM'YE 8294 ERKEK SADECE 186 KADIN GÄ°RDÄ°

/images/100/0x0/55eac639f018fbb8f895dd04

Haberin Devamı

Özellikle erkek politikacıların her fırsatta övündüğü bir gerçek,  Türk kadınının seçme seçilme hakkını Avrupalı hemcinslerinden daha önce almış ve bir dönem meclisteki kadın sayısıyla çoğu Avrupa ülkesini geçmiş olması...
Evet 1935'te TBMM'deki kadın milletvekili oranı yüzde 4,6'ydı.

Ama bu artık övünülecek bir şey olmaktan çoktan çıktı; çünkü her şey o yılda dondu kaldı. Donmakla kalmadı, geri gitti.

1950'de çok partili düzene geçilmesiyle birlikte meclisteki kadın sayısı hızla düşmeye başladı. Kadınlara bu hakkı tanımış olan CHP dahil olmak üzere, partiler siyaset yapmak isteyen kadınlara "madem eşitlik var, erkeklerle mücadele edin o zaman" dediler.

Oysa gerçekler öyle değildi; kadınları aday göstermeyen, karar mekanizmalarına getirmeyen, seçilebilecekleri sıralara koymayan partiler, onları siyasetten iyice uzaklaştırdı.

/images/100/0x0/55eac639f018fbb8f895dd06


Dünya parlamentolarında kadınların sayısı hızla yükselirken, Türkiye'de yüzde 4.4'le, 167 ülke arasında 163. sırada kaldı.

72 yılda TBMM'ye 8294 erkeğe karşılık, sadece 186 kadın girebildi.

Haberin Devamı

VÄ°TRÄ°N SÃœSÃœNE SON

Bu yıl 10. yılını kutlayan ve kadınların siyasette artık "vitrin süsü" olmak istemediğini belirten KA-DER, işte bu yüzden, tüm partilerden önce seçim yılını açtı bugün.

KA-DER'in kurucu başkanı Şirin Tekeli, derneğin on yıldır yürüttüğü eğitim çalışmalarında, siyasetin inceliklerini kendilerinin de öğrendiğini söyledi. Siyasi mesaj iki dakikada nasıl verilir, konuşma yaparken sallantılı küpe takılır mı, basın toplantısında ne anlatılır gibi inceliklerdi bunlar.

Hedefleri olan ilk etapta yüzde 10 kadın oranının gerçekçi olmadığını hemen gördüklerini ama 1999 yılında elde edilen yüzde 4.2'lik oranın da önemli bir ilk adım olduÄŸunu belirtti Tekeli. Çünkü bir önceki seçimde bu oran yüzde 2'ydi sadece. O yıl meclisteki kadın sayısı 12'den 23'e çıkmış, ikiye katlanmıştı.Â
1935'teki öncü sayıyı yakalamıştı en azından!

Haberin Devamı

ARTIK MAÇOLAR MECLİSİ OLMASIN

Tekeli, 2002 seçim listelerinin açıklanmasından sonra Hürriyet gazetesinin attığı "Maçolar meclisi" başlığının da KA-DER'in çalışmalarının bir sonucu, başarısı olduğunu söyledi. Siyaset bilimciler de bu konuya eğilmeye bundan sonra başlamıştı.

Kadınların büyük çoğunluğunun artık mecliste daha çok kadın milletvekili görmek istediğini söyleyen Tekeli, konuşmasını "Bütün siyasi partilere soruyorum, kadınların önünü tıkamaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Bu seçim yılında yüzde 10 başarısını yakalamalıyız" diyerek bitirdi.

KA-DER'in "Meclise girmek için erkek olmak şart mı?" başlıklı kampanyası, kadınların aday listelerinde ilk sıralarda yer alması için başlatıldı. İlk üç sırada en azından bir kadın ismi olması için...

Mecliste kadının eksik temsilinin sadece kendilerinin değil, herkesin farkettiği bir gerçek olduğunu belirtiyor KA-DER. "Bu konuda bir sosyal proje hazırladık deyince, tüm kapılar açıldı, çok destek gördük. Çünkü bu utanç tablosunu herkes görüyordu" diyorlar.

AdrenA reklam ajansının gönüllü olarak hazırladığı kampanyanın ilk ayağında fotoğraflarını gördüğünüz dört ünlü kadın olacak. Onlar, bir ay boyunca, otobüs duraklarında, bilbordlarda, deniz otobüslerinde, mağazalarda bıyıkları ve kravatlarıyla halkın karşısına çıkacak ve şunu söyleyecekler:

"Farkında mısınız, 72 yıldır mecliste kadın oranı yüzde 4'ü geçemedi. Bunu değiştirmek için destek verin."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!