Kral hocanın kral öğrencisi

Güncelleme Tarihi:

Kral hocanın kral öğrencisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyespor'un 21 yaşındaki forveti Erkan Ergün 17 golle şu anda Türkiye liglerini gol kralı. Takımın başarısında ve Erkan'ın gollerinde, birinci, ikinci ve üçüncü ligde gol kralı olmuş Teknik Direktör Ali Osman Renklibay'ın payı büyük.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor, ikinci lig birinci gruptaki performansı ile dikkat çekiyor. Grubunda 24 puanla ikinci durumda ve 29 golle ikinci ligin en çok gol atan üçüncü takımı. Bu gollerin 17 tanesini 21 yaşındaki Erkan Ergün attı. Erkan birinci, ikinci ve üçüncü liglerin en çok gol atan futbolcusu.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un başarısında ve Erkan'ın gollerinde, Teknik Dirketör Ali Osman Renklibay'ın payı büyük. O da eski bir gol kralı. Üstelik birinci, ikinci ve üçüncü ligde gol kralı olan tek oyuncu. 1970'de Ceyhanspor formasıyla üçüncü lig, 1974 ve 1976'da Ankaragücü'nde oynarken birinci lig, 1977'de yine Ankaragücü'yle ikinci ligde gol kralı oldu.

Futbol ateşi sönmedi

Renklibay, 17 senelik futbol hayatını 1980'de noktaladıktan sonra, bir inşaat mühendisi olarak DSİ'de kontrol mühendisliği ve müdürlük yaptı. Bir yandan da içindeki futbol ateşini, antrenörlük kurslarını giderek söndürmeye çalıştı.

Teknik Direktörlük kariyeri de başarılarla dolu. 1993'te Ankargücü'nün yeniden yapılanmasını üstlendi. Galatasaray'ın ünlü futbolcusu Hasan Şaş'ı o dönemde üçüncü ligden bulup Ankaragücü'ne kazandırdı. Bugün Gaziantep'te oynayan Ramazan ve Yozgat'ta oynayan Gökmen de Ali Osman Hoca'nın parlattığı yetenekler. Renkilbay 1994'e ikinci ligde Adanaspor'la başladı. 13 maç yenilmeyen ve play-off'u garantileyen bir ekip yarattıktan sonra yönetimle arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle ayrıldı. İkinci yarı 11 puanla aldığı Vanspor'un, mucize denebilecek bir başarı ile ligde kalmasını sağladı. Şu anda Siirt'te oynayan Beşiktaş'lı Erkan, Rize'nin başarılı ismi Turan da bu dönemde Renklibay'ın Türk futboluna kazandırdığı isimler.

Renkilbay, bir futbol emekçisi olarak en çok kulüp yöneticilerinin vasıfsızlığından yakınıyor. Bu nedenle Vanspor'dan sonra uzun süre yönetim anlayışı uygun bir kulüpten gelecek teklifi beklemiş.

Sezon başında anlaştığı Belediyespor'un tesislerini ve yönetim anlayışını mükemmel olarak niteliyor Renklibay. Tek sorun ekonomik sıkıntılar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın futbolcuların paralarının zamanında ödenmesini sağlayacağına inanıyor.

Buna rağmen, oyuncularının çalışma azimlerinden memnun. Bu azimle, toplamı 250 milyar eden bir ekiple, bir futbolcusu 500 milyar eden Konyaspor, Sakaryaspor gibi rakiplerin arasından play-off'a kalabileceklerini söylüyor. Azimli ve genç kadrodan Erkan dahil, en azından dört beş yıldız oyuncu çıkacağını ve daha büyük kulüplere transfer olacağını söylüyor. Tek istediği bu transferlerden gelen paraların kurumsallaşmaya harcanması.

Geleceğin yıldız futbolcu adayı Erkan Ergün ise şimdilik bir futbol gurbetçisi. Amatör ligde oynayan Bafraspor'dan Büyükşehir Belediyespor'a geçen sezon ikinci yarıda gelmiş. Ailesi Bafra'da. O tesislerde yatıp kalkıyor. Geçen yıl hep son dakikalarda oyuna girdiği için hiç gol atamamış. Bu sezon ilk 11'de şans bulmasıyla yeteneklerini göstermeye başlamış. Bu kadar çok gol atmasını orta sahanın güçlü olmasına bağlıyor. ‘‘Bizi çok iyi besliyorlar. Artık beni anlamaya başladılar, istediğim yerlere atıyorlar topları.’’ diyor. Erkan'da hocası gibi İnşaat Mühendisi olabilir. Ancak İstanbul'a gelince Eskişehir'deki kaydını dondurmak zorunda kalmış. Lig başlarken 10 gol atmayı hedeflediğini, şimdiyse 20 golü geçmek istediğini söylüyor.

Sözleşmesi bitiyor

Bu sezon sonunda Belediyespor'la sözleşmesi bitiyor. En büyük hedefi çocukluğundan beri tuttuğu Galatasaray'da forma giymek. Ümit Mili Takım'da da oynamak istiyor. Ama bunları söylerken sesinde bir heyecan belirtisi yok. Önündeki yolun ne kadar zorlu olduğunu biliyor ve hayal kurmuyor. Nitekim, kendisi ile konuştuktan sonra antrenmanda sakatlandı. Pazar günü karşılacakları grup lideri Kombassan Konyaspor karşısında oynayıp oynamayacağı belli değil. ‘‘Çok da önemli maçtı’’ diyerek üzüntüsünü belirtiyor.

Bu arada Ali Osman Hoca rakiplerinin ekonomik yönden güçlü olmalarının yanısıra büyük taraftar desteğine sahip olduğunu söylüyordu. Futbolsever okuyucularımız pazar günü saat 14:00'te Bayrampaşa Stadı'na giderek Belediyespor'a hoş bir süpriz yapabilir.

Başkan çıkaran takım

Büyükşehir Beldiyespor'un kökleri 1941'de kurulan İETT Spor'a kadar uzanıyor. İETT Spor ilk kez 1971-72 sezonunda İstanbul Şampiyonu oluyor. 1974-79 arası eski belediye başkanlarından Recep Tayyip Erdoğan da İETT Spor'da forma giyiyor. 1990'da Nurettin Sözen'in kararı ile İSKİ Spor ve İtfaiyespor ile birleşerek İstanbul Büyükşehir Belediyespor adını alıyor. 1992'de üçüncü 1993'te ikinci lige çıkıyor. Büyükşehir Belediyespor son iki sezon play-off'ta final ve yarı finale kadar yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!