KPSS sorularını 4 gün önce almışlar

Güncelleme Tarihi:

KPSS sorularını 4 gün önce almışlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 02:19

KPSS soruşturma dosyasına giren bilirkişi raporlarında, 3 ayrı dosya adı altında; Eğitim Bilimleri, Genel Yetenek, Genel Kültür başlıkları altında toplanan 2010 KPSS’si tüm sorularının 4 gün önceden şüphelilerin bilgisayarlarına kaydedildiği belirtildi ve “Söz konusu adayların başarılarındaki farklılaşmaların sınav sorularını cevaplamalarında, kendi yeteneklerinden başka dış faktörlerin etkili olduğu kanaatine varılmıştır” denildi. Bilirkişiler, bazı soru kitapçıkları üzerinden hiçbir işlem yapılmadan adayların doğru cevabı işaretlediğini tespit ettiler.

Haberin Devamı

KURTARILAN DOSYADAKİ SORULAR

Savcılık, soruşturmada ele geçirilen 2 harddiski, 2010 KPSS Eğitim Bilimleri testi ile ilgili bilgi bulunup bulunmadığı ve e-posta yoluyla gönderilip gönderilmediğinin tespiti amacıyla bilirkişilere vermişti. Bilirkişi raporunda, incelenen dosyalar içerisinde
diskte silinmiş olarak bulunan “eğitim son.pdf” dosyasının kurtarıldığı belirtilerek, “Bu belgenin içinde 10-11 Temmuz 2010 tarihilerinde yapılan KPSS’ye ait Eğitim Bilimleri test sorularının bulunduğu tespit edilmiştir. Aynı dosya ile ilgili diğer veriler kontrol edildiğinde ise dosyanın birden çok kez aynı bilgisayar üzerinde açılmış olduğuna dair verilerin mevcut olduğu görülmüştür” denildi. Raporda, “eğitim son.pdf” adlı dosyanın 5 Temmuz 2010’da oluşturulduğunun tespit edildiği belirtilerek şöyle denildi: “İlgili dosyanın disk üzerinde oluşturma tarihi 2010 yılındaki KPSS’den 4 gün önceki döneme denk gelmektedir. İncelenen disklerde bulunan ve 2010 KPSS sınavının Eğitim Bilimleri sorularının sınavdan 4 gün önce, diskin bulunduğu bilgisayara aktarılması hadisesinin bir benzerinin 2010 KPSS’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür (Türkçe Matematik ve Sosyal) kısımları için de geçerli olduğu ortaya çıkmıştır. ‘Sos. Pdf’ ve ‘LYS1 (TM). pdf’ dosyalarının 7 Temmuz 2010 10:09 itibari ile disk üzerinde yer aldığı, 10 Temmuz 2010 tarihinde esas sınavın yapıldığı tarih olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu da sonuçta iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavının yanı sıra incelenen disk sahibi olan kişinin, iptal edilmeyen Genel Kültür ve Genel Yetenek sınav soru ve cevaplarına da önceden sahip olduğunu göstermektedir.

Haberin Devamı

CEVAPLAR KOYULAŞTIRILDI

Her 2 diskte bulunan ‘eğitim son. pdf’ adlı dosya, ÖSYM sitesinde indirilen KPSS-2010 Eğitim Bilimleri soruları ile bire bir aynı içerik taşımaktadır. Bu dosyalarda da 60 soruluk Türkçe ve Matematik kısımlarını içeren soruların tamamına 2010 KPSS Sınavı Genel Yetenek soruları ile aynı olup cevapları koyulaştırmak suretiyle işaretlenerek veya izah edilerek konulmuş, SOS.pdf dosyasında bulunan 48 adet sorunun da 2010 KPSS Genel Kültür sınav soruları ile aynı olup cevapları işaretlenerek konulmuştur. ‘Eğitim son.pdf’ dosyasının oluşturulma tarihi olarak 5 Temmuz 2010, LYS1 TM.pdf dosyasının oluşturulma tarihi 28 Haziran 2010 ve diğer SOS.pdf dosyasının oluşturulma tarihi 29 Haziran 2010 olarak görülmektedir. Sistem üzerinde farklı tarihle yedeklendiği veya oluşturulduğu düşünülen dosyalar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

BAŞKA FAKTÖRLER ETKİLİ OLDU

10 Temmuz 2010’da yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerindeki yüksek düzeyde başarıların istatiksel olarak tesadüfi olmayacağına yönelik kuvvetli bir kanaat oluşmuştur. Söz konusu adayların başarılarındaki farklılaşmaların sınav sorularını cevaplamalarında, kendi yeteneklerinden başka dış faktörlerin etkili olduğu kanaatine varılmıştır.”

KPSS sorularını 4 gün önce almışlar

1 numaralı şüpheli

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, 2010’da yapılan KPSS’de soruların çalınması ve usulsüz olarak dağıtılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada 1 numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen gösterildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, yaptığı analiz çalışmasının ardından KPSS’deki örgüt şemasını çıkarttı. Şüphelilere, “Fethullah Gülen liderliğinde suç işlemek amacıyla kurulan suç örgütüne üye olduğunuz, örgüt yöneticilerinden aldığınız talimatlar doğrultusunda soruları sınavdan önce ele geçirerek örgüt üyelerine açıkladığınız, bu şekilde örgüt üyelerinizin bir kısmının özellikle iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür puanları üzerinden kamu kurumlarına sızmalarını sağladığınız değerlendirilmektedir” iddialarıyla ilgili sorular yöneltildi.

Haberin Devamı

80 KİŞİNİN İSMİ VAR

Savcılığın talimatıyla şüphelilerin geriye dönük telefon kayıtlarını çıkaran KOM polisi; görüşme trafikleri, akrabalık bağları, sınav öncesi ve sonrasındaki temasları analiz etti. Buna göre örgütlü bir yapı tespit ettiği öne sürülen KOM Daire, örgütün şemasını da çıkardı. Bu şemada Fethullah Gülen 1’inci sıraya konulurken, altında ise haklarında gözaltı kararı çıkartılan ancak yurtdışına kaçtıkları iddia edilen Samanyolu Koleji Genel Müdürü C.K. ile Turgut Özal Üniversitesi Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri H.S ve görevli B.K. konuldu. Şemada Cemaat ile bağlantılı veya Cemaat’ten talimat aldığı iddia edilen 80 kişinin isminin olduğu öğrenildi. Hazırlanan raporda, KPSS’de soruların Gülen’in talimatıyla çalınarak dağıtıldığı, yine Gülen’in Cemaat’in eğitim imamlarına, soruları kimlere nasıl dağıtılacağı, kimlerin sınav sonrasında hangi kurumlara girmesi gerektiğinin talimatını verdiği ileri sürüldü.
Önceki gün gözaltına alınan 63 şüphelinin Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Şube’deki sorgusu ise devam ediyor. - Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!