KPSS sonuçları ve tercih işlemleri için ÖSYM'den yeni gelişme!

Güncelleme Tarihi:

KPSS sonuçları ve tercih işlemleri için ÖSYMden yeni gelişme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 09:54

KPSS sonuçları için beklenen açıklama için yeni gelişmeler meydana geldi. KPSS tercih kılavuzu için tarih veren ÖSYM'nin, kılavuzun yayınlanacağı tarihten önce sonuçları açıklaması bekleniyor. Normal şartlar altında kılavuzun yayımlandığı tarihten 10 gün kadar öncesinde sonuç açıklama işlemini tamamlayan ÖSYM'nin, KPSS ortaöğretim sonuçlarını açıklayacağı aralık tahmin edildi. İşte KPSS sonuçlarının açıklanmasının beklendiği o tarih ve KPSS tercih kılavuzu detayı

Haberin Devamı

KPSS ortaöğretim sonuçları için heyecanlı bekleyiş sürerken ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinde yayınlanan tercih kılavuzu açıklaması heyecanlandırdı. KPSS’nin tüm aşamalarına dair bilgilendirmelerin bulunduğu tercih kılavuzuyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Peki, KPSS sonuçları açıklandı mı? Ne zaman açıklanır? İşte, sonuçlarla ilgili son durum ve KPSS tercih süreciyle ilgili genel bilgiler!

Son günlerde pek çok sınavın art arda açıklanması KPSS sonuçlarını tekrar gündeme getirdi. 20 Kasım'da rekor bir aday sayısıyla gerçekleşen sınavın üzerinden 2,5 hafta geçmesi nedeniyle sık sık ÖSYM'nin resmi sitesi ziyaret eden memur adayları için henüz sevindiren bir açıklama gelmedi. En az KPSS sonuçları kadar merak edilen bir diğer konu da tercih süreciyle ilgili oldu. Açılan kadrolara yerleştirilebilmek için bu süreci en doğru şekilde değerlendirmeleri gerektiğinin bilincinde olan adaylar, “KPSS tercih süreciyle ilgili detayları da yakından takip ediyor. Peki, tercih süreci ne zaman başlayacak? 

Haberin Devamı

SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Normal şartlar altında tüm sonuçların açıklanmasıyla birlikte yayımlanan KPSS tercih kılavuzu için ÖSYM'den tarih açıklaması geldi. 21 Aralık tarihinde KPSS tercih kılavuzunu yayına alacak olan ÖSYM, açıklanmayan KPSS ortaöğretim sınav sonuçlarını ise bu tarihten önce duyuracak. Sonuç açıklamasının ardından itiraz süreçleri vs. gibi konular da dikkate alınırsa, sonuçların en geç 12 Aralık Pazartesi günü açıklanması beklenmektedir. Fakat bu yıl başvuru sayısının geçtiğimiz yıllara göre iki kat daha fazla olması nedeniyle sonuçların biraz geç açıklanması beklenebilir..

KPSS TERCİHLERİYLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

En az KPSS sonuçları kadar merak edilen bir diğer konu da tercih süreciyle ilgili oldu. Açılan kadrolara yerleştirilebilmek için bu süreci en doğru şekilde değerlendirmeleri gerektiğinin bilincinde olan adaylar, “KPSS tercih süreciyle ilgili detayları da yakından takip ediyor. Peki, tercih süreci ne zaman başlayacak? Sonuçlarda olduğu gibi tercihlerde de net bir tarih verilmedi. 2016-KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra kadrolar için ÖSYM tarafından bir “Tercih Kılavuzu” yayınlanacak. KPSS’nin tüm aşamalarına dair bilgilendirmelerin bulunduğu bu kılavuzda kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolar, kadro sayıları ve koşulları yer alacaktır. Adaylar, Tercih Kılavuzunda yer alacak yönteme göre tercihlerini İnternet aracılığıyla yapacaklardır. Tercihlerin hangi tarihler arasında nasıl yapılacağı ÖSYM’nin internet adresinden adaylara duyurulacaktır. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra Merkezimiz tarafından yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır.

Haberin Devamı

2016-KPSS Ortaöğretim Düzeyi Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarına ulaşmak için tıklayın

SONUÇLARA 10 GÜN İÇİNDE SONUÇLARA İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurmalıdır. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak üzere) aynı şekilde yapılmalıdır. Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmaz.

Haberin Devamı

Adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekmektedir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacak ve cevaplanmayacaktır.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Adaylar ilk kez yapılacak yerleştirme işlemlerinde herhangi bir ücret ödemezken, aynı sınav sonucu ile yapacakları tüm yerleştirme işlemlerinde ücret ödeyecek.

Haberin Devamı

Yerleştirme işlemleri puan, tercih ve kadro sayılarına göre yapılacak olan adaylar, yerleştirme işlemiyle ilgili esasları tercih kılavuzundan öğrenebilecek. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması hâlinde de yaşı büyük olana öncelik tanınacak. ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanacak. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacak.

SONUÇ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

KPSS sonuçları için gün sayan memur adayları, soru ve cevapların yayınlanması ardından yaklaşık puanlarını hesaplamanın yollarını araştırmaya başladı. İşte, tahmini puanını öğrenmek isteyen adaylar için KPSS hesaplamanın adımları!

Haberin Devamı

KPSS puanın hesaplanmasında o yıl sınava giren öğrencilerin her bir test için ayrı ayrı aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile testlerden yapılan maximum netler belirleyici olmaktadır. Bu değerler bilinmeden o yıla ait puanların hesaplanması mümkün değildir. Pek çok memur adayının girdiği sınavda 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür olmak üzere toplamda 120 soru soruluyor, 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!