'Kozmik otobüs' Dünya'yı sıyırdı geçti!

Güncelleme Tarihi:

Kozmik otobüs Dünyayı sıyırdı geçti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 25, 2017 13:20

Yaklaşık 3 hafta önce bina boyutlarında bir asteroid Dünya-Ay mesafesinin yarısı kadar uzaklıktan Dünya'yı sıyırıp geçmişti. Bugünün (25 Ocak 2017) ilk saatlerinde ise otobüs büyüklüğünde bir asteroid yaklaşık 260 bin km öteden Dünya'nın yanından geçip gitti. Öyle görünüyor ki bugünlerde gezegenimizin ziyaretçisi çok.

Haberin Devamı

25 Ocak 2017 sabahın ilk saatlerinde 9 metre çapında bir asteroid Dünya'ya kozmik ölçeklerde çok yakın sayılabilecek bir mesafeden yakın bir geçiş yaptı. İlginç ve aynı zamanda korkunç olan şey ise bu asteroidin 20 Ocak 2017'de yani sadece 5 gün önce belirlenmiş olması! 2017 BX (takma adı Rerun) isimli bu asteroit Dünya'nın yanından saatte 26 bin km hızla geçti. 

Â

Kozmik otobüs Dünyayı sıyırdı geçti


Peki bu asteroid Dünya'yı hedef alsaydı ne olurdu? Yüksek hızla atmosfere girecek olan cisim patlama sonucu parçalanıp yok olurdu. Yani 2017 BX isimli asteroid bizi ciddi anlamda tehbit edebilecek boyutlarda bir asteroit değil. 


2013 yılında Rusya'ya düşen meteor (Chelyabinsk) ise 20 metrelik bir çapa sahipti. Meteor atmosfere girince şiddetli bir şekilde patladı ve oluşan şok dalgaları nedeniyle düşüş doğrultusundaki yerleşim yerlerinde bazı hasarlar meydana geldi. Acaba 100 metrelik bir asteroid Dünya atmosferine girseydi ne olurdu? Bu boyutlarda bir asteroid tüm gezegeni etkileyecek derecede zarar vermese de koca bir şehre ciddi anlamda zararlar verebilir.

Haberin Devamı

Â

Kozmik otobüs Dünyayı sıyırdı geçti

 

Dünya zaman zaman çok daha büyük asteroidlerin saldırısına uğradı. Örneğin bundan 66 milyon yıl önce canlılığın yüzde 75'inin yok olmasına (dinozorlar dahil) neden olan asteroit veya kuyruklu yıldızın boyutunun 10 km olduğu düşünülüyor. Bugün Meksika'nın Yucatan yarımadasında yer alan 180 km genişlik ve 20 km derinliğe sahip Chicxulub kraterinin bu asteroidin çarpması sonucu oluştuğu düşünülüyor. 

Kozmik otobüs Dünyayı sıyırdı geçti



Kozmik otobüs Dünyayı sıyırdı geçti

 

Haberin Devamı

Güneş sisteminde bugüne kadar belirlenen büyük çaplı asteroidlerin önümüzdeki yüzlerce yıl boyunca Dünya'ya çarpması beklenmiyor. Ancak birkaç metrelik 2017 BX veya Rusya'ya düşen asteroide benzer boyutlardaki cisimlerin önlem alabilecek kadar önceden belirlenmesi çok zor. Güneş sisteminde bu boyutlarda milyonlarca cisim olabileceğini bilmek ise biraz ürkütücü!

 

Kozmik otobüs Dünyayı sıyırdı geçti

 

Güneş sisteminin gezegenleri Güneş'in ilk oluşum zamanlarındaki gibi bugün dev meteorların bombardımanı altında olmasa da uzay her zaman aktif. Her gün gezegenimiz Dünya'nın atmosferine uzaydan tonlarca madde giriyor. Önemli olan bizim için tehlike oluşturabilecek boyutlarda olanları geç kalmadan belirleyip yok edebilecek teknolojiye sahip olmak.

Haberin Devamı


@astronomTurk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!