Köylerimiz akıllanıyor

Güncelleme Tarihi:

Köylerimiz akıllanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 02:17

TARIM ekonomisini teknolojinin yardımıyla kalkındıracak yeni nesil kırsal yaşam modeli olan akıllı köy projesi, Yaşar Üniversitesi Mimarlık öğrencilerinin tasarımlarıyla hayat buluyor.

Haberin Devamı

Teknoloji kullanılarak tarımsal kalkınmanın sağlanacağı köyde, droneler ile toprak yüzeyinin ölçümü yapılacak. Sensörler aracığıyla da akıllı telefonlara aktarılan verilerle tarlaları takip etmek mümkün olacak. Tarımsal üretim, tarımsal sulamada yüzde 20 ve hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarruf sağlanacak akıllı köyü ziyaret edecek çiftçilere de eğitimler verilecek. Akıllı köy projesi Yaşar Üniversitesi, Vodafone, Tarım Bilincini Geliştirme Derneği (TABİDER) ve Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. (TABİT) işbirliğinde Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde hayata geçecek.

Pilot uygulama Kasaplar’da

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman, “3’üncü sınıf mimarlık bölümü öğrencileriyle yaklaşık 37 bin 350 metrekare proje alanına sahip Kasaplar Köyü’nde TABİDER’in Akıllı Köy Projesi’nde çalıştık. Öğrencilerimiz dönem boyunca mimari proje olarak, çiftçiyi internetle tanıştıran girişimci Tülin Akın ve ekibinin de isteği doğrultusunda iki fazdan oluşan projeler tasarladı. İlk fazda Çiftçi merkezi, dijital medya merkezi, gençlik merkezi ve çocuk kampı ikinci fazda ise çiftçi verimlilik merkezi, konuk evi, belediye sosyal tesisleri yer alıyor. Bunun dışında açık alan tasarımlarını da öğrencilerimiz gerçekleştirdi. Öğrencilerin proje sunumlarına TABİDER ve TABİT üyeleri de katılarak hangi projelerin seçileceğine karar verdi. Yapılan işbirliği sonucunda seçilen projeler akıllı köyde hayat bulacak” dedi.

Haberin Devamı

Tarım alanlarının verimli kullanılması için başlatılan proje, tarımsal faaliyetlerde kullanılan cihazlar akıllı hale getirilecek. Çiftçi, günlük süt üretim miktarından tavuk yumurtalarının ağırlığına, hava durumundan araçların yakıt seviyelerine kadar tüm verileri akıllı telefonlarından kontrol edilebilecek. Pilot bölge olan Kasaplar Köyü’nde tarım maliyetlerinde ve tarımsal sulamada yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarruf sağlanacak. Hayvancılıkta yüzde 30 artış yaşanacak. 2’nci yılından itibaren hane başına 40 bin liralık gelir artışının yaşanması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!