KÖYDES'ten Sivas'a 87 milyon lira

Güncelleme Tarihi:

KÖYDESten Sivasa 87 milyon lira
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2017 17:57

KÖYDES'ten Sivas'a 87 milyon lira

Haberin Devamı

Hüsne AKKAYA/SİVAS, (DHA)- SİVAS Valisi Davut Gül, Köydes'in bu yıl kente 87 milyon TL katkısı olduğunu belirterek, "Geçen yıl bunun 14 milyon lira olduğunu düşünürsek, yaklaşık onun altı katı fazla bir para. Bizim bütün yatırımlarımıza yetecek miktarda" dedi.
Sivas Valisi Davut Gül, 2017 yılı 2'inci Dönem Koordinasyon Kurulu toplantısında 2017 yılı yatırımları hakkında genel bilgiler verdi. Toplantıya Vali Gül'ün yanı sıra Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya ile birlikte diğer kurum yetkilileri, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Gül, kentteki 33 yatırımcı kuruluşun toplamda 6,8 Milyar TL değerinde devam eden projesi olduğunu ifade etti. Vali Gül, "Eski parayla 6 Katrilyon 800 trilyon ilimizde devam eden yatırım var. Önceki yıllarda 1,9 milyar TL harcama yapılmış. 2017 yılı sene başı ödeneği 756 Milyon TL. Bildiğiniz üzere sene başı ödeneği genelde az oluyor. İleriki aylarda yapılacak işe göre bu ödenekler artarak devam edecektir. Yatırımların ağırlığı ulaştırma, tarım ve eğitim olarak devam ediyor" dedi.
KÖYDES kapsamında bu yıl 87 milyon lira geleceğini kaydeden Vali Gül, "KÖYDES'te geçmiş yıllara göre çok fazla ödenek geldi ve gelecek. Planlanan ve gelen ödeneklerin toplamı 87 milyon lira tutarında. Geçen yıl bunun 14 milyon lira olduğunu düşünürsek, yaklaşık onun altı katı fazla bir para. Bizim bütün yatırımlarımıza yetecek miktarda" ifadelerini kullandı. Kamuoyunda sıkça gündeme gelen bazı konuda bilgi veren Vali Davut Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği konusunda 1 Ocak tarihinden bugüne kadar toplamda 14 bine yakın istihdam sağlandığını ifade etti.
Vali Gül, "İstihdamla ilgili çok güzel rakamlara ulaştık. 1 Ocak tarihinden 31 Mart tarihine kadar Sivas'ta 11 bin 38 kişi yeni işe girdi. Nisan ayının ilk haftasında da 2 bin 800 kişi istihdam edildi. 1 Ocak'tan itibaren bugünkü tarihe kadar 14 bine yakın istihdam sağlanmış oldu. Bu istihdam seferberliğine destek veren kamu, kurum ve kuruluşlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, yatırımcılarımıza, müteşebbislerimize hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. İlave istihdamlarla ilgili çok önemli şanslar var. İşe alınan kişinin bütün vergisini, SSK'sını ve diğer giderlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bu açıdan ilave istihdam yapanlara herhangi bir yük gelmiyor" dedi.

HAVALİMANINA İKİNCİ PİST YAPILACAK
Havalimanına yapılacak yeni pist ile ilgili konuşan Vali Davut Gül, "Havaalanımız ve havaalanımızın pisti çok yeni yapıldı. Fakat pistin yenilenmeye ihtiyacı var. Bunun iki yolu var. Birincisi havaalanını trafiğe kapatıp, aynı pist onarılacak. İkincisi de havaalanı trafiğini kapatmadan yanına ikinci bir pistin yapılması gerekiyordu. Gerek Başbakanımız Binali Yıldırım, gerekse Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ahmet Arslan ilimize geldiğinde Sivas havalimanının trafiğe kapatılmaması için kendilerine konuyu arz ettik. Başbakanımıza ve Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Sivas havalimanı trafiğe kapanmadan ikinci pistimiz yapılacak. Bu bir anlamda yaklaşık olarak ikinci bir havalimanı maliyetine denk geliyor" ifadelerini kullandı.
Devam eden yatırımlar hakkında da bilgiler veren Vali Gül şunları kaydetti:
"Çermik kaplıcasının ve Yıldız Dağı Turizm Merkezi'nin Havalimanı bağlantısı konusunu da bakanımıza arz etmiştik. Bakanımız bu projelerle ilgili bize müjdeler verdi. Bununla birlikte Kızılırmak Projesi DSİ tarafından hayata geçirilecek. Bu konuyla ilgili süreç devam ediyor.
Diğer taraftan Sivas - İmranlı hızlı tren projesinin ihalesi yapıldı. Süreç devam ediyor. Tünellerimiz var. Karayolları Genel Müdürümüz ve 16. Bölge Müdürümüze bu konudaki duyarlılıklarından ötürü teşekkür ediyorum. Geminbeli ve Yağdonduran tünellerinde çalışmalar devam ediyor. Kızıldağ Tünelinin ihalesi yapıldı. Çamlıbel tüneli projesi bu yıl içerisinde ihalesi yapılacak. Sağlık tesisleriyle ilgili ilimizde çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Şuanda ki Numune Hastanesinin yatak kapasitesi 600. Buna ilaveten bu yıl yatırım programında olan bir 250 yataklı hastanemiz var. Bir de 195 yataklı başka bir hastanemiz var. Bu şu anlama geliyor. 600 yataklı hastanemizin yanına 445 yataklı bu sene 2 yeni hastaneye daha başlamış olacağız. Tabi yatak kapasiteleri sayı olarak az görünse bile eski hastaneyi fiziki şartlarıyla kıyasladığımızda onların en az 3 katı kapalı alana sahip. Çünkü eski hastanelerimiz 3-5 kişilik hatta koğuş sistemindeki odalarımız şimdiki hastanelerimizde tek kişilik veya iki kişilik odalara dönüştü. Aynı zamanda Cumhuriyet Üniversitesi Hastanemizin birisi 230 yataklı devam eden Kadın Doğum Hastanesi var. Onun yanında da 230 yataklı Onkoloji Hastanesi olacak. Yani 460 yatak kapasiteli hastane de Cumhuriyet Üniversitesi yatırım yapacak. Bunların toplamında 900'ün üzerinde ilave yatak kapasitesine ulaşmış olacağız. Merkezin yanı sıra ilçelerimizde de sağlık alanında yatırımlarımız devam ediyor"

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!