Kosovalılar, bağcılık ve şarap üretimini öğrenmek için Çal'a geldi

Güncelleme Tarihi:

Kosovalılar, bağcılık ve şarap üretimini öğrenmek için Çala geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2018 16:11

Kosovalılar, bağcılık ve şarap üretimini öğrenmek için Çal'a geldi

Haberin Devamı

DENİZLİ'nin Çal ilçesine bağcılık ve şarap üretimi hakkında bilgi almak için Kosova'daki Priştine Üniversitesi'nden gelen heyet, Çallı işadamlarına çağrıda bulunarak, "Kosova'ya yatırım yapın, bize bağcılık ve şarap üretimini öğretin" dedi.

Priştine Üniversitesi Fizyoloji Bölümü Dekanı Prof. Dr. Lindita Rugova ve beraberindeki heyet, ilk olarak Çal Belediye Başkanı MHP'li Fethi Akcan'ı ziyaret etti. Akcan, ziyarette Kosova ile Türkiye arasında kardeşlik bağı olduğunu söyleyerek, "İş dostluk ve kültürel işbirliği daha da artmalıdır. Çallı işadamlarının Kosova'ya bağcılık ve şarapçılık konusunda yatırım yapmaları isteniyor. Romanya, Ukrayna, Özbekistan, Gürcistan, Rusya gibi ülkelerde çok sayıda Çallı fırın ve gıda satışı ve üretimi yapan iş yerleri açtılar. Yatırım düşüncesi olan işadamlarımızı Kosova'ya yönlendireceğiz. Kosova'yı ihracatta üst olarak kullanabiliriz" dedi.

Prof. Dr. Rugova ise, Türk öğrencileri eğitim için Priştine Üniversitesi'ne beklediklerini belirterek, Kosova'da toprak ve su sıkıntısı olmadığını, yatırım için oldukça ideal bir ülke olduğunu dile getirerek, "Çal, şarapçılık ve tarım sektöründe oldukça gelişmiş. Tarıma ve şarap sektörüne yatırım için Kosova uygun bir yer. Kosova Eximbank'ta yatırımcılar için 700 milyon Euro para bankada duruyor. Yatırımcılar için kredi de hazır" diye konuştu.

Kosova heyeti, Çal bağlarında üretilen üzümlerden elde ettiği şarabı ihraç eden şarap firmasını da ziyaret etti. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atılsın ile İhracat Müdürü Ezgi Atılsın, Çal bölgesi şarapları ve firmayla ilgili heyete bilgi verdi. Ezgi Atılsın, Türkiye'deki şarap üretiminin yüzde 46'sının Çal bölgesinde yapıldığını ifade ederek, "Doğru planlama ve markalaşmayla Çal sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da önemli bir üretim merkezi haline gelecek. İklim, toprak yapımız, sektörde artan tecrübemiz, yakaladığımız kalite bunu gösteriyor" dedi.

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!