Köşk kabul sarayı oluyor

Güncelleme Tarihi:

Köşk kabul sarayı oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 20:10

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yıldız Sarayı içindeki Mabeyn bölümünün Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların yabancı konuklarını karşılayacakları, görüşmelerini yapacakları mekan haline getirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Günay, projeyle ilgili gelişmeleri şöyle anlattı:
Topkapı çok mütevazı “Kısa süre önce Başbakan’la bunu konuştuk. Fransa’ya gittik. Adamlar bizi Versaille Sarayı’na götürdü; bir şehir. Bizim tarihimizde bu tür saraylar olmamış. Osmanlı’nın, ‘saray’ dediği Topkapı dahi o kadar mütevazı ki. Örneğin 1800’lerde Abdülaziz Avrupa’ya gitmiş ‘Bizde saray maray yok’ demişler, gelmişler Dolmabahçe ve Beylerbeyi yapılmış. Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’da daha yeni uluslararası bir heyetin başkanını Conrad Oteli’nde kabul etti. ‘Devletin Cumhurbaşkanı otelde kabul etmez’ dedim. ‘Ee ne yapalım?’ dedi. Bir yer bulalım, dedik. Hakikaten Avrupa’ya gidiyorsunuz el kadar devletler, sizi saraylarda karşılıyor. Bizim sarayımız yok ki. Topkapı’da misafir kabul edilecek bir bölüm yok. Yıldız Büyük Mabeyn’i öyle bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Büyük Mabeyn bize bağlı. Orayı devlet kabul mekanı olarak düşünüyorum. Şimdi onunla ilgili bir proje yaptırıyoruz. Mekan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın ve bizim gibi dışarıyla ilgili bakanların kullanacağı, ona elverişli bir yer olacak. Her zaman kullanacağız diye bir şey yok

Haberin Devamı

Atatürk’ten sonra bir şey yapılmamış

CUMHURİYET döneminde de Ankara’da Atatürk’ten sonra bir şey yapılmamış. Ne yazık ki hiçbir şey yok. Resim Heykel ve Etnografya Müzesi yapılmış. Atatürk’ten sonra gelmişler önüne bina koymuşlar. Üç bina yapılmış Atatürk dönemine ait, simgeseldir. Atatürk’ten sonra Cum-huriyet’in ruhunu öldürmüşler. Kim İsmet Paşa, Celal Bayar... Mustafa Kemal, Dolmabahçe’yi kullanmış. Keşke onun ufku arkadan gelenlerde olsaydı. İsmet Paşa’nın yaptırdığı ikinci bir bina yok. Atatürk’ten kalan İkinci Meclis, Resim Heykel ve Etnografya, Ankara adliye binaları… 1939’dan sonra doğru düzgün yapılan bir şey yok. Opera var sadece.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!