Koruyucu aileye 'ilkokul mezunu olma' şartı

Güncelleme Tarihi:

Koruyucu aileye ilkokul mezunu olma şartı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 11:40

Koruyucu Aile Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle koruyucu ailelere, “en az ilkokul mezunu olma” şartı getirildi.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, il müdürlüklerince yürütülen koruyucu aile hizmetleri artık il müdürlüklerince görevlendirilen sosyal çalışmacılarla yürütülecek.

Koruyucu ailelerde aranan en az “okur-yazar olma şartı”, en az “ilkokul mezunu olma” şeklinde değiştirildi. 25-50 yaş arasındaki kişiler, evli iseler eşleriyle birlikte, koruyucu aile olmak üzere il müdürlüklerine başvurabilecek. Çocuğun velayet sorumluluğunu taşıyan kişiler, aynı çocuğun koruyucu ailesi olamayacak.

Ancak akrabaların ya da belli bir süredir devam eden ana-baba-çocuk ilişkisinin kurulduğu ailelerin koruyucu aile olmak istemesi halinde, yapılacak sosyal inceleme sonucuna göre bu kişilerden yaş ve eğitim koşulu aranmayabilecek. Koruyucu aile adayları ve çocuk arasında, ana-baba-çocuk ilişkisinin kurulması ve birebir ilişki sağlanması esasları çerçevesinde, aday ailenin yaşı değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Koruyucu aile komisyonunca, hazırlanan dosyalar üzerinde yapılacak inceleme sonucunda, “koruyucu aile yanındaki çocukların doğadan yararlanmaları amacıyla kuruluşta kalan çocuklarla kamplara katılmaları sağlanacak olanların belirlenmesi” ve “hizmet sürecinde tereddütte kalınan durumların değerlendirilmesi” konularında oy birliğiyle karar alınacak.

Yönetmeliğin, “Koruyucu ailenin yanına yerleştirilen çocuğun muayene ve tedavisi için uygun sağlık kuruluşlarına sevki, başvurulan il müdürlüğünce yapılır. Gerekli bakımı, tedavisi, ilaç, protez ve benzeri giderler sevk eden il müdürlüğünce karşılanır” hükmü de “Koruyucu ailede bakılan çocukların sağlık harcamaları için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır” şeklinde değiştirildi.

AİLELERE YAPILAN ÖDEME MİKTARI YENİDEN BELİRLENDİ

Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık,talepte bulunan koruyucu ailelere yapılan net ödeme miktarı da yeniden belirlendi.

Buna göre, 0-6 yaş grubu için çocuk başına her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur maaş katsayısının, en yüksek devlet memuru gösterge rakamlarıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde 45'i, 7-12 yaş grubu için yüzde 50'si, 13-18 yaş grubu için yüzde 55'i, 19+ yaş grubu için de yüzde 60'ı hiçbir kesinti yapılmaksızın aylık net ödeme şeklinde verilecek.

Haberin Devamı

Özürlü çocuklar için yapılacak ödemelerde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünce belirlenen özür ve yaş durumuna göre, bu rakamların iki katı olarak uygulanacak.

Koruyucu aile yanında bakılıp okula giden çocuklara, her yıl Eylül ayında okul masraflarının karşılanması amacıyla, yapılan ödemelerin tutarı da arttırıldı.

Buna göre, her yıl eylül ayında okul masraflarının karşılanması için yukarıdaki rakamların 3 katı, şubat ve ağustos aylarında ise yıllık giyim masraflarının karşılanması için 2 katı tutarında ödeme yapılacak.

KURS ÜCRETLERİ KARŞILANACAK

Ayrıca koruyucu aile hizmeti kapsamındaki, okula devam eden ya da öğrenimini sürdürememiş çocuklara, kuruluş bakımındaki çocuklara verilen miktarlar üzerinden harçlık ödenecek. Tam gün öğrenim görüp de yemeklerini evde yeme olanağı bulamayan çocuklara, öğrenim süresince harçlıkları 2 kat artırılarak verilecek.

Haberin Devamı

Okulu ailenin bulunduğu yerden uzak olanlardan okul servisiyle okullarına gitmek zorunda olan çocukların okul servis ücretleri ile özürlü çocukların servis ücretleri, servis bulunmaması halinde de gidiş gelişlerdeki ulaştırma giderleri karşılığı otobüs bilet ücretleri ödenecek.

Koruyucu aileyi ve çocuğu izlemekle görevli sosyal çalışmacının rehberliğinde yapılacak başvurular üzerine, bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav ve kayıt ücretleri karşılanacak. Öğrenim amacıyla başka illere gitmesi gereken çocukların ulaştırma giderleri de ödenecek.

Haberin Devamı

Yönetmelik değişikliği, 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!