Korkuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Korkuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 00:00

Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Gülseren Onanç, ’Türkiye Malezya olur mu?’ toplantısında "Çoğumuzun kafası karışık. Biz kadınlar, büyük bir mücadele ile kazandığımız haklarımızı kaybetme endişesi içindeyiz" dedi.

Korkuyoruz


Prof. Dr. Fatmagül Berktay’ın üniversitede türban yasağının yanlış olduğunu söylemesi üzerine ise Leyla Alaton sinirlenerek, "Gençler ekonomik özgürlüklerini sağladıktan sonra kapanıp kapanmayacaklarına karar versinler" diye konuştu.

KADIN Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) düzenlediği ’Türkiye Malezya olur mu?’ toplantısına, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını savunan Prof. Dr. Fatmagül Berktay ile buna karşı çıkan iş kadını Leyla Alaton’un tartışması damgasını vurdu. Leyla Alaton, toplantıyı terk etti.

KAFAMIZ KARIŞTI

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Onanç, Anayasa çalışmalarının üniversitede türban yasağının kaldırılmasına ilişkin maddeye kilitlenmesini talihsizlik olarak algıladıklarını söyledi. Onanç, şöyle konuştu:

"Mahalle baskısının din merkezinde artacağı ve Türkiye’nin Malezya olabileceği endişesini dile getiren Şerif Mardin’in söyleminden sonra büyük bir çoğunluğumuzun kafası karışık. Bizler, kadınlar, uzun yıllar büyük bir mücadele ile kazandığımız haklarımızı kaybetme endişesi içindeyiz. Yaşamın muhafazakárlaşmasından korkuyoruz.

Toplumsal uzlaşı taleplerini dile getiren Onanç, "Türban sorununun kadınlar üzerinden yürütülmesi, kadınlarımız arasında bir kutuplaştırma oluşturmamalıdır" dedi. Onanç, laiklik ve kadın hakları konusunda daha liberal ve özgürlükçü bir Anayasa yapılmasının takipçisi olacaklarını söyledi.

NET CEVAP VEREMEM

Konuşmacı İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay, "Türkiye Malezya olur mu?" sorusuna bir sosyal bilimci olarak verecek "Net bir yanıtı" olmadığını söyledi. Malezya’nın Türkiye’den ekonomik ve siyasal açıdan pek çok farklılıkları bulunduğunu anlatan Berktay, Malezya’nın 1950’lerde bağımsızlığına kavuştuğunu, Türkiye’nin ise hiçbir zaman sömürgeleşmediğini hatırlattı. Osmanlı’dan gelen güçlü bir devlet geleneği olan Türkiye’nin 84 yıllık laikleşme ve modernlik deneyiminin bulunduğunu söyleyen Berktay, Malezya’dan farklı olarak Türkiye’deki kadın hareketinin varlığının demokrasi ve laikliğin güvencesi olduğunu söyledi. Anayasa tartışmalarında kadınları uyanık olmaya çağıran Berktay, "Muhafazakárlaşma ilk kadınları vuruyor. Anayasa da bize bunun ipuçlarını veriyor" diye konuştu.

TÜRBAN YASAĞI YANLIŞ

Üniversitelerde türbanın yasaklanmasının yanlış olduğunu savunan Berktay, sorunun Anayasa’da çözülmemesi gerektiğini söyledi. Berktay, "Anayasalar çerçeve yasalardır. Bunu YÖK yönetmelikleri getirdi, onlarla gidebilir. Dini konuların Anayasaya girmesi, laik niteliğini aşar" dedi. "Mahalle baskısı olur mu" sorusuna da yanıt veren Berktay, "Tabii ki olur, olmaz mı. Birey yaratamadığınız zaman tabii ki mahalle baskısı olur. Modernleştik, ama modern öncesi cemaat toplumunda dolanmaktayız. Önümüzde önemli bir fırsat var. Mücadele edersek mahalle baskısını aşabiliriz" diye konuştu. Berktay, "Üniversitelerde mahalle baskısı olur mu?" sorusuna da, "Bunlar hepimizin aklına geliyor. Çeşitli düzenlemelerle bunun önü alınabilir" diye yanıt verdi.

Önce para kazansın isterse örtünsün

İŞ kadını Leyla Alaton, Fatmagül Berktay’ın konuşmasında türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını savunmasına sinirlenerek, toplantının sorular kısmında söz aldı ve şöyle konuştu: "Duyduklarımda çelişki mi görüyorum. Hem ataerkil baskıdan dolayı örtünme olayı var, hem de üniversite döneminde genç, aileye bağımlıdır. Hayatıyla ilgili vereceği kararda ne kadar bağımsız olabilir. Gençlerin son kalesi üniversite. Demokrasi bağlamında kendi kararlarını kendileri versinler diyorsunuz. Ben burada bir çelişki görüyorum. Kendi paralarını kazandıktan, ekonomik özgürlüklerini sağladıktan sonra kapanıp kapanmayacaklarına karar versinler. Mesele paradır. Benim evime gelen dadım çok para kazanıyor. Benden açık giyiniyor. Siz akademisyenlerin 8 bin yıl öncesine gitmenize bayılıyorum ama bugün var. Bugün ne olacak? Özgürleşsin neye karar verecekse versin."

Berktay’ın, "Biz bu gençlere oy hakkı veriyoruz. Ayrıca bu kadınların belli bir kısmı sadece örtünerek evden çıkabiliyor" demesi üzerine, Alaton, "Oyu babasından gizli istediği yere atabilir. Mesele paradır. Türkiye’de para getirdikten sonra kız bilmem ne olsa kabul görüyor. Rica ederim" diye konuştu ve toplantı bitmeden salonu terk etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!