Korkutan radyo programları

Güncelleme Tarihi:

Korkutan radyo programları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2005 00:16

Doğaüstü konuların işlendiği programlar, televizyondan sonra radyoda da karşımızda. Radyo Tatlıses’te geçen ağustostan beri yayınlanan Yarasa’nın Günlüğü, sadece korku içerikli ilk radyo programı. Dinleyicilerin yolladığı korku öykülerinin, gerilimli ses efektleri eşliğinde anlatıldığı Yarasa’nın Günlüğü, kısa sürede gençler arasında çok sevildi.

Radyo Mydonose’da da Ayça Palandır, Night Walk isimli programının bir bölümünü korku hikayelerine ayırıyor bir süredir. İngiliz korku öyküleri anlatan Ayça’nın Nightmare Stories’ini ve Zeynep Çeltik’in hayalet, mezarlık, cin hikayeleri seslendirdiği Yarasa’nın Günlüğü’nü, radyolardaki benzer müzik programlarından sıkılanlar mutlaka dinlemeli.

Radyo Tatlıses’te (97.7) yayınlanan Yarasa’nın Günlüğü, cumartesi geceleri için farklı bir program formatı yaratmak isteyen, radyonun genel müdürü Yelda Arslan’ın fikri. Programın içerik sorumlusu Melih Ekener. Cenk Ergin’in hazırladığı efektler eşliğinde, Zeynep Çeltik korku hikayeleri seslendiriyor.

Yelda Arslan ve Genel Müdür Kaya Aydemir, ‘Tüm radyolar cumartesi geceyarısı dans müziği çalarken, biz hayli gerilimli hikayeler anlatmak istedik. Kendi aramızda zaten bu tür hikayeler hep anlatılır ve program da böyle ortaya çıktı’ diyorlar. Radyo Tatlıses’in cumartesi gecesi dinlenme oranlarını da yukarıya çekmiş Yarasa’nın Günlüğü. İstek üzerine, çarşamba geceleri 22.00-23.00 arasında programın tekrarı yayınlanmaya başladı.

Programda, Zeynep Çeltik’in seslendirdiği hikayelerin tümü gelen mektup, e-posta ve fakslardan seçiliyor. Yayına başladıkları ilk aylarda, hep dilden dile dolaşan, çoğumuzun bildiği korku öykülerine yer veren programda, şimdi sadece dinleyicilerin yolladığı gerçek veya kulağa gerçek gibi gelen öyküler anlatılıyor. Programın amacına ulaşması ve korkutması için, gerçeklik payının olmasına çok dikkat ediliyor. Gelen öykülerde yoğunluk hayalet, mezarlık, türbe hikayelerinde. Öykülerin tümü yerli olduğu için, türbe, yatır, cinler, cin çıkarma gibi daha çok bize özgü konular ağırlık kazanıyor. Programın dinleyici kitlesi daha çok gençlerden, özellikle de üniversite öğrencilerinden oluşuyor.

SES EFEKTÇİSİ BİLE KORKUYOR

Hikayeleri dinlemeye başladığınızda, mutlaka sonunu merak ediyor ve bitene dek dinlemeyi sürdürüyorsunuz. İlgiyi canlı tutmada, anlatılan hikayeyle uyumlu, başarılı ses efektlerinin büyük payı var. Banttan yayınlanan programın, efekt ve montaj aşamasına büyük özen gösteriliyor. Programın teknik sorumlusu Cenk Ergin, bir saatlik bir programın sadece efektleri ve montajı için beş saat çalıştıklarını söylüyor. Ekip, Cenk Bey’in, bandı yayına hazırlarken çok korkmasını dolamış diline. Kendisi de bunu kabul ediyor ve ‘Ses efektlerini hazırlarken, belki de dinleyicilerden daha çok korkuyorum’ diyor.

AYÇA’NIN GECE YARISI HİKAYELERİ

Radyo Mydonose’da Night Walk isimli bir program yapan Dj Ayça Palandır, salı ve perşembe geceleri programında 10 dakikalık korku hikayeleri anlatıyor. Ayça, programının bu bölümüne Nightmare Stories (Kabus Hikayeleri) adını vermiş. Hikayelerini geceyarısına 15 dakika kala anlatmaya başlıyor. Seçtiği öyküler, ağırlıklı olarak 1800’ler İngiliz edebiyatından. Korku Öyküleri Antolojisi, Stephen King, Charles Dickens kitapları kaynakları arasında. Nightmare Stories’de de, bol bol ürkütücü ses efektlerine yer veriliyor. Dinleyicileri Ayça’ya da korku hikayeleri yollamaya başlamışlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!