Korgeneral Metin Gürak 'gerçek mermi' iddiasını yalanladı

Güncelleme Tarihi:

Korgeneral Metin Gürak gerçek mermi iddiasını yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2016 17:08

Darbe girişimi soruşturmasında tutuklanan Albay Deniz Ay’ın Mamak’taki darbeye ilişkin tatbikatlarda gerçek mermi kullanıldığına ilişkin iddiası yalanlandı.

Haberin Devamı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 4. Kolordu ve Ankara Garnizon komutanı Korgeneral Metin Gürak, Kurmay Albay Deniz Ay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Korgeneral Gürak, suç duyurusu dilekçesinde, “Kesinlikle gerçek mermi kullanılmamış ve zırhlı araç hareketi söz konusu olmamıştır” dedi.

4. Kolordu Komutanı Korgeneral Gürak’ın Albay Deniz Ay’ın iddiaları ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu dilekçesi aynen şöyle:

“Bugün Hürriyet.com.tr’de yer alan darbe suçundan tutuklu bulunan Albay Deniz Ay’ın ifadesine atfen, Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timinde (KOKTOD) görev aldığını, bu görev ve tatbikatların daha önce usulen yapıldığını bildiren Ay ifadesini şöyle sürdürdü: ‘Bu işin başında (herhalde eğitimi kastediyor) 4’üncü Kor.K.Korgeneral Metin Gürak vardı. Son tatbikatlarda gerçek mühimmat kullandık. Bu dikkatimi çekmişti, çünkü anormal bir şeydi. Ayrıca, tabur komutanlarına sadece sorumluluk alanlarını gösterir haritaların değil, tüm Ankara’nın haritalarının ellerinde olması gerektiği talimatını verdi’ şeklinde ifadelerinin bulunduğu belirtilmektedir.

Haberin Devamı

TÜM PERSONELİ ÇAĞIRMIŞ

Söz konusu Kurmay Albay Deniz Ay 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimi esnasında, mesai bitmesine rağmen Kışlada kalmış, Kurmay Başkan Vekili olarak Kolordu Karargahındaki tüm personelin kışlaya gelmesini sağlamış, yapılan disiplin soruşturmasında darbecilerin emir ve talimatlarını başından itibaren uygulayan şüpheli bir personel olup, Kolordu Karargahından ilk gözaltına alınan bir şahıstır.

ATIŞSIZ YAPILAN EĞİTİM

Yukarıda ifadesinde iddia ettiği hususlarla ilgili olarak; KOKTOD eğitim/tatbikatları, Kolordu Komutanlığınca değil aynı kışlada bulunan 28’inci Mekanize Piyade Tugaylığı Komutanlığına bağlı muharip taburların yıllık rutin eğitim programlarına göre uygulanan ve kesinlikle atışlı olarak yapılmayan bir eğitim/tatbikat türüdür. Bu eğitimin amacı, toplumsal bir olay olması halinde 5442 sayılı İl idaresi Kanunu Kapsamında İl Valisi tarafından askeri birliklerden kuvvet talebinde bulunulması durumunda ilgili kuvvetlerin Polis-Jandarmayı takviye etmesinin esaslarını kapsamaktadır.

Haberin Devamı

ZOR DURUMU HAFİFLETİYOR

28’inci Mekanize Piyade Tugaylığı Komutanlığında her yıl bu eğitimler yıl içerisinde 3 defa olacak şekilde planlanmakta ve atışsız olarak uygulanmaktadır. Bu birliklerde görev yapacakları il/ilçenin haritalarının bulunması normal bir uygulamadır. 2015-2016 Eğitim yılında da bu eğitim yapılmıştır. 22.12.2015 tarihinde Kolordu Komutanlığında yapılan İl Güvenlik Toplantısı’nda başta Ankara Valisi olmak üzere İl Güvenlik Toplantısı’na katılan tüm personelin huzurunda söz konusu KOKTOD birliklerinin nasıl kullanılacağı, hangi birliğin hangi ilçeden sorumlu olduğu vb. hususları takdim edilmiştir. Kurbay Albay Deniz Ay, darbe suçu nedeniyle içinde bulunduğu zor durumu hafifletmek, bilgi kirliliği oluşturmak maksadıyla bu tür beyanatta bulunmaktadır.

Haberin Devamı

İDDİALAR YALANDIR

28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda yıllık eğitim programında 4 ayda bir hafta olarak uygulanan bu eğitimlerin (yani 12 gün) kolordu komutanlığını denetlemek amacıyla tarafımdan bir veya iki defa gidilmiştir. Dolayısıyla tüm bu eğitimlerin başında benim bulunduğum iddiası yalandır. Benim bulunduğum bu eğitim ve tatbikatlarda kesinlikle gerçek mermi kullanılmamış ve zırhlı araç hareketi söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla söz konusu bu şahsın iddiaları ile iftira suçunu işlediği görülmekteir. 4. Kolordu Komutanı olarak 15 Temmuz 2016 günü yaşadığım mağduriyetle ilgili mağdur ifadesini daha önce vermiştim. Bir kez daha mağdur edilmek istendiğimi değelendiriyorum. Ve Kurmay Albay Deniz Ay hakkında iftira suçu nedeniyle şikayetçiyim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!