Koreli Daewoo da yatırıma geliyor

Güncelleme Tarihi:

Koreli Daewoo da yatırıma geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güney Koreli Kia ve Hyundai'den sonra Daewoo firması da Türkiye'de yatırım kararı aldı. Yatırımı, Türkiye distrübütörü BMG Otomotiv ile birlikte yapacak olan Daewoo, fabrika yeri için Adapazarı'nı seçti.

Temeli 1998 sonunda atılacak fabrika için toplam 180 milyon dolarlık yatırım öngörüyor. İlk etapta 40 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak olan fabrika 14 ayda tamamlanacak. İlk yerli Daewoo'lar 2000 yılında piyasaya verilecek. Daewoo'nun üretime başlamasıyla, yerli üretici sayısı da 9'a çıkacak.

Daewoo fabrikası, Toyotosa Fabrikası'nın 10 kilometre uzağında kurulacak. BMG-Daewoo Otomobil Fabrikası, 500 dönümlük bir arazi üzerinde 60 dönümlük kapalı alana yayılacak. Yatırımın ilk ayağında montaj, kalıp ve boya bölümleri var. Daewoo motor yatırımı yapmayacak. Türkiye'de üretilecek ilk model ise Lanos.

Daewoo Türkiye'de otomobilin yanı sıra, endüstriyel motor (jeneratör, su ve deniz motorları) üretimi de yapacak. Bu ürünler de otomobil fabrikasının bulunduğu arazi içinde kurulacak tesiste üretilecek.

İlk yıl için 20 bin adetlik üretim planlayan firma, altı yıl içinde bu üretimi 100 bin adete çıkartmayı hedefliyor. İlk yıl için yüzde 30'luk yerlilik oranı ise yedi yıl içinde yüzde 70'e çıkacak. Yatırım tamamlandığında ise bin 500 kişiye istihdam sağlanacak.

SATIŞTAN ETKİLENDİ

Bu arada, Daewoo'nun Türkiye ayağında önemli bir gelişme yaşandı. Daewoo 1995 yılının ikinci yarısında BMG firması tarafından Türkiye'ye ithalat yoluyla getirilmişti. Ülker Grubu, Ömer Özargun ve Haluk Vardar'ın BMG'si ortaktı. Ancak kısa süre önce Ülker sessiz sedasiz bu ortaklıktan ayrıldı.

Ülker Grubu'nun hisselerini, iki genç girişimci, Ömer Özargun ve Haluk Vardar aldı. BMG, 1995 yılının son iki ayında 330 adet

Daewoo otomobil sattı. Bu rakam 1996 yılının tamamında ise 2 bin 495 adete çıktı. Bu yılın ilk altı ayında ise 2 bin 9 adet Daewoo otomobil satıldı.

BMG Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Özargun, Daewoo'nun satıştaki gelişmelerden etkilenerek, Türkiye'de yatırım yapma kararı aldığını söyledi. Özargun, yatırım için Hazine Müşteşarlığı'na ön başvurunun yapıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!