Kör olabilirler!

Güncelleme Tarihi:

Kör olabilirler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2014 10:48

Malatya, özel bir hastanede katarakt ameliyatı olduktan sonra 'kör' olma riski yaşayan 6 hastayı konuşuyor. Hastane yönetiminden yapılan açıklamada ise operasyonu yapan doktorun Malatya'nın en sevilen doktorlarından biri olduğu, binlerce ameliyat yaptığı ve ilk kez böyle bir şey yaşandığu söylendi. Olayın hastane enfeksiyonu nedeniyle olduğu düşünülürken, hekimin bir kusuru olmadığı konusunda hastaneden açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Malatya Özel Gözde hastanesinde ameliyat olan 6 hasta, operasyon sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon nedeniyle İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi altına alındı. 10 gündür enfeksiyon tedavisi gören altı hastadan üçünün 'kör' olduğu iddia edilirken, Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma açtı.

SAĞLIK SKANDALI / Foto Galeri

Malatya'da Özel Gözde Hastanesi'nde 11 Eylül Perşembe günü 20 hasta ameliyata alındı. Bunlardan 17 hasta aynı gün taburcu edildi. Taburcu edilen 6 hasta, Mahmut Erdal, Mehmet Yaşar Efe, Mehmet Salih Özyaşar, Mehmet Uzunkaya, Minadiye Çek ve Remziye Çoban, bir iki gün sonra gözlerinde ortaya çıkan şişme ve sulanma üzerine yeniden Gözde Hastanesi'ne başvurdular. Operasyonu gerçekleştiren Şakir Cengiz Algan, 'enfeksiyon' teşhisi ile bu hastaları İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne sevk etti. Algan'ın olayın kamuoyuna yansıması üzerine izne ayrıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Kör olabilirler

ALETLERDEN ENFEKSİYON KAPTILAR

Hasta yakınlarından Feridun Çek, 75 yaşındaki annesi Minadiye Çek’in ameliyat sonrası sol gözünü kaybettiğini iddia ederek, "Yapılan tetkiklerde ameliyatta kullanılan aletlerden enfeksiyon kaptıkları sonucuna vardılar. Gözünü kaybeden diğer hastalar için de teşhis aynı. O gün peş peşe yapılan operasyonlarda yeterli hijyen kurallarına uyulmadığı için annem ile birlikte diğer 5 hasta daha enfeksiyon kapmış. 6 hastadan 3'ü kör oldu, diğer 3'ünün durumu da kritik" dedi.

"HEPSİ AYNI TÜR AĞIR ENFEKSİYON"

Tedavi altındaki alt hastayla ilgili Hürriyet'e bilgi veren Turgut Özal Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Turgut Yılmaz, "Özel bir merkezde katarakt ameliyatı geçiren 6 hasta göz içi enfeksiyonu tanısı ile kliniğimize müracaat etti. Yatışları yapılarak yoğun bir tedavi altına alındılar. Şuanda tedavileri devam ediyor. Enfeksiyonları nispeten yatışmaya başladı. Görüp görmeyeceklerine ilişkin kesin sonuç önümüzdeki 3 ila 5 haftada ortaya çıkacak. Bu süre içinde tedavileri devam edecek" dedi.
6 hastanın da enfeksiyon türü aynı mı, sorumuza Yılmaz, "Ağır bir enfeksiyon, hepsi aynı tür görünüyor. Ancak biz enfeksiyon hastalıkları uzmanı değiliz, kaynağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Sağlık Bakanlığından bir müfettiş ile Malatya İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir enfeksiyon uzmanı konuyla ilgili inceleme yapıyor" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

KÖR OLDULAR MI?

Hasta yakınlarının üç hastayla ilgili olarak 'gözlerini kaybettiler' iddialarını anımsattığımızda ise Yılmaz, "Göz kaybı ile kesin bir şey söyleyebilmek için tedavi sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra belli olacak. Şuanda görme düzeyleri çok düşük ama tedavi devam ediyor"

"SORUŞTURMA AÇTIK"

Malatya İl Sağlık Müdürü Nail Umay, konuyla ilgili Ankara'dan bir müfettiş geldiğini belirtirken, enfeksiyona neden olan etken mikroorganizmanın tespitine ilişkin incelemenin ise devam ettiğini söyledi. Tıp Fakültesinden 6 hastanın tedavisinin sürdüğü ancak üç hastanın durumunun kritik olduğuna dair bilgi aldıklarını belirten Umay, "Şu aşamada görme kaybı yoktur ya da vardır, diyemiyoruz. Toplam 4 ila 6 haftalık bir tedavinin sonucunu beklemek durumundayız. Bunun bir haftası geçti. 3 ila 5 hafta sonra belli olacak" dedi.

"MALATYA'NIN EN SEVİLEN HEKİMLERİNDEN, 8 YILDA BİNLERCE AMELİYAT YAPTI"

Haberin Devamı

Gözde Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Karaman, operasyonu yapan Cengiz Algan'ın Malatya'nın ne sevilen hekimlerinden biri olduğunu belirterek, 8 yılda binlerce ameliyat gerçekleştirdiğini ve ilk kez başına böyle bir olay geldiğini söyledi. Karaman, durumu kritik olan Minadiye Çek'in diğer göz ameliyatını da Haziran ayında kendi hastanelerinde olduğunu ve hiçbir sorun yaşamadığını vurguladı.

Karaman, Perşembe günü ameliyat olan hastalardan birinin enfeksiyon şikayetiyle Pazar günü hastaneye başvurduğunu, hekim Algan'ın onu görür görmez diğer 17 hastayı da hastaneye çağırdığını söyledi. Bunları tek tek kontrol ettikten sonra enfeksiyon tespit ettiği 5 hastayı Turgut Özal Tıp Merkezine sevk ettiğini belirten Karaman, "Hemen Turgut Hoca'yı aramış. Hoca da durumun ciddiyetini anlayıp Pazar günü olmasına karşın bu hastaları hemen ameliyata almış. Ancak tek bir hasta, Minadiye Çek Pazar günü gelmediği için bir gecikme yaşanmış. Bu hasta Pazartesi günü gittiği için durumu kritik. Ama hekim arkadaşımızın atladığı bir aşama yok; Üniversite hastanesiyle de hemen temasa geçmiş ve gerekli müdahaleler gecikilmeden yapılmış. Şu aşamada kimse hastaların gözlerini kaybettiğini söyleyemez" dedi.

Haberin Devamı

"YILDA 2 BİN AMELİYAT YAPIYORUZ"

Hastanelerinde yılda ortalama 2 binin üzerinde ameliyat yapıldığını anlatan Karaman, "Biz ortaklar hekim olduğumuz için, hastane enfeksiyonları konusunda herkesten daha dikkatli ve özenliyiz. Yılda 2 bin ameliyat yaptığımız halde başımıza daha önce böyle bir olay gelmedi. İlk kez geliyor. Herkesten daha üzgünüz. Sağlık Bakanlığı enfeksiyonun nedenini araştırıyor" diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!