Köprüden önceki son çıkış: Anthony Bennett

Güncelleme Tarihi:

Köprüden önceki son çıkış: Anthony Bennett
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2017 14:00

Fenerbahçe, transferde büyük bir sürpriz yaparak, 2013 NBA Draftı'nın 1 numarası Anthony Bennett'i renklerine bağladı. Büyük umutlarla NBA'ye seçilmesine rağmen bugüne kadarki performansı hayal kırıklığı yaratan Kanadalı oyuncunun ilginç hikayesini ve Fenerbahçe'de başarı şansını Özgür Menemencioğlu kaleme aldı...

Haberin Devamı

Bu transferin hikayesi Fenerbahce’nin 2010 yılında yaptığı Sean May transferine benziyor. North Carolina gibi Amerikanın en büyük basketbol programlarından birinin yıldızı iken 2005 Draft’ında (ki tüm zamanların en kötü draftlarından biridir) Bobcats tarafından 1. Tur 13. sırada seçilen Sean May, Bobcats’de kötü 4 sezon oynayıp bir sezon da Kings’de oyna(yama)dıktan sonra Fenerbahçe Ülker ile anlaşmış ve takımda birbirinden kötü 8 maç oynadıktan sonra, kariyeri iyice tepetaklak olmuş, KK Zagreb, Levallois derken kaybolmuş imi timi duyulmaz olmuştu.

Fenerbahçe Ülker’e geldiğinde kariyerinde büyük oyuncu olmak için son şansı deniyordu. Sean May bu şansı kullanamadı ve kayboldu. O sırada takımın genel koordinatörü Aydın Örs ve koç Neven Spahija idi.

Haberin Devamı

YİNE GHERARDINI!
Bennett 2013’de UNLV’de öyle bir freshmen yılı oynadı ki bu tek yıl ve 35 maç Lebron sonrası yeniden yapılanmaya çalışan Cavs tarafından 1. sıra hakkını Bennett için kullanmaya yetti. Bennett NBA’ye o kadar kötü bir giriş yaptı ki tüm zamanların en kötü 1. sıra hakkı olduğu konuşulmaya başlandı. Hem de bu listede tek başına Jordan’a kötü GM unvanı kazandıran Kwame Brown seçimi ve Maurizo Gherardini’nin (evet o!) Raptors’ta yaptırdığı Bargnani pick’leri de var. Hatta bıyık altında şu bile söylenebilir; Gherardini en kötü 1. Pick’i seçen GM olmaktan kurtardığı için Anthony Bennett’e minnet borcunu ödüyor olabilir şu anda. Ama bu iki isim hatta bu sıralamada adı geçen Michael Olowakandi bile uzun NBA sezonları gördüler.

Köprüden önceki son çıkış: Anthony Bennett

KOMBO FORVET OLMASI BEKLENİYORDU
Anthony Bennett’in draft öncesi raporlarında güçlü yönleri olarak ifade edilen özelliklerinin hiçbirini gösterme şansı olmadı. Ondan beklenen, çok atlet ve çok güçlü bir kombo forvet (tweener) olmasıydı. İlk üç sezonda karşılaşılan oyuncu ise tembel, mental olarak çok yetersiz ve kilo olarak da Tractor Traylor görünümüne doğru giden, garanti kontratı alıp yatan Cavs’den Wolves’a ordan Raptors’a doğru şutlanan kanser hücresi’ydi.

Haberin Devamı

3 için yavaştı, şutu yoktu, 4 için ise undersized kalıyordu.  Geçen yaz biraz kilo vermiş, iyi kötü basketbol oynamaya karar vermiş gibiydi. Brooklyn Nets gibi iddiasız bir takımla anlaştı. Ancak bu takımda bile rol bulamadı. 9 ocak’ta ise Nets kendisini waive etti. (bakın bu bir dramdır..) NBA’den açık tabirle tekmeyi yedi.

 ASLINDA BİRAZ UDOH HİKAYESİNE BENZİYOR
Beklenen; D League veya Çin’e gitmesiydi. Aslında biraz Udoh hikayesine de benziyor ama Udoh’ta bir çalışma ahlakı olduğu ortada ve gerçekten çok zeki bir adam Udoh; Euroleague basketbolunun ne olduğunu hemen çözdü ve uyum sağladı. Şu anda kıtada en iyi kontratlardan birini alabilecek bir oyuncu olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Anthony Bennett ise Sean May noktasında. Hayatında ilk kez Amerika dışında oynayacak (Kanada demeyiniz). Otelinin penceresinden baktığında muhtemelen Kozyatağı Hali’ni görecek. Hayatında ilk kez Obradovic gibi bir koç’la çalışacak ve zaman zaman NBA’den daha sert olabilen ve düpedüz kan dökülen Euroleague’de onun da en üst seviyesinde oynayacak.

Oyuncu gelişimi bu aşamada kişinin kendisinde ve agent’ında bitiyor. Buraya para kazanmaya gelmişse işi çok zor. yıl sonunu getiremez. Şansı ise kendinden hiçbirşey beklenmemesi. 3 için şutu kötü olan 4 için de undersized kalan bir adamdan bahsediyoruz. Görevi hustle yapmak ve Kalinic ve Vesely’yi yedeklemek olacak.

Haberin Devamı

 Gherardini ile anlaşırken eminim ki hedeflerini anlatmıştır. 1 bile 0’dan büyüktür. Benim beklentim Pierre Jackson gibi ana rotasyonu yedekleyecek dinlendirecek bir takviye mantığıyla alınmış olduğu. Ama kolej basketboluna daha çok benzeyen bir Euroleague’de UNLV’deki sezonuna yakın bir sezon oynamaya gelmişse ve Obradovic’ in güvenini kazanırsa; çok kötü bir draft yılının çok kötü 1. sıra seçimi olarak anılmaktan kurtulur.

FENERBAHÇE MANTIKLI BİR RİSK ALDI
Son Söz:
Fenerbahçe alınması mantıklı bir risk aldı. Obra ana rotasyonuna güveniyor. Burada soru işareti oyuncunun üzerinde. Bennett Ataşehir’e ‘’NBA’ye dönmeyi hedefleyerek’’ gelmişse verim verir. Para kazanmak için veya dünyanın bir yerinde basketbol oynamak için buradaysa işi çok zor. Kendisine bir daha bu seviye bir takımdan asla kontrat bulamaz. Bundan sonrası tam bir serbest düşüş olır. Kaldı ki tarafsız basketbolseverler olarak bu serbest düşüşü izliyor gibiyiz esasen de. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!